StoryEditorOCM
KolonaZADARSKE PREDIZBORNE KOALICIJE

"Zajedno smo skupa" i "zviždimo u mraku"

23. travnja 2017. - 15:25
kampanja_izbori6-220417

Što pokazuje sastav koalicija s kojima će HDZ i SDP, kao dvije najveće stranke, izaći pred zadarske birače?

Mada su bili željni samostalnog izlaska na izbore, HDZ se opet odlučio za koaliciju s potpuno minornim strankama čiji glasovi ni u kom slučaju neće odlučiti o pobjedniku jer ova utakmica nije tijesna, neće to biti borba do zadnjeg glasa. Bez racionalnog objašnjenja, HDZ-ova koalicija je sastavljena po principu "zajedno smo skupa" čime se fingira širina i koalicijski potencijal kojeg navodno donose HSPAS, HSU, Hrast i Reformisti.

Jedina velika novost su reformisti(ce), Vesna Sabolić i Ljiljana Klarin, koje su u Gradsko vijeće ušle kao kandidatkinje HNS-a i to kroz koaliciju s SDP-om, da bi kraj mandata dočekale kao Čačićeve uzdanice. Sadašnjim ulaskom u koaliciju s HDZ-om zatvorile su puni krug, nema dalje. Valjda.

Posebno se čini zanimljivim ispadanje Modesa iz HDZ-ove koalicije. Riječ je o stranci bivših "starčevićanaca" koji su i sada u "personalnoj koaliciji" s HDZ-om jer su se u prošlom mandatu obilato uspjeli uglaviti u vladajuću administraciju, a onda su istupili iz HSPAS. Kao "pravaški partneri" HDZ-a, pročelnička mjesta su dobili Andreja Baraba Hrvoje Baranović, direktor "Odvodnje" je po istom modelu postao Ante Josip Šikić i nisu to jedine akvizicije koje su ljudi Rudolfa Dvorskog utržili kao članovi HSPAS, pa ih i zadržali nakon što su napustili pravaše i formirali Modes.

Pomalo je shizofrena situacija u kojoj će sada Baraba, Baranović i Šikić sudjelovati u kampanji na strani Modesa, a protiv HDZ-a u čijoj administraciji imaju istaknute pozicije. Jedini normabel za tu vrstu napetosti je – postizborna suradnja i proširenje HDZ-ove koalicije i na Modes. Ako, zna se kome, takva suradnja zatreba...

SDP i društvo "zvižde u mraku", gradska koalicija s HNS-om i HSS-om, uz najavljenu vanjsku potporu iz stranke Pametno, te županijska s HNS-om i DSU-om, samo je tjeranje nelagode i dizanje samopouzdanja pred ulazak u minsko polje. I HNS i HSS su cijeli protekli mandat proveli u kontinuiranim kadrovskim distorzijama, stranke su prošle nekoliko uzastopnih mitoza i krajnje je upitno sjećaju li se uopće birači ičega osim "slavnog narodnjačkog i seljačkog imena".

Druga opozicijska koalicija, ona Akcije mladih i Mosta, sliči na pakt u kojega je u trenutku potpisivanja ugrađen mehanizam samouništenja. Otkucavanje je već počelo!

Diverzanti iz Akcije mladih u mostovcima vide sumnjive "nezaliječene HDZ-ovce" koji su zadržali brojne poslovne, osobne, pa i političke kontakte s donedavnim stranačkim kolegama. U tome Akcija mladih vidi opasnost od postizborne izdaje i pojave novih "renata peroš", pa akcijaši žele osigurače za prolazna mjesta na listama kako u drugoj epizodi svog rata protiv HDZ-a ne bi morali pucati s "puškama koje imaju ugrađen retrovizor".

Kakav cement može povezati takav savez?!

- Ta je koalicija apsurdnija od koalicije između SDP-a i HSP-a! Akcija mladih je antisistemska grupa koja je željela narušiti ustaljeno funkcioniranje Gradskog vijeća i lokalne uprave, a Most je sistemska stranka koja želi promovirati drugačiji način funkcioniranja sistema. Zajedno su smiješna grupacija, kaže poznati zadarski sociolog i bivši diplomat Ivica Maštruko.

Očekivalo se da će u ovoj koaliciji biti i Živi zid, dugo je bila otvorena i ta kombinacija, ali je Sinčić na kraju odustao jer nije mogao progutati lokalnu koaliciju s Mostom protiv kojeg na nacionalnoj razini puca iz svih oružja. Sinčić je tako odustao u zadnji čas i na brzinu pronašao kandidate za gradonačelnika i župana odlučujući se na samostalnu utrku za mizernim postocima.

27. travanj 2024 23:29