StoryEditorOCM
RegionalOD 10 ČAŠA VODE 9 PROLIJU

Direktor Vodovoda Gračac koji ima gubitke od 91 posto: Znate da vam curi, ali ste nemoćni!

7. rujna 2017. - 22:00
patkograd20-031016

Na razini cijele Hrvatske u vodoopskrbnom sustavu gubi se čak 49 posto kvalitetne vode, a najveći gubitaš u Hrvatskoj je Vodovod u Gračacu, gdje imaju gubitke od nevjerojatnih 91 posto. Hrvatskoj prijete tužba i veliki financijski penali Europske komisije jer još nije riješila problem ogromnih gubitaka vode u vodoopskrbnom sustavu, a 2010. godine obavezala se u Zakonu o financiranju vodnoga gospodarstva da će se vodovodima naplaćivati naknada za korištenje vode prema prostornome metru zahvaćene količine vode, a ne naplaćene od potrošača, što bi izazvalo povećanje cijena vode i do 30 posto.

Marko Gale, direktor gračačkog Vodovoda i odvodnje d.o.o. za djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje, kaže nam kako je vrlo teško jednostavno objasniti zašto se Gračac svrstao na prvo mjesto najvećih gubitaša pitke vode u Hrvatskoj. Od deset čaša pitke vode u Gračacu, devet ih se prolije, a tek jedna popije (i naplati). Što je uzrok tome? - pitamo direktora Vodovoda Gračac.

- Više je faktora koji utječu na to. Od same mreže koja je stara i dotrajala, ima i nešto krađa vode, neugrađenih vodomjera, osobito u naselju Srb gdje ima dosta divljih priključaka... Naša je stara tvrtka 2014. godine otišla u stečaj pa smo u novoosnovanoj tvrtki naslijedili i te stare probleme koje sad pokušavamo riješavati, malo po malo. U tom razdoblju od tri godine smo počeli sa sanacijom sustava, ugradili smo preko 400 vodomjera na priključke na kojima nisu nikad bili ugrađeni, zatim telemetrijski nadzor u Gračacu kojim uspjevamo kontrolirati gdje se i koliko vode troši - ističe Gale.

Na mjesečnoj razini gračački Vodovod registrira potrošnju od 15 do 18 tisuća kubika fakturiranih računa utroška vode, dok su zahvaćene količine, osobito u ljetnom razdoblju, znatno veće, a rezultat su gubici. Gračački sustav sastoji se od tri vodovoda: Gračac, Srb i Bruvno. Djelovi gračačke vodovodne mreže stari su još od vremena Austrougarske monarhije. Stari vodovod išao je uz željezničku prugu i kasnije se proširivao kako se naselje Gračac širilo i razvijalo, pa je ugrađena i nova crpna stanica. Vodovod je vremenom dosegao dužinu preko 40 kilometara, sastavljen od čak pet vrsta cijevi, pa su popravci često komplicirani i skupi.

- Oko 70 posto gubitaka imamo zbog stanja na takvoj mreži, dok se 30 posto odnosi na divlje priključke i krađe vode. Sve te probleme u kratkom vremenskom razdoblju ne stignemo rješavati. Bez nakanada za Hrvatske vode i ostalih naknada cijena kubika vode u gračacu iznosi 5,60 kuna, uz fiksni dio od 25 kuna, dok su za socijalu računi umanjeni, a za pravne osobe opet se obračunavaju posebno – ističe Gale. Što ako bi počeli naplaćivati prema kubiku zahvaćene, a ne utrošene vode i značajno podigli cijene? - pitamo ga.

- Znate da je Gračac pun socijale i nerazvijen, zaposlenost je niska. I ovako imamo problem s naplatom, a takvo drastično povećanje cijena situaciju bi samo dodatno pogoršalo, mislim da bi to bila katastrofa i za nas i za građane – kaže direktor čiji se vodovod napaja iz četiri izvora: vodotoka Ričice na Štikadi, Bruvna izvor Ledenik i dva izvora kod Srba, Kotline i Bijeli klanac.

Iako ima ogromne gubitke vode, gračački Vodovod uspjeva plaćati naknade Hrvatskim vodama koje zakon propisuje, pa su ušli u zajednički projekt koji 80 posto sufinanciraju Hrvatske vode, a 20 posto Vodovod. Cilj je snimiti postojeće stanje mreže kako bi se moglo aplicirati prema europskim fondovima i potražiti sredstva za sanaciju.

- Čak i u tom slučaju teško da će se u cijelosti moći sanirati čitava mreža, već će se ići po fazama. Unatoč gubicima vode, mi podmirujemo obaveze, redovito isplaćujemo plaće, a i pored svih problema održavamo sustav kojim opskrbljujemo 1.800 domaćinstava. Neke stvari ipak ne možete riješiti preko noći. Znate da vam curi, ali ste često nemoćni. Samo jedan manji kvar na cijevi stoji i do 10 tisuća kuna, pa često popravak košta više od vrijednosti sanacije. Borimo se koliko možemo, ali bez konkretnog projekta, neće se moći puno učiniti – zaključuje direktor Marko Gale.
 

30. travanj 2024 10:47