StoryEditorOCM
RegionalNA SEDAM GRADSKIH OTOKA RADE SVEGA TRI LIJEČNIKA

Blagostanje samo na jednom: mladi povratnik iz Amerike danonoćno brine o stotinjak stanovnika!

Piše L.Burčul
17. kolovoza 2018. - 23:20
isti22-080718_resize

Na svim otocima zadarskog arhipelaga, onima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru a takvih je sedam, rade samo tri liječnika.

Drugim riječima, Grad Zadar na 'svojim' otocima ima ukupno 12 mjesnih odbora s obzirom na više naselja na pojedinim otocima, pa ispada da čak četiri mjesna odbora pokriva u prosjeku samo jedan doktor obiteljske medicine.

I nigdje nema posebnih pritužbi, osim na jednom otoku: cijeli otok Molat, sa svoja tri naseljena mjesta (Molat, Zapuntel i Brgulje) uopće nema liječnika koji na otoku stalno boravi. Doktor im dolazi dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom poslijepodne. Inače živi na Istu.

- Nama je užasno, Ist nam je praktično preoteo liječnika, još davno. Nema kome se nismo žalili, ali ništa se nije promijenilo. Uvijek je odgovor da je na Molatu malo pacijenata. Na otoku Istu samo je jedno naselje i imaju svog liječnika koji tamo živi, a na Molatu su tri naseljena mjesta i nemamo doktora. Bojimo se takvog stanja. Imamo medicinsku sestru koja ovdje stalno živi i to je sve – kaže Meri Baranić s otoka Molata, predsjednica tamošnjeg Mjesnog odbora.

- Sramota je i kakva je ambulanta, bilo bi dobro da dođe inspekcija jer ono sigurno nisu uvjeti za rad – dodala je Baranić, rekavši i da liječnik s Ista, kada dođe na Molat, u jedno poslijepodne „trkom odradi“ sva tri mjesta - Molat, Zapuntel i Brgulje.

Na Istu idilična situacija: liječnik s američkom diplomom, ima stan i uređenu ambulantu, na Istu živi ljeti i zimi te ne namjerava otići. Mještani zadovoljni.

Dr. Velimir Vuk, rodom iz Siska, živio je više od 20 godina u Americi, u Hrvatsku se vratio prije osam godina, a liječnik je na otoku Istu nešto više od godinu dana.

- Želio sam raditi na nekom od hrvatskih otoka. Na Istu imam stan spojen s ambulantom i snalazim se odlično – kaže 37-godišnji dr. Vuk.

- Na Molat idem dva puta tjedno i nema problema. Svi dođu na red, tamo imam i medicinsku sestru koja me zove u bilo koje doba dana ili noći ako je potrebno. Telefonski joj dajem upute kako će postupiti, ona ima automobil i surađujemo dobro – rekao je dr. Vuk.

Na primjedbe da su Išćani „preoteli“ doktora otoku Molatu, predsjednik MO Ist Željan Domić je kazao da Molaćani imaju sreću što im dva puta tjedno dolazi doktor, jer ih većina uopće nisu pacijenti dr. Vuka.

- Od 130 stanovnika otoka Ista, barem 100 ih je upisano kod dr. Vuka. A Molaćani su većinom prijavljeni u Zadru, ne znam zašto. Mi na Istu smo liječničkom uslugom prezadovoljni – rekao je Domić.

Tri otoka – Silbu, Premudu i Olib – pokriva samo jedna liječnica, no organizacija je jako dobra. Na Silbi liječnica ima stan, ordinaciju i medicinsku sestru, putuje na Olib i Premudu, no otočani su osigurali 'aktiviranje' gradskog glisera u slučaju hitnoće, Grad plaća i vozača jednog broda koji vozi kada god je to potrebno, imaju i patronažnu sestru, a liječnica se po otoku, na kojem inače nema automobila, vozi „električnim autićem“. Na taj način, kažu na Silbi, uvijek kod sebe ima defibrilator, a za stanovnike sva tri otoka dostupna je uvijek i stiže brzo, zahvaljujući takvoj organizaciji prijevoza.

I na otoku Ižu živi i radi liječnica, u ordinaciji je dva puta tjedno, a kako kaže predsjednik MO Veli Iž Siniša Kulišić, liječnica pokriva i otok Ravu kamo odlazi jednom tjedno.

 

ZDENKO SIMIČIĆ: „LAŽ JE DA LIJEČNICA DOLAZI NA RAVU!“

Iako liječnica koja živi i radi na otoku Ižu pokriva formalno i otok Ravu, te navodno tamo odlazi jednom tjedno, predsjednik MO Rava Zdenko Simičić kaže da liječnica na Ravu ne dolazi nikada i da su takve informacije laž.

- Nikada ona tu ne dolazi, apsolutno nikada i nitko od nas na otoku nema mogućnost liječničke skrbi. Ni primarnu zdravstvenu zaštitu, ni hitnu pomoć, ništa mi na Ravi nemamo. Zaboravljeni i prepušteni sami sebi – kaže Simičić, tvrdeći da „liječnica s Iža nema ni čime doći na Ravu“. Tako je ovaj otok, sa svoja dva naseljena mjesta i stotinjak (zimskih) žitelja, zapravo medicinski izoliran.

Simičić priznaje da nitko od mještana, koliko je njemu poznato, nije ni upisan kod liječnice na Ižu, već svi imaju doktora obiteljske medicine u Zadru.

- Vjerojatno zato liječnica s Iža i ne dolazi, jer mi nismo njezini pacijenti, ali to je svejedno užasan osjećaj, da se na otoku nemamo kome obratiti. Sustav je katastrofa – zaključio je Simičić, kazavši da na svu sreću barem imaju dovoljan broj brodskih linija između Rave i Zadra.

27. travanj 2024 21:59