StoryEditorOCM
RegionalPANDEMIJA I NA JUGU

Do prije dva dana bili smo jedina regija bez koronavirusa, danas u Dalmaciji deset oboljelih: ne zavaravajmo se da će nas spasiti blaga klima

Piše Slobodna Dalmacija
20. ožujka 2020. - 14:03

Neko smo se vrijeme veselili što nas koronavirus zaobilazi, ali pandemija je stigla i u Dalmaciju. Nisu ju zaustavili ni sunce, ni domaća 'spiza', a sasvim sigurno ni mjere sigurnosti kojih se malo tko pridržava pa je sada situacija ovakva: u Splitu je u ovom trenutku registrirano dvoje oboljelih, dvoje ih je u Zadru, isto toliko u Dubrovniku, na šibenskom području troje, dok je zabilježen i prvi slučaj zaraze na otocima.

Ukupno to čini deset oboljelih od Covida-19 na području Dalmacije, a da sve ne bi ostalo samo na zbrajanju, idemo se podsjetiti kako su se stvari odvijale.

Prva zaražena osoba u Dalmaciji je mlađa žena iz Zadra. Doputovala je iz Afrike, preko Dubaija i odmah je otišla u samoizolaciju, a i cijela obitelj je na isti način izolirana. Žena je u samoizolaciji u srijedu 18. ožujka razvila blaže simptome te temperaturu 37,2 stupnja.

Dan kasnije utvrđeno je kako je još jedna osoba u Zadarskoj županiji pozitivna na koronavirus. Riječ je o mlađem muškarcu koji je 17. ožujka došao iz rizične regije u Austriji, gdje je dva mjeseca radio u jednom hotelskom kompleksu kao sezonski radnik.

- Pri povratku je uočio da ima simptome, osjećao se slabo i posumnjao je da ima koronavirus. Odmah se javio dežurnom epidemiologu, 18. ožujka je napravljeno testiranje. Do sada je bio uz kućnoj izolaciji i nije dolazio u kontakt s obitelji. Ovo je primjer samosvjesnog i dobrog ponašanja - rekao je epidemiolog Alen Medić dok su mladića dovodili u zadarsku bolnicu gdje se prati njegovo stanje.

Prvi zaraženi u Splitu registrirani su 18. ožujka. Sad već cijela država zna da je riječ o starijem bračnom paru kojem je u posjet koji dan ranije došla kćerka, inače liječnica iz Zagreba. Dok su stariji supružnici u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti KBC Split, zbog neviđene hajke koju je podigao dio javnosti jučer smo o cijelom slučaju razgovarali sa suprugom spomenute liječnice, koji je i sam liječnik. Šokiran glasinama na račun svoje obitelji, kategorično je negirao da su supruga i on 'koronu' donijeli sa skijanja te da je supruga, znajući da je zaražena, neodgovorno otputovala u rodni grad. Cijeli intervju pročitajte ovdje.

O stanju zaraženih supružnika progovorio je jutros predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, prof. dr. Boris Lukšić, izjavivši da su oboje stabilno.

U srijedu su registrirani i prvi oboljeli na šibenskom području, njih dvoje, za sada, na sreću bez težih simptoma, a danas je objavljeno kako je na području Šibensko- kninske županije zabilježen i treći slučaj zaraze. Kako je objavio Stožer civilne zaštite Šibensko- kninske županije, riječ je o muškarcu mlađe životne dobi koji je u inozemstvu bio u kontaktu s već zaraženom osobom.

 - Po povratku iz inozemstva bio je u samoizolaciji. Bolesnik ima blažu kliničku sliku te je hospitaliziran na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije. Prethodna dva pacijenta su i dalje u kućnoj samoizolaciji - kazao je Nikola Blažević, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite.

Jučer smo doznali za prvi slučaj iz Dubrovnika, djelatnicu Zračne luke Dubrovnik, a danas za još jedan. 

- Riječ je o Dubrovčaninu koji se prije dva dana vratio sa skijanja u Bugarskoj. Prema njemu je odmah primijenjen protokol i, naravno, nalazi se u izolaciji. Njegovo opće stanje je zasad dobro - rekao je jutros prvi čovjek stožera Civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo te dodao da je i oboljela žena također dobro.

Danas smo doznali i za prvi slučaj oboljelog na Hvaru. Kako doznajemo, riječ je o mladiću iz Vrboske koji je bio na radu u Austriji te je sa simptomima virusa prebačen u splitski KBC.

Prema izvorima s otoka muškarac se po povratku iz Austrije ponašao izrazito odgovorno te je čitavo vrijeme boravio u samoizolaciji te je minimalni kontakt imao samo s užim članovima obitelji.

Prema neslužbenim informacijama, muškarac nema teže simptome bolesti i opće stanje mu je dobro. Pacijent je epidemiološki obrađen i poznati su svi njegovi kontakti od prelaska granice.

Samoizolacija i karantena


U karanteni na Duilovu nalaze se 53 osobe, od toga 31 državljanin Republike Hrvtaske i svi se dobro osjećaju. Jedna osoba je nakon isteka vremenskog roka boravka jutros napustila karantenu.

U samoizolaciji se nalazi 350 osoba, objavio je danas Luka Brčić, šef kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije. 

U Šibensko-kninskoj županiji pod mjerama zdravstvenog nadzora je ukupno 276 osoba, od čega ih je 227 sa službenim rješenjem.

U Zadarskoj je županiji preko 400 osoba u samoizolaciji.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije u samoizolaciji je 311 osoba te još dodatnih 26 koji su zaposlenici Zračne luke Dubrovnik.

06. svibanj 2024 20:35