StoryEditorOCM
RegionalKAKO POMOĆI

Danas se obilježava Međunarodni dana svjesnosti o prijevremenom rođenju - Palčićima se ove godine odazvao Zadar na Pozdravu suncu

Piše M.K.
16. studenog 2023. - 15:11

Danas se obilježava Međunarodni dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Palčići podružnice Split objavljuji da im se ove godine njihovom pozivu odazvao velik broj gradova i općina Hrvatske koji će zasjati sutra ljubičastim sjajem za najmanje heroje - palčiće: SPLIT - zgrada HNK Split, KAŠTELA - fontana 7 Kaštela, TRILJ - Stari most, SINJ - kip Alkara, IMOTSKI - spomenik Imotskim jezerima (ul. Ante Starčevića), KORČULA - kula Revelin, HVAR - Arsenal, VUKOVAR - Vodotoranj, ZADAR - Pozdrav suncu i DUBROVNIK - Onofrijeva fontana.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece  godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela,  neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost  visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu  biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na  području RH – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići". Osim toga Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da javnost u što većoj mjeri informiraju o toj temi.

Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece. Naime, 17. studenog, širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.

27. travanj 2024 09:27