StoryEditorOCM
RegionalSUPERPRAVEDNICI 

Daroviti učenici trećih razreda OŠ Stjepana Radića Bibinje uključili se u projekt Mala filozofija

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2022. - 22:37

Daroviti učenici trećih razreda Osnovne škole Stjepana Radića Bibinje ove su se školske godine uključili u projekt koji je pokrenula Udruga za promicanje i unaprjeđivanje filozofije za djecu Mala filozofija pod nazivom Superpravednici – kritičkim mišljenjem do spoznaje i poštivanja ljudskih prava. Projekt je vođen idejom kako kvalitetno djecu potaknuti na spoznaju i poštivanje  ljudskih prava kroz razne strategije učenja vezane uz razvoj kritičkog mišljenja. Inspiracija ovog projekta, temelji se na važnim načelima filozofije s djecom koja može proširiti vidike i pomoći im u razvoju vlastita mišljenja, promišljanju svakodnevice, ohrabrenju u izražavanju vlastitih pitanja, traženju odgovora te izražavanju  brige za vrijednosti koje su svima važne.

Projekt je na razini škole vodila školska knjižničarka Marijana Pavić koja je s  učenicima provela pet radionica  kroz koje su djeca razvijala kritičko mišljenje, osvještavala nužnost poštivanja i aktivnog zalaganja za zaštitu ljudskih prava, razvijala svoj rječnik i socijalne vještine te promišljala o budućim građanskim angažmanima.         

Projekt Superpravednici realiziran je u osam škola partnera u Republici Hrvatskoj te jednoj narodnoj knjižnici, a u njemu je sudjelovalo 220 učenika. U OŠ Stjepana Radića Bibinje proveden je tijekom ožujka i travnja u sklopu radionica za darovite učenike 3.a i 3.c razreda. Nakon uspješno odrađenih radionica, voditelj projekta i udruge Mala filozofija dr.sc. Bruno Ćurko učenicima i knjižničarki svečano je uručio diplome kao i prigodne poklone – majice s logom Superpravednika te pernice s priborom za pisanje od ekoloških i recikliranih materijala.

Učenici su izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu kao i temom ljudskih i dječjih prava te će saznanja i promišljanja o svemu što su saznali dijeliti, širiti i produbljivati  među vršnjacima kako bi naš svijet činili boljim mjestom za život.

27. travanj 2024 14:14