StoryEditorOCM
RegionalTKO JE KRIV?

Avanture nestale maloljetnice iz Dicma platit će njeni roditelji i obitelj: ‘Ja joj platio trepavice, a policija mi zbog nje uzela lovačku pušku!‘

Piše K. Marić Banje
21. ožujka 2021. - 18:03

Povratak kući 17-godišnjakinje s područja Dicma ne znači i okončanje priče oko njenog nestanka jer će u nastavku, kako je krenulo, najviše problema imati njeni roditelji i obitelj. Saznajemo, naime, da je policija bila u kući i oduzela lovačke puške ocu i jednom članu obitelji te su istraživali jesu li skinute kvake s prozora i vrata.

Uzrok tome su videoklipovi objavljeni na YouTubeu, na kojima maloljetnica i jedna punoljetna osoba iznose objede na račun njenih najbližih. Otac djevojke kojeg smo kontaktirali ne želi davati izjave za medije.

S obzirom na to da se radi o maloljetnici ni policija ni ostale službe imaju izgovor da zataje sve oko slučaja. Međutim, teško je skriti  da je “car gol” jer o tome bruji cijeli dicmanski kraj.

Krenimo redom, od 23. veljače kada su roditelji policiji prijavili nestanak maloljetnice koji je odmah objavljen u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Djevojka je otišla tog dana kroz ujutro otišla u školu u Splitu i nije se vratila kući do večeri. 

Klis, Karlovac, Hvar

Ubrzo se saznaje da je ostavila pismo prijateljici u kojem objašnjava razloge odlaska te je obaviještena profesorica i  ravnatelj škole koji su kontaktirali roditelje. Osim pisma koje govori o razlozima odlaska, roditeljima se javlja osoba koja kaže da je malodobnica otišla dragovoljno s punoljetnom osobom s kojom se druži dulje vremena.

O svim detaljima je obaviještena policija kojoj je to dovoljan znak da djevojka nije žrtva kaznenog djela te time prestaje biti njihov prioritet što se tiče potrage. Obitelj ne može shvatiti kao policija nije u stanju doći do punoljetne osobe s kojom im je kćerka te smatraju da ne poduzimaju sve što mogu.

Za to vrijeme, 17-godišnjakinja je bila, kao saznajemo, par dana na Klisu, nakon čega je provela oko dva tjedna u Karlovcu odakle odlazi na Hvar. Tijekom tog perioda, policija prati njen trag i signal mobitela s kojeg ona kontaktira majku, ali je ne pokušavaju vratiti roditeljima.

Jasno je svima da se neće slati helikopter s timom Specijalne policije da provaljuju u sklonište i otimaju 17-godišnjakinju, kako bi je kao paket vratili kući, ali postavlja se pitanje što se uopće napravilo. Nadalje, pitamo se što rade ostale nadležne službe koje prema protokolu postupanja, trebaju imati informacije o događaju.

image
Policija je pretražila obiteljsku kuću nestale maloljetnice
Damjan Tadić/Ilustracija/Cropix

Među njima je i Centar za socijalnu skrb Sinju te pravobraniteljica za djecu. Tada se deset dana od nestanka na YouTubeu pojavljuje video djevojke i punoljetne osobe koji optužuju njene roditelje da su je zatočili u kući, zaključavali je i skinuli kvake s prozora kako ne bi mogla pobjeći ni na koji način.

Nakon što je prvi video skinut kao neprimjeren sadržaj, snimaju novi u kojem prozivaju institucije da nisu ništa poduzele na njihove navode o roditeljima maloljetnice. Tada se iz mrtvila bude nadležni, 20 dana od nestanka, ali ne kako bi vratili djevojku kući već u potpuno drugom smjeru.

Roditelji su morali ići na razgovor u Centar za socijalnu skrb Sinj jer, kako je ravnatelj splitskog centra izjavio za Slobodnu, metode zaključavanja i ograničavanja slobode oni ne odobravaju. Kao da obitelji nije dosta njihove muke, u kuću im dolazi  policija koja provjerava jesu li s prozora skinute kvake.

Bivši suprug

Osim toga oduzimaju lovačku pušku ocu i još jednom članu obitelji dok se ne istraži sumnja u obiteljsko nasilje. Maloljetnica je navodno izjavila kako je otac jednom pljusnuo kada je čuo da se druži s punoljetnom osobom s kojom je i otišla.

- Ja joj platio trepavice da stavi, a zbog nje mi sad pušku uzelo! - kazao je u nevjerici član obitelji.

Institucije su reagirale na navode iz videa, ali nisu reagirale na činjenicu da je punoljetna osoba s kojom je djevojka roditelj dvoje djece koja su ostala kod kuće dok ta osoba spašava 17- godišnjakinju od njenih roditelja. Nije poznato je li istraženo moguće počinjenje povrede prava djeteta na račun to dvoje djece koje je njihov roditelj zapostavio i očito se danima ne brine za njih zauzet bijegom po Hrvatskoj i snimanjem videa.

Angažman policije i socijalne skrbi ponovno je zgasnuo nakon što su roditelje uzeli u žrvanj te djevojka vjerojatno još uvijek ne bi bila kod kuće da nije došlo do spleta okolnosti. Na Hvaru je boravila u kući prijatelja punoljetne osobe s kojom je otišla od roditelja.

Taj prijatelj ima partnericu čiji bivši suprug je policajac i koji je prilikom jedne posjete prepoznao 17-godišnjakinju. Kao službena osoba, napravio je ono što njegovi kolege involvirani u priči nisu uspjeli tijekom mjesec dana.

Obavijestio je o lokaciji gdje se nalazi maloljetnica s popisa nestalih osoba te su po nju došli roditelji, a nije je policija odvela kući kako je bilo kazano u prvoj informaciji.

Naravoučenje priče: ako vam 17-godišnja kćerka želi napustiti školovanje i  živjeti s  osobom koja ne vodi brigu o svojoj djeci, pustite je ukoliko ne želite da završite u evidenciji kao obiteljski nasilnik.

26. travanj 2024 07:07