StoryEditorOCM
KalelargaPOKRENUTE NABAVE

Zadarske osnovne škole spremne su za prvašiće, ali neka će djeca ipak morati malo pričekati na odlazak u vrtić, evo i zbog čega...

Piše Iva Ivanac
29. kolovoza 2023. - 16:43

Bliži se rujan, a njime i početak školske i vrtićke godine. I dok je za zadarske osnove škole sve spremno, vrtići još uvijek nisu u punom pogonu.

Naime, zbog zatvaranja područnog vrtića Pčelica Dječjeg vrtića Radost, Grad je ostao bez četiri odgojne skupine koje planira nadomjestiti odgojnim skupinama koje će se nalaziti u tri zadarska mjesna odbora.

Riječ je o objektima mjesnih odbora Jazine II i Novi Bokanjac u kojima će se nalaziti ukupno četiri odgojne skupine za jaslice koje će brinut o šezdesetak djece te o objektu MO Dračevac koji će imati jednu skupnu za vrtićki uzrast.

Iz Grada su početkom srpnja krenuli s najavama za manja preuređenja mjesnih odbora, a gradski pročelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić, govori kako su pokrenute nabave za prilagođavanje prostora djeci.

- Trenutno imamo 132 neupisana jasličara (među kojima ima duplih prijava), dok je oko dvadesetak djece, iz obitelji s oboje zaposlenih roditelja i dvoje djece, ostalo neupisano. No i oni će se upisati jer ćemo pojačati odgojno obrazovne skupine. Pokrenute su nabave za prenamjenu prostorija unutar mjesnih odbora. To nisu veliki zahvati i vjerujem da će radovi biti završeni kroz mjesec dana na svim objektima, kazao je pročelnik Nekić dodajući kako će se u vrtićima drugih osnivača otvoriti dodatne tri vrtićke skupine te da će tako u zadarske vrtiće biti upisana sva djeca iz obitelji s dva djeteta čija su oba roditelja zaposlena, ali i djeca samohranih roditelja te djeca s jednim roditeljem i djeca iz obitelji koje imaju troje i više djece. U zadarske vrtiće će ostati neupisane djece iz obitelji s jednim djetetom te obitelji u kojima oba roditelja nisu zaposlenih. 

Pročelnik Nekić je podsjetio kako su dva ovogodišnja problema s neupisanom djecom nastala prvenstveno zbog toga što su se novim zakonima sva djeca s navršene četiri i više godina trebala upisati u vrtić, a njih je bilo 66, te zbog zatvaranja vrtića Pčelica koji će nakon rekonstrukcije umjesto dosadašnje četiri odgojno obrazovne skupine brojati osam skupina.

Istaknuo je i kako su na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prijavljena rekonstrukcija objekta Duga koji bi nakon završetka radova trebao brojati četiri umjesto dosadašnje dvije odgojno obrazovne skupine, te izgradnja novog vrtića na Crvenim Kućama koji će također imati četiri skupine.

Kada su u pitanju zadarske osnovne škole, ovogodišnji broj prvašića ne odstupa od prethodnih godina.

- I ove godine imamo oko 850 prvašića i preko sedam tisuća učenika. Raspisali smo i javni poziv za 120 pomoćnika u nastavi, a iz škole su mi rekli kako su nabavljeni svi udžbenici i radne bilježnice. Ove školske godine proširit ćemo i produženi boravak u još pet škola tako da ćemo ukupno brojati 36 skupina produženog boravka, istaknuo je pročelnik Nekić dodajući kako će se pet novih skupina produženog boravka nalaziti u osnovnim školama Bartula Kašića, Smiljevac, Stanovi, Zadarski otoci i  Šimuna Kožičića Benje. 

27. travanj 2024 08:52