StoryEditorOCM
RegionalPODIGNUTA OPTUŽNICA

DORH traži uvjetni zatvor za javnu bilježnicu: naplatila je 30.000 eura koje nije prijavila, oštetila je Grad Split

Piše Katarina Marić Banje/SD
8. rujna 2023. - 18:24

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu zbog utaje poreza protiv diplomirane pravnice koja je tijekom razdoblja kada je primila sporni iznos radila kao odvjetnica. Terete je da je od svojih klijenata uzela 30 tisuća eura koje nije prijavila Poreznoj upravi kao drugi dohodak kada je sljedeće godine imenovana na funkciju javnog bilježnika.

Splitsko tužiteljstvo traži od Općinskog suda u Splitu izdavanje kaznenog naloga u kojem će biti proglašena krivom i kažnjena uvjetnom kaznom zatvora. Ako javna bilježnica podnese prigovor na kazneni nalog, tada slijedi suđenje na kojem će državno odvjetništvo predložiti težu kaznu.

Kako stoji u optužnici, krajem studenoga 2018. godine od dvojice klijenata je primila 30 tisuća eura, protuvrijednosti u kunama 222.750 kuna, na ime ugovora o visini naknade za rad odvjetnika. Navedeni ugovor su zaključili početkom 2010. godine dok je radila u jednom od splitskih odvjetničkih ureda.

image

Iznos je bio naknada za odvjetničke usluge

U cilju da izbjegne plaćanje poreza na ovako ostvaren drugi dohodak, nadležnoj Poreznoj upravi u Splitu nije dostavila izvješće o primicima, porezu na dohodak, prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja na propisanom obrascu JOPPD, stoji u optužnici. Tako nije platila porez u iznosu od 48.114 kuna i 7217 kuna prireza čime je oštetila proračun Grada Splita za 55.331 kunu, tvrdi DORH.

Stoga na temelju optužnice traže od splitskog suda izdavanje kaznenog naloga kojim bi javnu bilježnicu proglasili krivom i kaznili sa šest mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana. Uz optužni akt su priložili popis dokaza među kojima je i priznanica o primitku 30 tisuća eura te ispis Porezne uprave o stanju računa za porez na dohodak od drugog dohotka.

Tijekom ispitivanja javna je bilježnica negirala počinjenje kaznenog djela, navela je kako se nakon prestanka obavljanja odvjetničke djelatnosti zaposlila kao javnobilježnički prisjednik, a početkom 2018. godine je postala javni bilježnik. Sudski postupak s njezinim strankama je preuzeo drugi odvjetnik, ali su oni prema njoj bili pošteni i po okončanju istog su joj isplatili 30 tisuća eura po osnovi ugovora koji su potpisali kada je preuzela zastupanje dok je bila odvjetnica.

Sudski postupak se vodio deset godina, a iznos je trebao biti isplaćen ovisno o uspjehu parnice, ali se ona uopće nije nadala tome jer je njezin klijent u međuvremenu umro. Njegovi nasljednici su međutim bili pošteni i platili joj sukladno ugovoru koji je potpisala s njihovim ocem, izjavila je.

image

Za novac je potpisala priznanicu

Darko Tomas/Cropix

To je bilo u studenom 2018. godine kada je već obavljala dužnost javnog bilježnika na području Splitsko dalmatinske županije te je plaćala porez na dobit i PDV, odnosno sve poreze koji su se ticali njezina prvog dohotka. Tijekom ispitivanja je objasnila zašto nije prijavila drugi dohodak.

- Za taj iznos od 30 tisuća eura nisam mogla ispostaviti račun isplatiteljima jer nisam bila u sustavu PDV-a te se tu ne radi o izbjegavanju plaćanja poreza već o zakašnjelom podnošenju JOPPD obrasca, kako mi je to kazao moj knjigovođa. To je ustvari propust mene, odnosno mog knjigovođe.

Kada sam u srpnju 2022. godine pozvana iz Porezne uprave i obaviještena o postojanju poreznog duga već sutradan sam platila sve porezne i druge obveze po osnovi tog primitka i to u sveukupnom iznosu od 115 tisuća kuna, zajedno s kamatama. Smatram da državni proračun nije oštećen jer je sve plaćeno i prije negoli me je policija pozvala na razgovor – izjavila je.

Iz Porezne uprave su joj prilikom poziva rekli kako nije rađen nikakav nadzor. Kaznenu prijavu je podnio odvjetnik koji je nakon nje preuzeo sudski predmet klijenata koji su joj platili 30 tisuća eura. Navedeni iznos je bio isplaćen u njegovom uredu te je taj odvjetnik i sastavio priznanicu koja se tada potpisala, a da bi je naknadno prijavio za utaju poreza.

Služba gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske je provela kriminalističko istraživanje na temelju prijave te su podnijeli posebno izvješće Općinskom državno odvjetništvu u Splitu. Unatoč njezinoj obrani i na temelju posebnog izvješća, splitsko tužiteljstvo smatra kako je kazneno djelo počinjeno jer je javna bilježnica  tek 2022. godine, znači četiri godine nakon primitka isplate, nadležnoj Poreznoj upravi dostavila JOPPD obrazac za 2018. godinu u kojem se iskazuje primitak od 30 tisuća eura.

image

U slučaju pravomoćne presude prestaje javnobilježnička dužnost

Hanza Media/

Propisani rok za podnošenje izvješća na obrascu JOPPD prema Pravilniku o porezu na dohodak je dan isplate primitka, stoji u optužnici. Nadalje, DORH se poziva na nalaz i mišljenje vještaka za knjigovodstveno i financijsko vještačenje u kojem je navedeno kako je neprijavljivanjem primitka od 30 tisuća eura, uskraćeni porez i prirez iznosio 55.331 kunu, koji iznos su i stavili u optužnicu.

Uplatom iznosa nakon poziva Porezne uprave javna je bilježnica samo sanirala posljedice što ne utječe na postojanje kaznenog djela već može utjecati isključivo na odabir sankcije. Istaknuli su i kako je prije vršenja dužnosti javnog bilježnika obavljala samostalnu djelatnost odvjetnika pa je itekako bila upoznata s poreznim propisima, navodi tužiteljstvo u optužnici. Upravo stoga su smatrali kako je uvjetna kazna razmjerna stupnju krivnje.

No, ako sud ne izda kazneni nalog ili optužena podnese prigovor na isti, tada će se provesti suđenje. U tom slučaju tužiteljstvo traži da se nakon glavne rasprave proglasi krivom te da se izrekne teža uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora i rok kušnje od dvije godine.

Javna bilježnica je imenovana na navedenu funkciju početkom 2019. godine, a prije toga je tijekom 2018. godine obavljala dužnost vršitelja dužnosti kada se javila na natječaj. U dokumentaciji je trebala priložiti potvrdu suda da se protiv nje ne vodi kazneni postupak te da nije osuđivana pa je u rješenju o njezinom imenovanju navedeno kako se smatra dostojnom povjerenja za obavljanje javnobilježničke dužnosti.

Odvjetnik koji je podnio kaznenu prijavu protiv nje još je u veljači ove godine od Hrvatske javnobilježničke komore zatražio pokretanje stegovnog postupka protiv javne bilježnice jer je bila prekršajno osuđena. U siječnju 2023. godine je proglašena krivom i osuđena na novčanu kaznu od 600 kuna za remećenje javnog reda i mira jer je u ožujku 2022. godine vikala na prolaznika koji je bio na ulici kraj njezina ureda.

Naknadno je isti odvjetnik obavijestila komoru o tome da je primila 30 tisuća eura, koje nije prijavila kao dohodak u vrijeme kada je aplicirala na natječaj za javnog bilježnika, čime je povrijedila čast i ugled navedene službe. Međutim, prema u Zakonu o javnom bilježništvu, tek pravomoćna presuda za kazneno djelo iz koristoljublja koje se goni po službenoj dužnosti je razlog prestanka službe.

27. travanj 2024 13:20