StoryEditorOCM
KalelargaVODOVODNE CIJEVI UČESTALO PUCAJU, A SUDSKI SPOROVI TRAJU SEDAM GODINA:

Zašto se ne mijenjaju kancerogene cijevi u Ričini i koliko Grad plaća najam za pristup "Galićevim zgradama"?

Piše Zadarski.hr
18. listopada 2018. - 13:16
parking4-130213

Gradski vijećnik Kristijan Kotlar je prije postavljanja pitanja na Aktualnom satu pred predsjednika Gradskog vijeća Zvonimira Vrančića stavio – vodovodnu cijev!

-Ovo je suvenir iz Ričine – cijev od salonita! Preučestala su pucanja cijevi u našem kvartu, što uzrokuje velike gubitke, prometne gužve u Ulici Mate Ujevića, oštećuju se ceste, poplavljuju podrumi. Zašto Vodovod ne zamijeni te cijevi u cijelosti? Postojeće cijevi su iz 60-ih godina i izrađene su od zabranjenog i kancerogenog materijala. Nađite sredstva za izmjenu tih cijevi, rekao je Kotlar.

-Šišgorićeva ulica je napravljena. Cijevi će pucati, o tome moramo voditi brigu, a kada se ide u rekonstrukciju zajedničkim snagama treba mijenjati stare cijevi da ne dolazi do pucanja i da se islužene cijevi maknu. To je svakodnevni posao Vodovoda koji je aplicirao za sredstva radi izmjene sustava i smanjenja gubitaka. Cijevi su takve kakve jesu, nekada nisu razmišljali o štetnim posljedicama, ali Grad ima zdravu vodu koja zadovoljava sva ispitivanja kvalitete, odgovorio je gradonačelnik Branko Dukić.

Kotlara je zanimalo i dokle je stigao spor oko pristupnog puta do "Galićevih zgrada":

-Prije sedam godina kod Galićevih zgrada srušen je put kojega su koristili stanari. Tadašnji gradonačelnik (Zvonimir Vrančić, op.a.) je tvrdio da je put "gradsko vlasništvo", ali nije zaštitio gradsku imovinu, već je s Ružicom Vrdoljak i Jagodom Surać pokretao sudske postupke koji još nisu okončani red Vrhovnim sudom. Sklopio je ugovor o najmu susjedne parcele radi alternativnog puta, pa pitam zašto plaćamo najam tuđe parcele, a tvrdimo da je put gradsko vlasništvo. Bivši se gradonačelnik bavio politikantstvom, a iz proračuna se plaća 396.000 kuna za najam. Toliko je koštalo kao igralište u Ričinama! U kojoj je fazi taj postupak pred Vrhovnim sudom, što ste poduzimali ili ćemo i dalje vaš nerad plaćati javnim novcem, pitao je Kotlar.

-Od 2011. godine se ispituje tko je skinuo asfalt s te ulice i protupravno uništenje imovinu Grada Zadra. Nerazvrstane ceste su vlasništvo Grada i mi smo digli sve moguće tužbe. Nismo se s nekim mogli tući, ali kada su redari dobili obavijest da su stavljene barijere, reagirali smo i odmah pozvali institucije da se uključe. Izašli smo tadašnji gadonačelnik i ja na lice mjesta, poduzeli smo sve mjere za zaštitu Grada. Nije točno da je spor pred Vrhovnim nego je pred Županijskim sudom gdje se vodi vlasnički spor, rekla je dogradonačelnica Jagoda Surać objašnjavajući da je Grad najmom našao alternativno rješenje da se vlasnicima osigura prilaz zgradi, a Grad je zatražio i naknadu štete od uzurpatora nerazvrstane ceste od koje nije odustao.

Bivši gradonačelnik, a sadašnji predsjednik GV-a Zvonimir Vrančić je konstatirao kako "smo branili javne interese i interese stanara", te da jedino čudno što je Kotlar u ondašnjim prosvjedimar bio na drugoj strani.

27. travanj 2024 09:29