StoryEditorOCM
RegionalPALI MIŠALICU!

Dok se nižu optužnice protiv njega, kontroverzni dalmatinski HDZ-ovac uhvatio se lopate: evo što planira u stanogradnji

Piše Božidar Lončar
12. prosinca 2023. - 08:37
Zulimova postojeća obiteljska jednokatnica (lijevo) i manja prizemnica (desno) uz Ulicu Hrvatskih žrtava, zapravo nekadašnju dionicu Jadranske magistrale u Segetu DonjemJoško Šupić/Cropix

Iz politike u građevinske vode bacio se Vinko Zulim, nekadašnji dugovječni HDZ-ov načelnik Općine Seget od njezina osnutka 1993. godine do 2021. i saborski zastupnik od 2020. do 2022. koji je očito pronašao način kako će kratiti vrijeme dok čeka ročišta za zloupotrebu položaja i ovlasti, krivotvorenje javnih isprava te prijetnje novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću.

O lokalnom šerifu koji je tjerao strah u kosti svima u Segetu napisano je toliko novinarskih članaka da ih je teško pobrojati na jednom mjestu. Boravak u istražnom zatvoru i podizanje optužnice, kao i udobne općinske i saborske fotelje zamijenio je lopatom i građevinskim nacrtima.

Kako doznajemo, Zulim je 3. studenoga podnio zahtjev izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi postojeće dvije obiteljske kuć(ic)e uz glavnu cestu u Segetu Donjem, pojedinačne površine 45 i 125 četvornih metara, spojio u jedan objekt.

Zahtjev je označen urednim 24. studenoga i predmet je trenutno u "završnoj obradi". Na manjem objektu koji se nalazi uz samu Ulicu Hrvatskih žrtava, odnosno stari dio Jadranske magistrale koji je nakon izgradnje trogirske obilaznice prije 40-ak godina postao lokalna prometnica, investitoe Zulim namjerava dograditi pročelje i staviti ravni prohodni krov.

Na sjevernoj jednokatnici bi dogradio balkon uz južnu fasadu. Ovako to izgleda na stranicama Ministarstva graditeljstva.

image

Tamnijim žutim pravokutnicima je prikazan projekt kuće Vinka Zulima u nacionalnom Informacijskom sustavu prostornog uređenja

Ministarstvo graditeljstva

Izvornu građevinsku dozvolu je dobio 2022. godine i njome je zamišljeno spajanje kuća i njihovo natkrivanje kosim dvostrešnim krovom ili tavanom. Uporabnu dozvolu za postojeću građevinu stambene namjene tadašnji je načelnik dobio 2016. godine, navedeno je na internetskoj stranici Ministarstva graditeljstva.

Vinko Zulim ima vlasništvo nad zemljištem "jedan kroz jedan" koje je naslijedio 2021. godine nakon smrti majke. Do veljače 2023. godine je na čestici bila upisana stambena zgrada od 72 kvadrata, a promjenom u zemljišnim knjigama uz dvije kuće upisano je dvorište od 880 četvornih metara.

Ukupna površina je 1050 kvadrata. Na zemljištu nema nikakvog tereta, odnosno, kredita ili hipoteke.

image
Joško Šupić/Cropix

Što reći i napisati o Vinku Zulimu, a da stane u jedan novinarski tekst? Krećemo s najnovijim.

Protiv njega je 1. prosinca na traženje USKOK-a podignuta otporužnica zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Tereti ga se da je 2017. i 2018. trošio općinski novac za ručkove i večere i lažirao ugošćivanja čime je lokalni proračun oštećen za više od 40 tisuća eura. Novinari su godinama prije toga pisalo o ”iću i piću” na račun Općine Seget.

Prema navodima iz optužnice, načelnik je samo tijekom 2018. potrošio više od 22 tisuće eura dok je u jednom danu potrošio 7000 kuna u dva restorana – ”Frankieu” i ”Barba Bori”.

image

Bivši ‘vječni‘ segetski načelnik Vinko Zulim

Joško Šupić/Cropix

Zulimovi "lažni" gosti na koje je utrošeno više od 10 tisuća eura su bili aktualni župan Blaženko Boban (HDZ) i njegov prethodnik Zlatko Ževrnja (HDZ), članovi braniteljske udruge Hvidra, predstavnici sudova i drugi, navedeno je u optužnici.

Potrošeno je i više od 26 tisuća eura na 38 ugošćivanja općinskih vijećnika iako je u dvije godine bilo 16 sjednica lokalnog parlamenta. Nekad su datumi upisivani proizvoljno, kada se ništa nije događalo, što pokazuje samouvjerenost u onome što radi i Zulimov osjećaj kako mu "nitko ne može ništa".

Častilo se za Valentinovo, Božić, Novu godinu, praznike, a pozivani su samo HDZ-ovci i članovi stranaka koji su ga podupirali, rekli su nam tada.

Radno vrijeme se skraćivalo i častilo janjetinom u Boraji, prema riječima mještana Segeta, 10. travnja 2015., na dan osnutka NDH.

image
Slobodna Dalmacija

Zulim je bio uhićen u listopadu prošle godine i proveo je dva tjedna u istražnom zatvoru. Upravo negdje u to vrijeme oporbeni vijećnici su Ministarstvu financija prijavili Ivu Sorića (HDZ), današnjeg segetskog načelnika i Zulimovu dugogodišnju desnu ruku, za donošenje proračuna mimo zakonske procedure i znanja svih vijećnika.

Zbog toga je resorna administracija početkom godine pokrenula inspekcijski postupak. Oporba je tada i povezala uhićenje i donošenje proračuna, jer je bivši lokalni čelnik i dalje ostao stvarni vladar iz sjene. Kada smo već kod dugogodišnjeg općinskog pročelnika i Zulimova nasljednika, onda i njemu možemo posvetiti crticu-dvije.

Prije pola godine je Sorić dobio opomenu od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer nije na vrijeme prijavio imovinsku karticu za 2021. godinu. Prošao je "lišo", jer je prilikom stupanja na dužnost kao i za 2022. godinu bio uredan u prijavi imovinske kartice.

Mjesečno prima nešto manje od 2000 eura za svoj posao. Polovina kuće od 2648 četvornih metara i polovina građevinskog zemljišta od 1450 kvadrata u Segetu Donjem, četvrtina građevinskog zemljišta od 1989 kvadrata, četvrtina zemljišta od 5509 kvadrata i polovina druge parcele od 1326 četvornih metara u Segetu Vranjici, zatim polovina građevinskog terena od 153 kvadrata i polovina kuće od 91 kvadrata, obje nekretnine u Segetu Donjem, ali i polovina kuće od 98 kvadrata i četvrtina građevinskog zemljišta od 4505 četvornih metara u Segetu Donjem, trećina vinograda u Kaštel Štafiliću od 3361 kvadrata i krediti od oko 450 tisuća eura te štednja od 220 tisuća i 26.400 eura.

Mnogo za nekoga tko novinarima rijetko i malo što kaže. I Sorić se, upravo poput svojeg prethodnika, ubacio u političko-obiteljsko-poduzetnički biznis.

Svojedobno smo objavili tekst o Dariji Šištov, Sorićevoj šurjakinji koja je otvorila obrt "Lako" u siječnju 2022. i odmah sklopila posao s Općinom o uređivanju zelenila vrijednog oko 1300 eura. Znao je Zulim koga odabrati za svog nasljednika. A i stranka dabome.

image

Ivo Sorić (HDZ), aktualni načelnik Općine Seget i bivši dugogodišnji pročelnik

Joško Šupić/Cropix

Kao što se može zaključiti, o dogodovštinama iz Segeta smo pisali nebrojeno puta. Zato naše kolegice i kolege nisu uvijek bili omiljeni sugovornici segetskim čelnicima. To je na svojoj koži osjetio i naš kolega Vuković koji je početkom 2022. intervjuirao Zulima i pitao ga je li mu sin Marin Zulim zaposlen u Općini.

Nakon niza uvreda Zulim mu je rekao kako zna gdje živi i kako kući ima dvije curice. U travnju ove godine je potvrđena optužnica na Županijskom sudu u Splitu zbog prijetnji novinaru Slobodne.

Sinu Marinu smo posvetili pokoju crticu. Marin Zulim je nogometaš koji je prošao sve uzraste reprezentacije do 20 godina i sve kategorije Hajduka i proslavio se po tome – što nije zabio niti jedan gol u svojoj profesionalnoj karijeri, a igrao je i u prvoligaškim klubovima na poziciji prednjeg veznog igrača ili polušpica!

Na treninge ga je vozio Ivica Marjanica dok je radio kao općinski komunalni redar što nam je rekao sam Ivica prije osam godina. Ta je izjava bila povod USKOK-u koji istragom nije utvrdio kršenje zakona iz njihove nadležnosti. U dopisu USKOK nije naveo što im je rekao Marjanica, već samo riječi Zulimove obitelji i suradnika.

image

Marin Zulim

Fotografija: Slobodna Dalmacija
image

Marin Zulim u žutom dresu zaprešićkog Intera, tadašnjeg prvoligaša

Slobodna Dalmacija

Zulim mlađi je potpisao profesionalni ugovor s Hajdukom dok je Joško Svaguša bio klupski predsjednik. Za "bijele" je odigrao dvije prijateljske utakmice i zabio jedan gol zbog čega je u Segetu organiziran dernek.

Igrao je i za Zadar, RNK Split, Osijek, Istru 1961, Inter iz Zaprešića... Najveća mu je vrijednost na Transfermarktu u jednom trenutku čak i bila 200 tisuća eura, a prvoligaši su morali "isprsiti" 50 tisuća eura, a jednom čak 100 tisuća eura za njegove usluge.

Za Hajduk je i vezan tata Vinko. Bio je član klupske Skupštine od 2004. do 2008. Htio je biti i članom Nadzornog odbora uoči klupskih izbora 2015. godine, ali mu je prijava bila odbijena, jer je obnašao dužnost općinskog načelnika.

I Zulim i Povjerenstvo koje je nadgledalo natječaj podnijeli su prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo čija je predsjednica tada bila Dalija Orešković, današnja saborska zastupnica, ocijenilo je kako je prvi čovjek Segeta u sukobu interesa.

image

Dalija Orešković

Damjan Tadić/Cropix

Kako su išle godine, Marin Zulim se s nogometnih travnja prebacio u građevinske vode. O njemu smo pisali i u studenome 2021. kada je dobio koncesiju na 20 godina za izgradnju oborinskog ispusta u more, a ispod dužobalne šetnice koja povezuje središte Segeta Donjeg i kompleks hotela "Medena", a nosi ime po Vici Zulimu Virulici, Marinovu pradjedu i djedu bivšeg načelnika Vinka u čijem je dugom mandatu i dobila takav naziv. O tome ćemo nešto kasnije...

Na tom mjestu bi mlađi Zulim gradio hotel, a većina oborinskog ispusta za koji plaća koncesiju od 130 eura mjesečno ide ispod mora. Kao da to nije dovoljno, trogirska ispostava nadležnog županijskog upravnog odjela proglasila je projekt od lokalnog značaja.

Prva koncesija koju je Županija splitsko-dalmatinska izdala s takvim opisom, potvrdili su nam i oni sami tada. A Marin ima i gdje graditi: samo kod apartmana "Medena" nalazi se šuma od 1505 kvadrata i dvorište od 1746 četvornih metara upisani su na tvrtku čiji je on vlasnik.

Prije četiri godine smo pisali kako je Zulim mlađi vlasnik nevjerojatne 23 tisuće kvadrata zemljišta, među kojima i parcele od 1456 kvadrata u prvom redu do mora i (pra)djedova šetališta na kojem je do 2019. stajao nikad dovršeni obiteljski hotel kada ga je otac Vinko s bagerima kao grom iz vedra neba odlučio srušiti!

image
Slobodna Dalmacija
image
Božidar Vukičević/Cropix

Za razliku od sina, Vinko Zulim prilikom obnašanja saborskog mandata u imovinskoj kartici nije prijavio ništa osim plaće od oko 2000 eura, pisao je tada Večernji list. Tek je prije dvije godine možda dobio prvu nekretninu u posjed.

Nikad dovršeni hotel obitelji Zulim nalazio se na šetalištu Vice Zulima Virulice što je bila inicijativa Vinka Zulima koja je prošla još 90-ih godina. Još da je i promijeniti ime općine...

Postojala je čak i inicijativa prije desetak godina da se napravi trg koji bi nosio njegovo ime. Vice Zulim Virulice je Vinkov djed za kojeg dio mještana i danas tvrdi kako je za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao s fašističkom vlašću u mjestu koje je upravo sramotnom izdajom Pavelićeve NDH, na čiji su se dan osnutk avrtili janjci na račun Općine, odnosno građana.

Svima je još poznato urlanje i deranje Zulima u stanci između saborskih rasprava na zastupnicu Katarinu Peović (Radnička fronta) kako dolazi iz obitelji "koljača". O čemu je točno riječ, objasnila je ta čelnica Radničke fronte dvije godine kasnije kada je objavila sliku iz Segeta Donjeg odakle joj je obitelj.

Sama je napisala kako je Zulimov djed bio osuđen i zatvaran nakon 1945. godine, jer je bio "izdajica koji je odavao susjede zbog suradnje s faštističkim okupatorima" zbog čega je i njezin djed Ivan Peović, kao pripadnik antifašističkog pokreta, platio glavom.

image
Nikola Vilić/Cropix

Da nije sve u negativnom tonu, možemo reći kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dvaput donijelo odluku u Zulimovu korist. Jednom za 60 metara ceste, a drugi put za dodjelu koncesijskog odobrenja za prodaju sladoleda, palačinki, pića i voćnih salati.

Ako ništa drugo, barem je u svojoj 70. godini života došao do prve nekretnine.

image
Joško Šupić/Cropix
27. travanj 2024 08:59