StoryEditorOCM
RegionalPRIPREMA SE VELIKA FEŠTA

Blagdan sv. Petra u Morpolači zajedno slave župe Čista Velika i sv. Mihovil Lišane

Piše Marko Ledenko-Mane
26. lipnja 2018. - 19:54
35499198131_b7ee33ef11_b

 

Povodom blagdana sv. Petra, Mjesni odbor Čista Velika ,župa Čista Velika, župa sv.Mihovil Lišane, mještani Vukšića i Provića, tradicionalno organiziraju veliku veliku crkvenu i pučku proslavu koja će se održati u crkvi sv .Petra u Morpolači 29.lipnja. Crkva sv. Petra spomenik je kulture, potječe iz 12 .stoljeća i pripada župi Čista Velika. Tijekom Domovinskog rata srpski pobunjenici su je devastirali, još nije obnovljena iako je od 1962. pod državnom zaštitom.

Sveta misa počinje s početkom u 11 sati. Misno slavlje predvodi fra Marko Nimac župnik župe Stankovci u koncelebraciji s fra Lukom Banićem i fra Josipom Grgićem. Od davnih vremena susjedne župe Čista Velika i sv. Mihovil Lišane zajedno su proslavljale ovaj veliki blagdan.

Prije nekoliko godina proslava ovog blagdana podignuta je u organizacijskom i medijskom smislu na jednu veliku razinu jer mnoštvo vjernika iz cijele okolice dođu taj dan na misu. Nakon završetka misnog slavlja organizatori pripreme veliki domjenak s pečenom janjetinom za sve nazočne vjernike. Domaći harmonikaši i pjevači naprave veselo raspoloženje i ugodno druženje.

Pokrovitelj proslave: Grad Vodice. Sponzori proslave: Grad Vodice, Grad Benkovac, Općina Stankovci i Općina Lišane.

23. svibanj 2024 19:12