StoryEditorOCM
Kalelarga‘TRGOVAO‘ DIONICAMA

Zadranka dobila telefonski poziv od lažnog ‘brokera‘, pa ostala bez više desetaka tisuća eura!

Piše B.S.
1. prosinca 2023. - 10:08

Bez više desetaka tisuća eura ostala je 59-godišnja Zadranka nakon što je dobila telefonski poziv nepoznate muške osobe koja joj se predstavila kao ovlaštena osoba za trgovanje dionicama.

Tijekom komunikacije, muškarac je na ime povrata uloženog novca, zatražio od žene potrebne informacije o njenom bankovnom računu, nakon čega izvršio više novčanih transakcija u iznosu više desetaka tisuća eura. Nakon što je shvatila da je prevarena, 59-godišnjakinja je u četvrtak, 30. studenog, sve prijavila zadarskoj policiji.

- Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela, te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalne prijevare. Policija upozorava građane da budu oprezni sa svojim osobnim podacima te da ne ustupaju nepoznatim osobama podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice.

image

Ilustracija

Vladimir Dugandžić/Cropix

Isto tako ne bi trebali ustupati preslike svojih dokumenata i bankovnih kartica - upozoravaju iz PU zadarske.

U slučaju zlouporabe bankovne kartice građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a ako su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

- Važno je skrenuti pažnju i na različite oblike elektronske pošte kojima vas nepoznate osobe obavještavaju o velikom nasljedstvu, mogućnošću brze i lake zarade, a kupnja preko interneta, ukoliko niste oprezni, može biti rizik i svatko može nasjesti na prijevaru - priopćili su iz zadarske policije, te dodali kako opreza nikada nije dosta i sa SPAM porukama, lažnim pozivima ili možda čak ucjenama jer iza njih se nalaze prevaranti, odnosno osobe koje imaju namjeru uzeti novac.

07. svibanj 2024 13:45