StoryEditorOCM
RegionalTEMA BROJ JEDAN

Dan nakon otkrivanja spomenika Smoji, Split bruji samo o jednoj stvari: ‘Takvu batudu bi moga samo Strikan priredit‘

Piše Božidar Lončar
20. listopada 2023. - 19:34

Smoje nije ni zasjeo pošteno na Matejuški, a njegov je spomenik već tema broj jedan u Splitu. Nešto poput članaka koji bi odjeknuli gradom kada je bio živ. Na otkrivanju kipa neki od komentara građana su bili: “Ma je li ovo Tuđman?” Nekome crni humor, drugome zlonamjerni komentar ili “batuda”. Ili način odavanja počasti Smoji u njegovu stilu, nešto što bi on samo rekao da je bio živ?

image
Joško Šupić/Cropix

“Evo našeg Tuđmana”, kroz šalu će nam redar koji je radio jučer na otkrivanju kipa. Odmah ga pitamo je li to bila šala ili...

– Ma nije, više ljudi je reklo to. Smoje ima veću glavu od Tuđmana. To je zato što je imao više u glavi. A i usta su im drugačija, jednome su malo kriva...

image
Božidar Vukičević/Cropix

– Meni ne sliče nimalo, ali to je od čovjeka od čovjeka. Smoje gleda ravno, Franjo u pod. To je sve što ću reći – kaže nam Željko Koceić, koji je i cigaretu zapalio Smoji u čast pozirajući našem fotoreporteru.

image
Joško Šupić/Cropix

Smoje ili Tuđman? Šala se poput munje proširila gradom. Komentiraju i oni koji se dođu slikati pored spomenika.

– I je li vam sliči na Tuđmana? – pitamo.

– Meni je, samo je Smoje malo deblji nego što je bio.

– Ma je...

– A vidite, meni nije – neki kroz šalu, a neki ipak ozbiljniji nam odgovaraju na Matejuški.

image
Tom Dubravec/Cropix

Neki i uvrijeđeni

Na “batudu” su se neki i pomalo uvrijedili, osobito oni koji su gorljivo pratili Smojin lik i djelo, poput Davora Babelija i Dana Radoševića, koji nam kažu kako je usporedba Smojina i Tuđmanova kipa samo zlonamjeran komentar.

image

Dan Radošević i Davor Babeli

Joško Šupić/Cropix

– Ovoga sam “mrzija” ka pasa, a ovoga volim ka pasa. Zna je ubost vlast kroz šalu jer je to tada bio jedini način upozoriti na probleme – kratko nam je rekao Davor Babeli.

Iako se Smojin kip nalazi na Matejuški, njega se nije često vidjelo tu, govori nam Bruno Ljubica, nećak Roka Ljubice, čuvenog “Roka” iz “Roka i Cicibele”.

– Moj je stric Roko tu kod “Dujkinog dvora” imao kajić i tu su oni živjeli. Nisam upoznao strica, ali znam da Smoju ne bi ovdje vidjeli. A je li Tuđman, to mi se ne čini tako – rekao nam je Bruno uživajući u bevandi na Matejuški, par stotina metara od mjesta legendarnih priča njegova strica.

image

Bruno Ljubica

Joško Šupić/Cropix

A srednji prst?

Vice Grabovac iz alkarske obitelji bio je na otvaranju kipa. Kaže nam kako je “baza” o sličnosti Tuđmana i Smoje samo “batuda koju bi samo Strikan mogao prirediti”, s čime se slaže i Davor Babeli.

image

Vice Grabovac

Joško Šupić/Cropix

– Pokojni Ale Guberina je započeo s izradom kipa, a polirao ga je i uredio njegov sin. Nema šanse da bi on išao raditi “sprd” od toga - kaže.

Kada smo razriješili misterij za koji bi nam bilo zanimljivo čuti što o tome misli Smoje, na Matejuški se otvorilo još jedno pitanje: iz profila gledano, kada se zagledaš, onako iz daljine, čini li vam se možda kako, umjesto duhana, Smoje podiže srednji prst? Opet se smijeh čuo na Matejuški, a nova runda zafrkancije se nastavila... 

image
Joško Šupić/Cropix
27. travanj 2024 15:29