StoryEditorOCM
KalelargaVIR DO KUTINE

Zadarska županija u IX. izbornoj jedinici ostaje bez sjevernog dijela: evo koje će općine i gradovi sada pripasti VII. izbornoj jedinici

Piše I.I.
25. svibnja 2023. - 10:34

Prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama, prema kojem će ostati 10 izbornih jedinica koje će i dalje birati po 14 zastupnika u Sabor, danas (četvrtak) će predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Novim bi zakonom svaka jedinica imala približno isti broj birača, oko 370 tisuća. 

Zadarska županija će prema novom prijedlogu Zakona o izbornim jednicima ostati bez svog sjevernog dijela koji će pripasti 7. izbornoj jedinci. Kako doznajemo, 9. izborna jedinica ostaje bez općina Posedarje, Ražanac, Novigrad, Starigrad, Vir, Povljana, Kolan i Gračac te bez grada Paga i Obrovca. S druge strane 9. izbornoj jedinici će se pridodati grad Solin. 

Premijer Plenković smatra da je prijedlog maksimalno teritorijalno koherentan te korektan prema svima. Rekao je da su napravili prilagodbu, modifikaciju koja se držala temeljnih načela, a to je da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus tri posto te se, koliko je moguće, prate administrativne granice. 

S druge strane zastupnik Arsen Bauk (SDP) je novi prijedlog zakona o izbornim jedinicama nazvao Frankenštajnovim prijedlogom, pogotovo za 7. izbornu jedinicu pod koju spada sjeverni dio Zadarske županije.

Ta jedinica, rekao je, počinje kod otoka Vira ide do Matulja i Kastva, a na istoku se proteže do Kutine, obuhvaća cijelu Liku i Karlovačku županiju.

Prijedlog novih granica izbornih jedinica izradili su stručnjaci s Instituta Ivo Pilar u Zagrebu.

26. travanj 2024 16:58