StoryEditorOCM
Kalelarga‘NISMO MI...‘

Zadranin vozilom naletio na odron kamenja, a policija tužila ‘Hrvatske ceste‘: ‘Redovno održavanje kolnika povjerili smo Cestama Zadarske županije‘

Piše B.S.
3. srpnja 2023. - 19:50

‘Hrvatske ceste‘ d.o.o. i njihov direktor zadarske poslovne jedinice David Milin nisu krivi za odron kamenja, na kojeg je 15. svibnja 2020. godine, u 16,45 sati, na državnoj cesti D27, u Gračacu, automobilom naletio Zadranin.

Odron je pao na istočnu prometnu traku kojom je iz smjera juga u smjeru sjevera naišao Zadranin u ‘Fiatu‘ zadarskih oznaka. U naletu na odron kamenja nije ozlijeđen, no oštećen mu je automobil. Postaja granične policije Gračac, podnijela je nakon nesreće optužni prijedlog protiv Hrvatskih cesta i Milina zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Teretili su se da spornog dana nisu postavili zaštitnu mrežu i betonske blokove koji bi spriječavali padanje kamenja sa zemljano-kamenog usjeka na kolniku, te da da nisu izvršili štićenje i održavanje kolnika D27.

Na sudu su ‘Hrvatske ceste‘ i Milin opovrgnuli optužbe navodeći kako su redovno održavanje kolnika sporne ceste povjerili poduzeću ‘Ceste Zadarske županije‘ koje je odgovorno za održavanje kolnika sigurnim za promet, odnosno čišćenje pokosa u cilju da se spriječi odronjavanje zemlje i kamenja. istaknuli su kako im je na temelju Ugovora povjereno održavanje kolnika državne ceste na kojem se dogodila prometna nesreća. Riječ je, kako su naveli o radnji građenja, a ne održavanja.

U dokaznom postupku izvršen je uvid u Ugovor o izvođenju radova za 2020. godinu.

- Nakon provedenog postupka, cijeneći navode iz optužnog prijedloga, iskaze okrivljenika i dokumentaciju u spisu, sud smatra da nije dokazano da su okrivljenici počinili djelo prekršaja za koje se optužuju - navela je u obrazloženju presude sutkinja Općinskog suda u Gospiću Nevenka Šimunović.

Nagalsila je kako je u postupku bila sporna odgovornost okrivljenika za prometnu nesreću, no da se člankom 33. Zakona o cestama propisuje da Hrvatske autoceste d.o.o., Hrvatske ceste d.o.o. i Županijske uprave za ceste izravno ne izvode radove građenja, rekonstrukcije i održavanja javnih cesta.

Izvođenje radova građenja i rekonstrukcije javnih cesta smije se, kako je istaknula, ustupiti samo pravnoj ili fizičkoj osobi registriranoj, specijaliziranoj i opremljenoj za te poslove sukladno posebnim propisima.

Radovi održavanja javnih cesta ustupaju se pravnoj ili fizičkoj osobi koja je za te radove registrirana, specijalizirana i tehnički opremljena te koja raspolaže osposobljenim kadrovima za izvođenje radova održavanja pod prometom.

27. travanj 2024 23:38