StoryEditorOCM
KolonaZAŠTO NAM TURISTIČKA ZAJEDNICA SKRIVA TROŠKOVE PUTOVANJA ČLANOVA TURISTIČKOG VIJEĆA I NADZORNOG ODBORA

​Gradonačelniče Dukiću, tko laže: Vi ili vaš prijatelj Mario Paleka? Ili lažu da bi vam smjestili...

12. listopada 2018. - 00:00
Tko je bio u Napulju?iStock-623293994

Točno 28 dana trebalo je odgovornim osobama u Turističkoj zajednici Grada Zadra (TZGZ) da nam odgovore na nekoliko pitanja vezana uz putovanja, dnevnice i troškove članova Turističkog vijeća (TV), Nadzornog odbora (NO) i zaposlenika TZGZ u mandatu direktora Ante Radosa. Upite smo poslali pisanim putem 4. rujna, a odgovor smo dobili 2. listopada, drugog dana nakon što je dužnost novog direktora TZGZ preuzeo Mario Paleka, zamjenivši tako Radosa koji je, nakon što se pretrgao od posla, 1. kolovoza samovoljno otišao u backspace.

Pitanja smo dakle uputili 4. rujna na dvije službene adrese elektronske pošte TZGZ i potom dobra dva tjedna nitko nije pokazivao znakove života. Mi bi svakih pet-šest dana nazvali i pitali kad ćemo dobiti odgovore ili hoćemo li uopće dobiti odgovore, a javio bi nam se Ante Galić, ni kriv ni dužan, sa knedlom u grlu od neugode, i preko telefona objašnjavao kako je on pitanja dobio i proslijedio svojim šefovima i kako će oni odlučiti kada će...

Onda smo se sjetili da je šef Anti Radosu gradonačelnik Branko Dukić pa smo ista pitanja uputili šefu njegovog kabineta Nevenu Klarinu. Ako ne možemo do odgovora na pitanja "od dole", mislili smo, valjda možemo "od gore", koristeći autoritet predsjednika TZGZ. Pitanja smo i njima poslali 15. ili 16. rujna, ali odgovora nije bilo, pa smo od Nevena Klarina morali tražiti "požurnicu" da bi jednog jutra, samo dan nakon što je dužnost preuzeo novi direktor, na naš mail stigli odgovori.

U međuvremenu, dok smo čekali odgovore na pitanja o troškovima i putovanjima članova Turističkog vijeća i ostale svite iz Nadzornog odbora i djelatnika TZGZ, zadarska javnost je svjedočila nezapamćenom cirkusu koji se službeno zvao izbor novog direktora TZGZ. Pobjednik se znao i prije raspisivanja natječaja tako da je pažnja javnosti ovaj put bila usmjerena na izliku, odnosno kako će lokalni HDZ po tko zna koji put u ovih 27 godina "demokratske diktature" javnosti opravdati novo uhljebljenje svog "zaslužnog člana", Stanarca i prijatelja gradonačelnika Branka Dukića, a da kao stranka ne izgube baš svaki smisao postojanja, osim naravno stranačkog zapošljavanja.

Tijekom natječaja za izbor direktora Slobodna Dalmacija i Zadarski.hr su u nekoliko navrata pisali o tome kako je Ante Rados i dobar dio članova TV u izravnom sukobu interesa - Tomislav Fain Renato Švorinić i Dukićev zamjenik Dražen Grgurović (članovi TV su još Dubravko Milin Kvisko, Mladenka Štura, Hrvoje Anić, Slobodan Erslan, Jasna Čurković i Mario Božulić). Naravno, nikome se zbog toga ništa dogodilo nije, Dukić je osobno stao u obranu njihovog sukoba interesa, no Grgurović je ipak odlučio napustiti "dužnost" avatara zahvalivši se gradonačelniku na dodijeljenoj mu ulozi zamjenika u TV TZGZ. Što bi rekli Kinezi, i noga u guzicu je korak naprijed.

Nakon što se dakle sve to odvilo, nakon što je završio interregnum, stigli su nam odgovori. Novi čovjek, nova praksa, računali smo, kad ono... Evo što smo mi pitali i evo koje smo odgovore dobili:

PITANJE 1: Na koliko su inozemnih i domaćih putovanja bili članovi TV, članovi NO i djelatnici TZGZ o trošku TZGZ u mandatu Ante Radosa na mjestu direktora ureda TZGZ?

ODGOVOR 1: Članovi navedenih tijela TZGZ zajedno sa zaposlenicima za vrijeme mandata Ante Radosa bili su ukupno na 11 putovanja.

PITANJE 2: Tko je od članova TV bio na tim putovanjima, a tko od djelatnika TZGZ odnosno članova NO TZGZ? Koliko su vremena proveli na tim mjestima u našoj zemlji i inozemstvu? Gdje su gore nabrojani članovi TV-a, NO i djelatnici TZGZ i zašto putovali i koliko su iznosili putni troškovi?

ODGOVOR 2: Jedna od važnijih zadaća turističkih zajednica propisanih Programom rada i Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma je sudjelovanje na sajmovima i prezentacijama na domaćem i stranom tržištu s ciljem promocije destinacije. Uobičajeno zadržavanje predstavnika TZ grada Zadra je 2-3 dana.

Od spomenutih 11 putovanja, gospodin Ante Rados nazočio je prezentacijama u Rimu, Milanu, Frankfurtu, Riminiju i Münchenu. Unutar plana promocijskih nastupa, nazočio je sajmovima u Münchenu, Londonu, Berlinu i Kölnu.

Zamjenik predsjednika, gospodin Dražen Grgurović i predsjednik Nadzornog odbora, gospodin Darko Kasap sudjelovali su na prezentaciji u Münchenu.

Gospodin Ante Galić bio je dva puta na sajmu ITB Berlin, djelatnici Ante Galić, Helena Rogić i Barbara Kardum u organizaciji TZ Zadarske županije na studijskom putovanju u Bolzano.

PITANJE 3: Koliko je dnevnica i u kojem iznosu za ta putovanja isplaćeno članovima TV, članovima NO i djelatnicima TZGZ?

ODGOVOR 3: Dnevnice zaposlenicima TZGZ se isplaćuju u visini neoporezivih iznosa određenih Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak, dok se članovima tijela Zajednice ne isplaćuju naknade troškova službenog putovanja s obzirom da ostvaruju naknadu za rad.

I, to je to. Moguće je da ste primijetili, kao i mi, da na sva pitanja nismo dobili odgovore. Nakon 28 dana čekanja odgovore na pitanja, primjerice, "koliko je dnevnica i u kojem iznosu za ta putovanja isplaćeno članovima TV-a, članovima NO i djelatnicima TZGZ" ili "gdje su gore nabrojani članovi TV-a, NO i TZGZ i zašto putovali i koliko su iznosili putni troškovi" nema. Zašto?

Zašto je bio problem izračunati i zbrojiti koliko iznose troškovi tih putovanja? Zašto nam se odgovara u općenitim frazama i poziva na zakon, a ne odgovara u konkretnim brojkama? Jer žele javnost otkantati? Jer žele da ih ne pitamo pitanja koja im nisu po volji? Jer je TZGZ njihova prćija i što mi tu imamo zabadati nos?

Šljivi ga, kad je lova u pitanju, nikome nije drago da drugi znaju koliko su dobili novaca iz javnih fondova za svoja putovanja po svijetu, a tobože u korist zadarskom turizma. Još i možemo i shvatiti profesionalce u TZGZ, oni su neophodni softver i često puta hardver tim raznoraznim članovima vijeća, nadzornih odbora i direktorima, ali zašto je problem i tu zakonom utvrđenu cifru iznijeti u javnost? Jer nitko u TZGZ ne zna zbrajati? Ili da se ne pomisli kako na lak način zarađuju, a zauzvrat od njih i nemamo bog zna što? Da su zapravo tu zbog sebe, a ne zbog posla kojeg bi trebali obavljati? Da su beskorisni?

Ali ni to nije u ovom slučaju ključan problem. Ključnim problemom čini nam se činjenica da je netko odgovoran u TZGZ namjerno lagao, da nisu rekli istinu, da su pokušali prikriti nešto što bi ih moglo dodatno kompromitirati. O čemu se radi?

Ako, naime, pažljivo pročitate odgovore dođete u biti do ovoga: u mandatu Ante Radosa putovalo se 11 puta. Rados je bio na prezentacijama u Rimu, Milanu, Frankfurtu i Munchenu te na promocijskim sajmovima u Münchenu, Londonu, Berlinu i Kölnu. Dakle, Ante Rados je bio na osam putovanja. Dražen Grgurović i predsjednik NO Darko Kasap bili su s Radosom na prezentaciji u Münchenu, to je devet, a Ante Galić je dva puta bio na sajmu ITB u Berlinu i, eto, 11 putovanja. To što su Ante Galić, Helena Rogić i Barbara Kardum bili na studijskom putovanju u Bolzanu se ne računa, jer ih je tamo vodila TZ Zadarske županije.

Dakle 11 putovanja. Možda bi se mogli upitati jesu li "prezentacija u Munchenu" i "promocijski nastup na sajmu u Munchenu" bili istog dana odnosno jedna te ista stvar, ali nije to važno. Važno je da u odgovorima nigdje nema Napulja! Kojeg Napulja, pitate se?

Napulja iz odgovora gradonačelnika Dukića iz lipnja ove godine u velikom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju. Podsjetimo:

"Spominjali ste putovanje u Englesku, nedavno ste bili u Napulju s društvom iz turističkog vijeća TZ Grada Zadra.

- Bili smo prošle godine. Napulj je lučki grad, ima svega, razvijenih modernih dijelova, starih dijelova, ali dio uz luku je šporak. Talijani imaju više problema od nas po pitanju čistoće i uređenja okoliša.

Zašto ste išli u Napulj, s kim ste bili u društvu i tko je to platio?

- TZ Grada Zadra je napravila izlet da posjetimo drugu destinaciju, da vidimo što mi možemo od njih implementirati.

Je li s vama bio i jedan poznati zadarski sudac?

- Nije. S nama, predsjednikom TZ i članovima turističkog vijeća, bio je Boris Budan, ali je on putovao o svom trošku.

Gospodo iz TZGZ gdje je Napulj? Laže li gradonačelnik Dukić, predsjednik TZGZ ili lažu Ante Rados i Mario Paleka, stari i novi direktor? Lažete li da bi od javnosti skrili troškove "izleta", kako je rekao Dukić, na kojem je bio s članovima TV TZGZ? I članom NO Borisom Budanom "o svom trošku". I koliko su tamo dana bili? I tko je još, uz Dukića i Budana, pod Vezuvom bio? I je li to jedino putovanje koje ste nam zaboravili navesti? Radite li to namjerno da bi smjestili svom predsjedniku, Branku Dukiću?

Ako ste zaboravili, Boris Budan je u politiku ušao s liste nekada nezavisnog Dražena Grgurovića, notornog političkog konvertita s grobljem nedovršenih i propalih "projekata" iza sebe, koji se kao i njegov bivši stranački šef odlično snalazi na lukrativnim pozicijama. Predsjednik NO TZGZ Darko Kasap inače je prvi rođak Dražena Grgurovića tako da kroz aktivnosti NO TZGZ imamo familijarno-prijateljsko putovanje od Munchena do Napulja, a kao privjesak svemu tome dođe gradonačelnik Dukić. I senator Zvonko Šupe, treći član NO.

Zašto, pobogu, nakon 28 dana javnost ne može znati gdje se i zašto putovalo u mandatu Ante Radosa i koliko se potrošilo novca na putovanja i dnevnice? Pitamo se i razmišljamo:

Možda Tomislav Fain ne želi da se zna, jer njegova tvrtka Terra Travel ionako dobro zarađuje od poslova koje dobiva od TZGZ?

Možda Renato Švorinić ne želi da se zna, koji, žrtvujući se za "našu stvar", ne prima honorar za sebe, ali njegov bend Black Coffee redovito ubire novce za nastupe u organizaciji TZGZ?

Možda Dražen Grgurović ne želi da se zna, koji sa svojim bendom Song Bustersi također promovira na koncertima u organizacijskom trošku TZGZ?

Možda Dubravko Milin Kvisko ne želi da se zna, čija je žena odnedavno zaposlena u računovodstvu TZGZ, pa da ne ispadne kako je ona nešto krivo izračunala?

Možda se ne želi odgovoriti kako se ne bi doznalo da su neki članovi TV prilikom glasanja o novom direktoru trgovali svojim glasom sukladno interesima vlasnika koje predstavljaju, na način da su za podršku Paleki tražili od gradske uprave neke ustupke koje su, kažu kuloarske priče, navodno i dobili, a moglo bi se ubrzo i otkriti o čemu se radi...?

Iscrpljeni svim tim uzaludnim pitanja odlučili smo da nećemo tražiti dodatna objašnjenja. Ako za 28 dana u TZGZ nisu bili u stanju dati odgovore ne nekoliko banalnih pitanja, toliko jednostavnih i jasnih da na njih teba potrošiti maksimalno pola sata radnog vremena, a ne gotovo mjesec dana, onda bi novim traženje odgovora na ista pitanja dali povoda za javni pogovor da tamo sjedi hrpa besposlenih uhljeba, nezainteresiranih činovnika izgubljenih u prostoru i vremenu, spremnih na sve i svašta kako bi sačuvali svoja mahom političkom korupcijom stečena mjesta, statuse i privlegije. Ali na sreću, takvih tamo nema, pa ih ništa više oko ovoga nećemo pitati.

Možda nam jednog dana odgovore, možda i ne. Do tada mi ćemo takva pitanja postavljati izravno predsjedniku TZGZ. Jer ako njega ignoriraju kao i nas, ako su i njemu spremni podvaliti laži da bi zaštitili sebe (ili nekog drugog), onda stvarno netko ima ozbiljan problem.

No da baš sve nije bilo uzaludno, evo nekoliko korisnih informacija: neslužbeno smo ipak uspjeli doznati da članovi TV-a imaju mjesečnu naknadu od 1000 kuna, da se dnevnice za putovanja isplaćuju ovisno o zemlji u kojoj se putuje pa tako može iznositi od 70 eura u Njemačkoj do 90 u Poljskoj, pa i više kad se dalje putuje, no ponavljamo, nemojte nas uzeti za riječ...

Kad podvučemo crtu, jedna istina ostaje skrivena u Napulju. Netko je građane grubo lagao: ili gradonačelnik i predsjednik TZGZ Branko Dukić ili njegov prijatelj i novi direktor Mario Paleka. Ili bivši direktor Ante Rados.

Zapravo nije bitno tko je lagao. Bitna je laž.

26. travanj 2024 12:34