StoryEditorOCM
PromoDOKTORICA IVANA LIJIĆ O TRENDOVIMA U STOMATOLOGIJI: NOV OSMJEH MOGUĆ U 24 SATA

Implantati u službi prekrasnog i zdravog osmijeha

20. studenog 2017. - 13:22
zdc tim

Gubitak zuba već odavno je prestao biti isključivo estetski problem. Neminovne promjene uzrokovane gubitkom jednog ili više zubi, poput povlačenja zubnog mesa ili resorpcije kosti, mogu dovesti do cijelog niza stomatoloških komplikacija. Moderna stomatologija danas nudi mnogobrojna rješenja za prevenciju neželjenog gubitka zuba. Ukoliko ipak do toga dođe, najkvalitetnije rješenje je svakako dentalni implantat koji najvjernije oponaša izgled i funkciju prirodnog zuba. Ukoliko se odlučite za dentalne implantate, evo što morate znati o procesu ugradnje, tijeku liječenja te zahvatu općenito.

Za početak, implantat je vijak napravljen od titana i služi kao zamjena izgubljenom zubu. Postupak ugradnje je bezbolan i obavlja se pod lokalnom anestezijom. Prednosti implantata u odnosu na dosadašnje metode nadomještanja izgubljenih zubi su mnogobrojne, a kao najjači adut se izdvaja izostanak brušenja okolnih (često zdravih) zubi.

Vođeni znatiželjom koliko su Zadrani upoznati s trendovima u stomatologiji danas i koliko poznaju implantologiju općenito, posjetili smo jedan od vodećih implantoloških centara u Zadru – Zara Dental Centar, na čelu s doktoricom Ivanom Lijić.

- Posljednjih pet godina, implantologija je postala veoma popularna i na nju se odlučuju pacijenti svih generacija. Ova grana stomatologije, u neku ruku, predstavlja revoluciju zahvaljujući kojoj u samo dan ili dva pacijenti mogu imati predivne, funkcionalne zube, rekla nam je doktorica Lijić.

Saznali smo i da svaki implantološki proces započinje dijagnostikom. Dugogodišnje iskustvo i moderni uređaji ključan su faktor u dobivanju pacijentovog povjerenja.

- Digitalna dijagnostika razvila se do te mjere da omogućava zahvate koji se pomno i vrlo precizno planiraju i to unaprijed. Takva dijagnostika je omogućila zahvate bez iznenađenja, doktor vrlo dobro zna što ga čeka kod svakog pacijenta i to upravo zahvaljujući CT snimci. Zahvati su rutinski i obavljaju se pod lokalnom anestezijom. Pacijent u istom danu nakon zahvata može nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima, doduše, u nešto manje intenzivnom ritmu, predostrožnosti radi, objašnjava doktorica Lijić.

Sve češće se u javnosti pojavljuje pojam All-on-4 koji je vezan za implantologiju. Zanimalo nas je o čemu se točno radi...

- All-on-4 je metoda izrade zubne proteze za bezubu gornju i donju čeljust sa 4 implantata. S ovakvom, minimalno invazivnom metodom, omogućujemo pacijentu osmijeh u manje od 24 sata. Osim što je minimalno invazivna i traje kratko, sve je češći izbor pacijenata koji odgovaraju njenom izvođenju. All-on-4 protokol omogućio je da svatko može imati lijepe i zdrave zube u jednom posjetu. To je koncept koji omoguće da se izbjegnu sve loše strane protetike, mobilnih proteza ili probleme s nekoliko preostalih zuba, glasio je odgovor doktorice iz Zara Dental Centra.

Uz sve novosti koje smo saznali, postali smo znatiželjni i po pitanju vrste implantata. Jesu li svi isti ili se ipak neki posebno ističu?

- Na tržištu trenutno postoji bezbroj vrsta implantata. Mi smo, pak, svoje povjerenje poklonili dvjema vrstama. To su švedski premium brand – Nobel Biocare, te njemački implantat K3Pro. Razlikuju se ponešto po cijeni, ali kvaliteta je neupitna i kod jednih i kod drugih. Uz ovaj koncept izvodi se i pacijentima možda najdraži dio terapije – Digital Smile Design (DSD), uz pomoć kojeg mogu vidjeti kako će njihov novi osmijeh izgledati. Digital Smile Design postupak sastoji se od fotografiranja, analize fotografija i oblikovanja novog osmijeha uz pomoć računala, uputila nas je dr. Lijić.

Ako vas zanimaju implantati ili ste kandidat za ugradnju, možete rezervirati termin i osigurati si besplatan pregled putem broja 098/226-918. Više o Zara Dental Centru možete doznati putem njihove službene mrežne stranice ili putem Facebooka.

24. travanj 2024 13:38