StoryEditorOCM
KalelargaKUĆA U STARIGRADU

Zaradili prijave: u obitelji sklopili fiktivni ugovor kako bi izbjegli ovrhu na nekretnini!

Piše Zadarski.hr
18. veljače 2022. - 10:30

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca u dobi od 46 i 72 godine koje se sumnjiči za kaznena djela povrede tuđih prava i krivotvorenje isprava.

To je epilog priče o dugu od oko 600 tisuća kuna. Zbog tog duga određena je ovrha nad nekretninom, kućom 46-godišnjaka koja se nalazi na području Starigrada.

U namjeri da osujeti namirenje vjerovnika u ovršnom postupku, 46-godišnjak je bez ikakve pravne osnove početkom 2019. godine sačinio fiktivni sporazum radi osiguranja novčane tražbine s 72-godišnjakom, koji je član njegove šire obitelji.

Tako sklopljen fiktivni sporazum, kojeg su potpisali 46-godišnjak kao dužnik, a 72-godišnjak kao vjerovnik unatoč nepostojećem dugu, dvojac je ovjerio kod javnog bilježnika i dostavio zemljišnoknjižnom odjelu nadležnog suda na daljnju provedbu. Time su otežali provedbu ranijeg rješenja o ovrsi i namirenje potraživanja pravih vjerovnika. No ovrha je ipak provedena, a njihove kriminalne radnje su otkrivene.

Nadležnom državnom odvjetništvu je protiv obojice osumnjičenih, koji su sa zagrebačkog područja, podneseno posebno izvješće zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela povreda tuđih prava i krivotvorenja isprave.

27. travanj 2024 19:39