StoryEditorOCM
RegionalVAPI ZA OBNOVOM

Bolesnici koji se liječe na ‘plućnom‘ šokirani su devastiranim prostorom, pogledajte kako izgleda! Klinika zaostaje u zdravstvenom i civilizacijskom smislu

Piše PSD
31. srpnja 2022. - 10:01

Bolesnici koji su se posljednjih 20-ak godina liječili na Klinici za plućne bolesti u splitskom KBC-u vjerojatno će se složiti da su bili zatečeni neadekvatnim uvjetima boravka u starim prostorima klinike, ali će uglas pohvaliti liječnike i drugo medicinsko osoblje koje se o njima brinulo.

Da uvjeti za rad odavno nisu odgovarajući, potvrdit će i zdravstveno osoblje i priznati da ova Klinika definitivno standardom zaostaje za drugim klinikama u Hrvatskoj i da joj je potrebna hitna obnova kako bi bila dostojna naziva klinike 21. stoljeća, to više što je i nastavna baza Medicinskog fakulteta.

Ako zavirimo u povijest ove splitske ustanove, vidjet ćemo da je Odjel za plućne bolesti osnovan davne 1936. godine te da je 1958. izgrađen posebno izdvojeni namjenski paviljon za plućne bolesti u šumici na Firulama.

Na žalost, od tada, a prošlo je više od pola stoljeća, u ovaj odjel koji je 2007. godine prerastao u Kliniku za plućne bolesti, vrlo se malo, ali svakako nedovoljno ulagalo.

Mijenjali su se ravnatelji i šefovi odjela, ali "Plućni" je uvijek ostajao nekako na dnu ljestvice prioriteta. Nažalost, nije bilo razumijevanja za razvitak struke i vizije za funkciju zgrade pulmologije.

Bila je čak ideja da se na tom mjestu izgradi Objedinjeni hitni bolnički prijem, što je zbog odvojenosti od glavne zgrade bolnice bila neprikladna odluka. Naravno, to bi također zahtijevalo izgradnju nove zgrade pulmologije na drugom mjestu i rušenje postojeće.

Svi su bolji

U međuvremenu Split je dobio moderno rodilište na kojemu mu mogu pozavidjeti mnogi europski gradovi, moderna onkologija stalno je na svjetskoj razini, obnovljen je zadnjih godina niz klinika: traumatologija i ortopedija na mjestu stare ginekologije s novim kirurškim blokom, dječja i očna klinika te kardiologija i interna klinika, a planiraju se značajna ulaganja u kirurgiji iz Fonda za oporavak i otpornost. Bolnica je najzad prije dvije godine informatizirana.

Nedavno smo svjedočili da je otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a na Križinama raste novi Regionalni transfuzijski centar. A "Plućni" strpljivo čeka u redu.

image
A.dž./Slobodna Dalmacija


Klinika je proteklih godina dobivala donacije, ali sve je to ipak kapljica u moru stvarnih potreba.

Obiđemo li samo fotoaparatom stari prostor, ponegdje i s vlagom na zidovima, vratima koja se teško zatvaraju, dotrajale štokove i zastarjele sanitarije koje je kao takve teško obnavljati, lako je zaključiti da je posljednji trenutak za temeljitu obnovu.

Čini se da postoji i realni optimizam da će se to u vrlo bliskoj budućnosti i dogoditi. Naime, Hrvatska udruga poslodavaca pokrenula je zanimljiv projekt o kojem nam je više kazao prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a:

- Hrvatska udruga poslodavca osnovala je Odbor za projekte od društvenog značenja sa svrhom afirmacije suradnje i solidarnosti članova HUP-a kroz realizaciju projekata za opće dobro. Zadaća je Odbora da se jedan put u kalendarskoj godini organizira i provede projekt humanitarnog i dobrotvornog karaktera kojim se prikupljaju te raspodjeljuju materijalna i financijska sredstva potrebitim osobama ili organizacijama koje im pomažu, sa svrhom poboljšanja kvalitete njihovih života.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix


Imali smo priliku kandidirati naš projekt i nismo puno dvojili da je to upravo uređenje Klinike za plućne bolesti. Nakon sastanka Odbora i naše prezentacije Odbor je odlučio podržati projekt "Obnova Klinike za plućne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split".

Moram ovdje zahvaliti gospodi Ivanu Mišetiću i Željku Plazoniću koji su uložili puno energije i entuzijazma da ova naša prijava bude zaista i prihvaćena. Zahvaljujem HUP-u i našim poduzetnicima koji žele raditi na projektima od javnog značenja i promovirati društveno odgovorno ponašanje da su odabrali upravo projekt KBC-a Split.

- Pretpostavljam da "Plućni" kao "kronični bolesnik"' KBC-a već odavno ima elaborat obnove koji je desetljećima na čekanju. Vjerojatno ste i sami kad ste došli na mjesto ravnatelja shvatili da je "Plućni" zanemaren i zaboravljen i da je na vašoj listi prioriteta. Možete li već sada otkriti kako će izgledati obnova ako se ovaj projekt realizira?

- Nažalost, nije bilo elaborata ni projekta za obnovu "Plućnog". Na tome intenzivno radimo posljednju godinu dana, jer unatoč pandemiji COVID-a nismo zanemarili razvoj bolnice. Najprije smo napravili projekt za Odjel za intenzivno liječenje, a zatim i za cijelu zgradu. Zbog zastarjelosti zgrade to je bio zahtjevan zadatak za stručnjake, ali projektna dokumentacija je pri završetku, tako da upravo koincidira s početkom donatorske akcije kojom će se osigurati financijska sredstva za provedbu projekta.

image
A.dž./Slobodna Dalmacija


To je inače sjajna odluka koja će puno značiti KBC-u "Split" i kvaliteti rada naših stručnjaka u suvremenim uvjetima, onako kako je to potrebno našim građanima i našim bolesnicima. Naime, Klinika za plućne bolesti je najveća i središnja takva ustanova za četiri južne hrvatske županije i ustanova koja je odgovorna za primjenu i promicanje suvremenih metoda obrade i liječenja bolesnika.

Zgrada Klinike je zaštićena, to je sjajno umjetničko djelo velike Zoje Dumengjić, ali unutrašnjost i postojeći sadržaji bit će temeljito obnovljeni u funkciji suvremenog liječenja bolesnika.

- Na koliki novac računate? Navodno će prikupljeni novac ići direktno na račun Klinike, odnosno bolnice, pretpostavljam bez PDV-a!?

- Teško je u ovom trenutku reći koliko će novca trebati za realizaciju projekta, jer vidimo kakav je rast cijena i naši nas inženjeri stalno upozoravaju na nesigurnost procjena. Mi smo za ovu priliku otvorili poseban račun u KBC-u i naša će financijska služba pratiti sve uplate koje će onda biti namjenski korištene isključivo za ovu svrhu.

image
A.dž./Slobodna Dalmacija


- Kojom dinamikom bi išla obnova, jer znamo da je upravo ova klinika podnijela golem teret borbe protiv COVID-a, a sve prognoze govore da epidemija nije gotova. Uz to, ne smanjuje se ni broj drugih bolesti pluća, osobito onkoloških, koje se ovdje liječe?

- U pravu ste. Cijela bolnica bila je angažirana u zbrinjavanju bolesnika s COVID-om. Mnogi od njih bili su teško bolesni i naši su timovi liječnika i medicinskih sestara, ali i sve ostalo osoblje, pokazali da KBC Split pruža vrhunsku medicinu u najtežim uvjetima.

Moram još jednom zahvaliti svim radnicima splitske bolnice, pokazali su se najboljima na svijetu. Klinika za plućne bolesti nosila je težak teret, i to u uvjetima kad se morala iseliti iz svoje zgrade koja je služila za bolesnike s COVID-om. Vratili su se natrag u svoje prostore, posvećeni su svim bolesnicima, uključujući i bolesnike s COVID-om kojih stalno imamo u bolnici.

Veliko je opterećenje i zbrinjavanje bolesnika s post-COVID sindromom, ambulanta za te bolesnike je na "Plućnom", ali u liječenju kolege pulmolozi surađuju s ostalim našim specijalistima, jer sindrom pogađa mnoge organe i organske sustave. Kolege pulmolozi su naravno osobito posvećeni liječenju onkoloških bolesnika, koje smo i u svim proteklim izvanrednim okolnostima liječili uvijek na najbolji mogući način i prema standardima.

- Imate li neke zacrtane rokove?

Teško je na to odgovoriti jer je teško predviđati događaje na jesen i mogućnost ponovnog širenja pandemije, ali mi ćemo napraviti sve da se do kraja godine pripremimo za početak radova. Neće biti jednostavno, morat će se raditi u zgradi u fazama, što će zahtijevati puno rada, organizacijske spretnosti i strpljenja, ali nadam se da ćemo nadvladati sve teškoće.

image
A.dž./Slobodna Dalmacija


- Planira li se i obnova dnevne bolnice koja također radi u vrlo teškim uvjetima, kao i jedinica intenzivne njege!?

- Zapravo je cijeli projekt i započeo sa zamisli uređenja jedinice intenzivnog liječenja, na kojoj se liječi sve veći broj bolesnika, u sve težim stanjima i u kojoj se primjenjuju sve zahtjevniji i složeniji postupci liječenja. Isto se odnosi i na dnevnu bolnicu, broj bolesnika je velik i potrebe su sve veće, pa ovim nastojimo osigurati kvalitetniji boravak naših najtežih bolesnika u primjerenim uvjetima.

Kad smo započeli izradu projekta, shvatili smo da je jedino rješenje temeljito preuređenje cijele zgrade, reorganizacija i modernizacija prostora. Svaki djelomičan pristup i uređenje izdvojenih odjela ne rješava postojeći problem.

- Što je s potrebnom opremom, koju je također nužno nabaviti, neki su uređaji zastarjeli?

- Tako je, istodobno radimo na kupnji novih uređaja i opreme. Klinika posjeduje sve potrebno za zbrinjavanje bolesnika, ali je medicinska tehnologija uznapredovala, a naša bolnica općenito nije pratila taj napredak, ne samo na pulmologiji, nego ni na drugim odjelima.

image
A.dž./Slobodna Dalmacija

Zadnjih nekoliko godina kupili smo opremu vrijednu više stotina milijuna kuna iz raznih izvora, osobito iz fondova EU-a, u suradnji i uz snažnu podršku Ministarstva zdravstva. Naši stručnjaci su sjajni, naši mladi specijalisti pulmolozi i ostali vrlo su ambiciozni i zadaća nam je osigurati najbolje moguće uvjete. Jako je teško, ali radit ćemo sve da u tome uspijemo.

Najveći od Trsta do Atene

Klinički bolnički centar ‘Split’ najveća je zdravstvena ustanova na Jadranu, od Trsta do Atene. Za Republiku Hrvatsku to je strateški najvažnija zdravstvena ustanova.

Bolnica je osobito opterećena ljeti kad zajedno s turistima u južnim hrvatskim županijama boravi i do 1.500.000 ljudi. U Klinici za plućne bolesti liječe se svi bolesnici s težim bolestima pluća i dišnog sustava.

Klinika ima 60 postelja, od toga 7 za intenzivno liječenje i 12 za onkološke bolesnike. Godišnje se hospitalizira oko 1500 bolesnika (od vremena pandemije 20 posto više nego prije), a ambulantno se na dan pregleda 90 bolesnika.

27. travanj 2024 00:30