StoryEditorOCM
RegionalVELIKI PROJEKT

Dovršava se novo pristanište u Tkonu: a gdje je čekaonica za putnike?

Piše Radio Zadar
16. prosinca 2021. - 12:39

Izgradnja nove trajektne luke u Tkonu, kapitalnog projekta Županijske lučke uprave Zadar, pri samom je kraju prenosi Radio Zadar. U tijeku su završni radovi na pristupnoj cesti do luke u koju je uloženo 32 milijuna kuna, većim dijelom iz EU fondova. Tkonjani pozdravljaju dovršetak izgradnje životno važnog objekta, ali i upozoravaju kako nedostaje osnovnih sadržaja za putnike. 

Otočani su uočili kako na novom pristaništu nema čekaonice za putnike niti sanitarnog čvora. Potvrdio je to i načelnik Općine Anđelo Palaškov koji je sve komentirao za Radio Zadar istaknuvši kako se nada da je investitor predivido zaštitu za putnike s obzirom da je luka podložna udarima juga i bure. 

- Putnicima treba osigurati zaštitu u tom smislu - zaključio je. Još u listopadu 2015., počeli su radovi u Tkonu da bi nakon nasipanja, izgradnje pristanišnih gatova, dviju rampi, ukrcajnog čekališta i parkirališta graditelji sad dovršavaju pristupnu cestu.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola potvrdio je kako bi u Novu godinu žitelji Pašmana trebali ući s novim pristaništem:

- Dali smo zahtjev za uporabnu dozvolu i nadam se da ćemo ju do kraja godine imati. Nakon uporabne dozvole ne postoji ni jedan razlog da ova luka ne ide u funkciju. Ona je druga luka o važnosti u našoj županiji i deveta u državi jer kroz nju prođe preko 500.000 putnika godišnje. Ne samo što će se s njom poboljšati protok ljudi,  već stvaramo preduvjete za ostanak ljudi na otoku - zaključio je Škibola.  

Radove na izgradnji novog trajektnog pruistaništa u Tkonu izvela je zajednica ponuditelja Kali gradnja i El tim. 85 posto radova financirano je iz EU fondova, ostatak iz državnog proračuna. 

28. travanj 2024 18:47