StoryEditorOCM
RegionalGURMANSKI POPIS

Dalmatinska spiza do nogu potukla specijalitete iz ostatka zemlje: poznati portal pao na naša jela, evo koja su im najdraža

Piše Tea Sumić Miletić/Stil
2. travnja 2024. - 17:51

Dalmatinci su jako ponosni na svoju spizu, ne daju nikome da im ospori kultni status koji imaju jela poput pašticade, brujeta i peke, a nakon najnovijeg priznanja mogli bi postati još uvjereniji u to da je Dalmacija itekako relevantna gastrodestinacija.

Najnoviji popis najboljih hrvatskih jela objavljena na portalu TasteAtlas dokaz je da nisu samo Dalmatinci ludi za svojim specijalitetima: ne samo da je na prvome mjestu popisa jedan dalmatinski, nego su dalmatinska jela u prvih deset mjesta ljestvice zastupljenija nego jela iz ijedne druge domaće regije. Konkretno, Dalmacija ima pet aduta u topu 10, isto koliko sve druge regije zajedno.

image
Shutterstock

Zanima li vas što se bonkulovićima s Taste Atlasa najviše svidjelo od dalmatinskih jela? Nećemo vas više držati na laganoj vatri, slijedi popis, a nakon toga ćemo vam otkriti što im je još po guštu, a da nije iz Dalmacije - primijetit ćete jedan detalj, neće baš biti po guštu susjedima iz BiH.

Dakle, na prvom mjestu popisa je brujet, zatim, od dalmatinskih, slijede fritule, peka, pašticada i buzara, s kojom je zaključen popis deset najboljih.

image
Vojko Bašić/Cropix

U nastavku slijede gradele (koje se, budimo realni ipak ne bi smjele vezivati samo uz Dalmaciju, ali na ovom su popisu proglašene dalmatinskim jelom), janjetina s ražnja (također, po našem mišljenju, jelo koje uopće nije dalmatinsko, unatoč tome što je Dalmacija u njega zaljubljena, ali je dalmatinskim proglašeno na ovom popisu), crni rižot, krafne (apsolutno nisu dalmatinske, ali su najboljima u toj kategoriji proglašene krafne na kultnoj splitskoj štaciji - kod Mate pa je još jednom Dalmacija navedena kao pripadajuća regija), zatim ide poljički soparnik, potom hobotnica ispod peke pa sirnica, salata od hobotnice i janjetina ispod peke.

image

Crni rizot

Cropix/

Slijede rožata, gregada, sinjski arambaši i dagnje na buzaru, lešo blitva, teletina ispod peke, ravioli, i to trogirski, neretvanski brujet, skradinski rižot, kruh ispod peke, smokvenjak, lignje na padelu, mandulat, viška pogača... jeste se umorili čitat? Nadamo se da niste puno ogladnjeli. Idemo dalje.

Imotska torta, škampi na gradele, brački vitalac, janjetina s bižima, srdele na žaru, komiška pogača, škampi na buzaru, stonska torta, korčulanski cukarini, skradinska torta, mišanca, šporki makaruli, pufigane lignje, raštika na imotski, torta makarana, hrapoćuša, klašuni, brinirski prisnac, dolce garbo, juha od mola... uf, eto ako se vi niste umorili čitat, mi jesmo pisat‘ pa za ostatak popisa koji se, izgleda, proteže do u beskonačnost, jer odavno smo premašili "stoju", skoknite na TasteAtlas.

image
Joško Šupić/Cropix

Što se tiče ostalih hrvatskih jela, zadržat ćemo se samo na prvih par mjesta. Na drugom su mjesu, odmah iza brujeta, štrukli. Očekivano, oni su jedno od naših najpoznatijih i najcjenjenijih jela, potom ide mađarica, zatim kotlovina, sataraš pa čobanac i to je to što se tiče topa deset, a što se tiče onog jela zbog kojeg će ispalit u susjednoj državi, TasteAtlas pripisao nam je buirek sa sirom. Moguće je da je Bosancima na popisu sirnica pa ćemo ipak svi biti sretni i zadovoljni.

29. travanj 2024 09:08