StoryEditorOCM
RegionalKIPAR O VANDALIZMU

Autor spomenika bez dlake na jeziku: ‘Vidio sam i da neki svećenik smatra da kip treba ukloniti te poziva Torcidu da to napravi‘

Piše Marija Lončar/SD
19. studenog 2023. - 18:42
Ante Guberina: ”I to mokrenje po kipu... To je loše, ali ne znam što bih vam rekao za kaznu. Petnaest dana zatvora mislim da je puno”

Otkako je prije mjesec dana postavljen na splitskoj Matejuški, spomeniku Miljenka Smoje, legendarnog novinara Slobodne Dalmacije, književnika i scenarista, još bi se svašta moglo dogoditi, ali je jedno sigurno – svakako nije neprimjećen i prešućen.

Štoviše, slobodno se može reći da je i te kako zaživio, što svakog autora može samo radovati, iako su mu se do sada dogodile i neke nimalo lijepe stvari. Od lavine komentara, bilo šaljivih bilo zluradih, o tomu na koga sliči do vandalizma svake vrste: bojanja u plavo, mokrenja i sumnji u oštećenje.

Smojin povratak u rodni "ludi grad" ne prestaje izazivati reakcije. Budno ih sa svoje zagrebačke adrese prati Šibenčanin Ante Guberina, sin poznatog kipara Aleksandra Ale Guberine, lani preminulog, koji je autor skulpture. Ante Guberina i sam je akademski kipar, a Smojinu skulpturu izradio je prema očevim skicama.

- Pratim sve, naravno, što se događa oko Smojina spomenika. Moglo se i očekivati da će biti svakakvih reakcija, s obzirom na kontroverzije oko Smoje. Kada je kip brzo nakon otkrivanja bio zaliven plavom bojom, odmah su me nazvali iz splitske gradske uprave. Rekli su da nemaju dobre vijesti i pitali su što im je raditi.

image
Tom Dubravec/Cropix

Predložio sam da boju pokušaju sprati mlazom čiste vode pod kontroliranim pritiskom i to se uspjelo oprati bez oštećenja skulpture. Premda je meni to bojenje u plavo bila zanimljiva intervencija, gledano s likovne strane. Pa i Peristil su svojedobno obojili. Evo baš sam prošao i pokraj bacača diska na zagrebačkom Maksimiru kojemu su sada testisi obojeni u srebrnu boju... Uvijek su u nekoj boji. Bitno je da nema nepopravljive devastacije – kaže Guberina i dodaje kako je do njega brzo došla i vijest da je netko zarezao skulpturu na Matejuški.

- Građani su zapravo podnijeli kaznenu prijavu da je netko brusilicom oštetio kip. Ali to nije bilo nikakvo oštećenje, nego sam ja to tako napravio u izvedbi. Naposljetku to mokrenje po kipu... To je loše, ali ne znam što bih vam rekao za kaznu. Petnaest dana zatvora mislim da je puno. To je previsoka kazna, ali funkcionira kao opomena drugima da to ne rade. Vidio sam i da neki svećenik smatra da kip treba ukloniti te poziva Torcidu da to napravi – ističe Guberina.

Svjestan je kako se svim tim "intervencijama" na skulpturi zapravo želi umanjiti Smojin lik i djelo, no efekt je suprotan, smatra kipar.

- Time se želi umanjiti Smoju kao osobu, ali upravo je suprotno. Sve te stvari doprinose popularizaciji spomenika i idu Smoji u prilog, pa čak i mom ocu kao autoru i meni kao onomu koji je izveo tu skulpturu.

image

Kipar Ante Guberina, autor spomenika Miljenku Smoji

Nikša Stipaničev/Cropix

O Smoji se više govori i piše. Nedavno sam gledao prilog na HTV-u gdje Splićani komentiraju sve ovo što se događa oko spomenika. Većina njih ne odobravaju zalijevanje bojom, mokrenje i slično. I oni koji nikada ne bi Smoji postavili spomenik rekli su kako nikada ne bi tako nešto radili sa spomenikom – kaže Ante Guberina, uvjeren kako na većina ipak pozitivno gleda na skulpturu.

Osim toga, Smojin spomenik u ovo kratko vrijeme od kada je zasjeo na Matejušku pokazao se vrlo fotogeničnim. Ne fotografiraju se uz njega samo saborska zastupnica i splitski gradonačelnik, Marijana i Ivica Puljak, nego i brojni građani, a vrlo dojmljivi bili su i kadrovi spomenika tijekom nedavnog olujnog juga, poplavljene rive i visokih valova.

- Vidio sam da se ljudi vole fotografirati uz kip. Dosta je fotogeničan, a na tom mjestu, na toj poziciji simpatičan je za tu situaciju – komentira uz smijeh Ante Guberina.

27. travanj 2024 16:48