StoryEditorOCM
RegionalVIŠE OD 2.000 EURA

Deveti put u posljednjih 11 godina na otoku Viru obilježen Dan narcisa kojim se promovira prevencija i rano otkrivanje raka dojke

Piše Kažimir Škrbić
23. ožujka 2024. - 21:13

Terasa restorana Kotarina u Viru nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ali je svejedno značajan broj Viranki, Virana i djelatnika općinskog i komunalnog sustava jutros obilježio Dan narcisa. Ova javnozdravstvena akcija posvećena oboljelima od raka dojke, odnosno promociji prevencije i ranom otkrivanju ovog karcinoma, tradicionalno se u Viru obilježila deveti put u posljednjih 11 godina (zbog korona krize nije bilo događaja 2020. i 2021.). Ovogodišnja akcija održana je pod geslom „Zdravlje – moja zlatna medalja“, a za nabavku uređaja dijagnostike i liječenje onkoloških bolesnika u Općoj bolnici Zadar prikupljeno je nešto više od 2.020 eura. Općina Vir izdvojila je 1.500 eura (ranije 10.000 kuna), dok su građani svojim donacijama prikupili još 520 eura.

Druženje je počelo oko 10 sati na terasi restorana Kotarina kada su Virani donirali novčana sredstva uz dobivanje cvijeta narcisa, simbola ove javnozdravstvene akcije te simbola proljeća, svjetla i izdržljivosti. Čak 95 do 100 posto oboljelih preživljava najmanje pet godina u slučaju ranog otkrivanja raka dojke, dok u trećem ili četvrtom stadiju karcinoma taj postotak pada na 20 – 45 posto, odnosno kasnije i na 10 do 20 posto. Zato je Dan narcisa najbolja prilika i poticaj za educiranje o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke.

Događaj u Viru organizirali su Općina Vir, destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska Turistička zajednica te Udruga Europa Donna Zadar uz podršku Lige protiv raka Zadar, Zavoda za javno zdravstvo Zadar te udruge žena s otoka Vira, Ugljana, Pašmana, Paga i gradova Biograda, Benkovca i Nina. U posljednjih 11 godina koliko se na Viru provodi ova javnozdravstvena i humanitarna akcija posvećena borbi protiv raka dojke, Općoj bolnici u Zadru i udruzi Europa Donna Hrvatska donirano je nešto više od 20.000 eura dobivenih od građana i Općine Vir. U Hrvatskoj je prva akcija posvećena Danu narcisa održana 5. travnja 1997. godine u Zagrebu u organizaciji studenata Fakulteta za defektologiju pod vodstvom dr. Ruže Sabol, a od 22. ožujka 2014. godine i otok Vir se pridružio sredinama koje obilježavaju Svjetski dan borbe protiv raka dojke.

27. travanj 2024 12:20