StoryEditorOCM
RegionalPROBLEMI U PRAKSI

Cijepljenje u Dalmaciji: u manjim mjestima sve se odvija bez problema, u Splitu kaos! Neki liječnici odbili cijepiti pacijente, saznali smo i zašto...

Piše Tihana Marović/SD
12. veljače 2021. - 17:30

Nakon što je u ambulantama opće medicine Splitsko-dalmatinske županije u srijedu pred kamerama i fotoobjektivima započelo cijepljenje starijih osoba i kroničnih bolesnika AstraZenecinim cjepivom, pristižu i prve reakcije na organizaciju i provedbu samog cijepljenja.

U manjim dalmatinskim sredinama, čini nam se, cijeli proces prolazi poprilično glatko. Pacijenti iz Sinja i s Brača, javljaju nam kako su ugodno iznenađeni savršenom organizacijom na ispostavama i u ambulantama svojih liječnika obiteljske medicine. Cijepljeni su, vele, u sigurnim uvjetima, liječnici su na vrijeme napravili listu onih koji imaju prednost, na vrijeme su obaviješteni i već u četvrtak primili su svoje cjepivo.

– Sve ide ko po špagu, ma kao da smo u Njemačkoj. Naručeni smo bili u dva sata, točno u dva cijepljeni, poštuju se sve epidemiološke mjere, imamo samo riječi hvale. Objasnili su nam koje je cjepivo u pitanju, kakvi su učinci, eventualne nuspojave – sinjski pacijenti su bili toliko oduševljeni da su imali potrebu pohvaliti cijeli proces u novinama, kako bi se i pozitivni primjeri zabilježili.

Odbijeno cijepljenje

S druge strane, iskustva splitskih pacijenata poprilično su kaotična. Kažu nam da su neki gradski liječnici obiteljske medicine odbili cijepiti pacijente u svojim ambulantama, obrazlažući kako nemaju za to dostatne uvjete, te kako im je nemoguće napraviti prioritetne liste. Njihovi pacijenti ostali su zbunjeni takvim razvojem događaja pa su, u nedostatku informacija gdje i kada će se cijepiti, krenuli manično zvati relevantne i nerelevantne brojeve i institucije, što je cijelu priču samo dodatno zakompliciralo. Od poziva se tako nisu mogle obraniti ne samo lokalne ambulante i Nastavni zavod za javno zdravstvo, već građani zovu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, nadležno ministarstvo...

Ključ je, pojašnjava nam dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskoga Doma zdravlja, u strpljenju.

image
Dr. Marko Rađa
Sasa Burić/Cropix

– Svaka ambulanta dobila je od 20 do 30 doza i to zaista nisu velike brojke i nije tako komplicirano za organizirati. No, nema straha, bit će cijepljeni i pacijenti čiji liječnici obiteljske medicine ne žele u svojim ambulantama organizirati cijepljenja. Neka se malo strpe, primit će pozive iz ordinacija i bit će poslani na cijepljenje u COVID ambulantu na Mertojaku. Dovoljno je prostrana, prva cjepiva tamo će se davati u utorak ujutro, a nastavit će se u idućim danima. Pacijenti samo trebaju biti strpljivi i čekati da ih se obavijesti o njihovom terminu. U ambulantama se rade prioritetne liste, svi će doći na red. Svaki liječnik poslat će listu od dvadesetak svojih pacijenata – kaže dr. Rađa. Pitamo ga zna li točan broj splitskih liječnika koji odbijaju provesti cijepljenje u svojim ambulantama, čiji će pacijenti biti poslani na Mertojak.

– U ovom trenu ne raspolažem takvom informacijom, ne znam koliko je kolega preuzelo cjepivo. Evo, čuo sam se s kolegama sa Sućidra, tamo djeluje sedam timova obiteljske medicine, za troje znam da su sigurno preuzeli cjepiva. Naime, u Splitu djeluje 106 liječnika obiteljske medicine, imaju puno pacijenata i potreban je koji dan da se naprave prioritetne liste, preuzmu cjepiva i sve organizira – obrazlaže dr. Marko Rađa.

U Splitsko-dalmatinsku županiju ovoga je tjedna stiglo 1800 doza AstraZenecina cjepiva, tisuću doza cjepiva Moderne i 2340 doza Pfizerova cjepiva, svi cjepiva dostavljaju se prema zaprimljenim narudžbenicama u ambulante opće medicine,.

Sve po preporukama

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin napominje kako je optimalno rješenje, sada kada su male doze u pitanju, da se pacijenti cijepe u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika.

image
Dr. Željka Karin: Čim dobijemo veći broj doza, cijepljenje će biti na organiziranim punktovima s mobilnim timovima i koordinatorima
Božidar Vukičević/Cropix

– Riječ je o dvadesetak doza cjepiva za cijeli tjedan, dakle dvadesetak pacijenata koje njihovi liječnici najbolje poznaju. Mislim da nije potrebno da ih šaljemo u ambulantu na Mertojaku, to su stariji i bolesni sugrađani, s težim dijagnozama, preporuka je da se cijepe u ambulantama kojima pripadaju, u blizini svoga doma. Čim dobijemo veći broj doza, cijepljenje će biti na organiziranim punktovima s mobilnim timovima i koordinatorima –kaže Karin. Ispostave su organizirane na otocima Braču, Visu, Hvaru, Šolti, i tu, javljaju nam čitatelji, cijeli proces za sada jako dobro funkcionira. Veće količine cjepiva, ponovila je, očekuju se sredinom ožujka.

Kako se odvija proces pripreme za cijepljenje provjerili smo u ambulanti liječnice Vikice Krolo.

– Sve se odvija prema preporukama, upravo smo zaprimili 48 doza cjepiva. Trenutno radimo na rasporedu, a u subotu ujutro ćemo telefonskim pozivom obavijestiti pacijente o njihovom terminu. U ponedjeljak planiramo započeti s cijepljenjem. Budući da je riječ o manjim dozama i starijim pacijentima, mislim da je dobro organizirati cijepljenje u našim ordinacijama, a čim budu veće doze, i na red dođu pokretniji i mlađi pacijenti, punktovi će biti sretnije rješenje – naglašava dr. Krolo.

Nema preskakanja


Zanimalo nas je ima li pritisaka i govora o mogućem preskakanju reda na listi prioritetnih pacijenata za cijepljenje. Naši sugovornici odbacuju takve navode, kažu kako je javnost svjesna da prednost imaju građani s težim dijagnozama i starije životne dobi, te da zlouporaba, a ni pokušaja zlouporabe u Dalmaciji, koliko je njima poznato, nema

image
dr.Vikica Krolo: Upravo smo zaprimili 48 doza, u subotu ćemo obavijestiti pacijente o terminu, a u ponedjeljak započinje cijepljenje
Jakov Prkić/Cropix
03. svibanj 2024 10:16