StoryEditorOCM
KalelargaDUH ZAJEDNIŠTVA

Vojska navijača jutros je otputovala za Katar iz Zagreba, Mladen Grdović bio je dobro raspoložen: ‘Zaustavit ćemo Messija...‘

Piše I. Alaupović, R. Krnjić/SN
13. prosinca 2022. - 09:14

Dok je Zagreb još izranjao iz sna, prostor zračne luke "Franjo Tuđman" ubrzano se popunjavao vojskom ljudi uniformiranih u crveno-bijele kvadratiće, oboružanom zastavama, šalovima, pokojom vaterpolo kapicom i ostalim navijačkim rekvizitima. Iako kazaljka na satu još nije pokazivala ni pet sati, a većina navijača nije stigla popiti ni prvu jutarnju kavu, terminalom su se širili odlično raspoloženje, pozitivna energija i duh zajedništva.

Svi su došli s jednim ciljem, obaviti "check in", a potom sjesti na zrakoplov, odletjeti prema Kataru i pridružiti se huku hrvatskog navijačkog korpusa s tribina Lusail stadiona - pišu Sportske novosti.

- Uzbuđen sam, mislio sam da se 2018. više nikada neće ponoviti, ali, evo, ponavlja se. Prije četiri godine je bila Rusija naših snova, a sad je Katar naših snova, s tim da ovog puta vjerujem da možemo otići do kraja - rekao nam je Ante iz Zagreba pa se okrenuo polufinalnom srazu s Argentinom:

- Bit će tvrda utakmica, oni će sigurno biti napaljeni na nas jer smo ih pobijedili 3-0, ali vjerujem u našu pobjedu. S obzirom da Luka još nije zabio gol na ovom prvenstvu, očekujem od njega i Perišića da, kao senatori, povuku.

U nastavku razgovora, pitali smo našeg sugovornika kako gleda na veliki okršaj dvojice kapetana, dvojice desetki i apsolutnih lidera dviju reprezentacija Modrića s jedne, a Messija s druge strane:

- Njihove karijere su dosta isprepletene. Na istoj utakmici, primjerice, na kojoj je Modrić debitirao, Messi je zabio svoj prvi pogodak za Argentinu. Ovo je možda njihov međusobni "last dance" i bit će ih lijepo vidjeti, ali zna se tko je pravi LM10.

U istom smjeru razmišlja i Ervin iz Gruda.

- Ako pričamo o igri na terenu, možemo razgovarati je li bolji jedan ili drugi, ali kad se gledaju neke druge stvari mišljenja sam da je Modrić institucija za Messija. Usporedite samo kako se Modrić nakon četvrtfinala odnosio prema igračima Brazila i tješio ih s onim kako se Messi ponašao nakon naše pobjede u Rusiji kad je otišao u svlačionicu i nije nikome čestitao. On može biti veliki igrač, ali je pokazao kako je malen kao čovjek i koliko, kao osoba, zaostaje za Modrićem - istaknuo je hrvatski navijač koji je nacionalnu selekciju pratio i u Rusiji, pa govorio o podvigu Dalićevih trupa na Arapskom poluotoku:

- Očekujemo da će igrači dati sve od sebe kao u svim dosadašnjim utakmicama, te da će izbornik Dalić nastaviti primijenjivati mudre taktike i da će smisliti plan kako zaustaviti Messija, kao što je to učinio u Nižnji Novgorodu. Ako i izgube, zaslužili su da im ponovimo doček na Trgu bana Josipa Jelačića jer su već dosad puno napravili i svaka im čast. U današnjem teškom vremenu učinili su hrvatski narod radosnim i hvala im na tome.

Među okupljenim ljudima na zagrebačkom aerodromu, pojavio se višestruki europski prvak automobilističkih utrka, 59-godišnji Dubrovčanin Niko Pulić:

- Sve što sam do sad prognozirao bilo je točno, pa i sad kažem: Idemo s Marokom u finale! – rekao je odmah ko iz topa, a onda nastavio:

- Kao ekipa smo se spontano organizirali, naša prijateljica zvala je agenciju pet minuta nakon utakmice s Brazilom kad smo izborili polufinale i odmah smo dobili potvrdu. Nećemo ostajati do vikenda, već se vraćamo čarterom nakon utakmice, a onda opet za pet dana ponovno putujemo dolje, na isto mjesto gdje je sve počelo s Marokom, kao što sam rekao. Što se moje prognoze oko rezultata tiče, samo ne bi htio da ponovno idemo na penale, nemam dovoljno živaca za to - kroz smijeh govori Pulić pa nastavlja:

- Prepametni smo mi za psihološke igrice koje će Argentinci htjeti igrati. Igramo smireno, imamo iskustva iz Rusije protiv ove ekipe i vjerujem da ćemo doći do pobjede u regularnom vremenu.

Poznata lica nastavila su se redati kod šaltera za ‘‘check-in‘‘, pa su tako taman negdje malo prije četiri sata ujutro na njega došli umirovljeni hrvatski reprezentativci Niko Kranjčar i Joe Šimunić.

- Očekujem da ćemo osvojiti! Idemo navijati, bodriti naše dečke i iznimno sam ponosan na ovu generaciju. U Rusiji sam bio samo na utakmicama grupne faze, pa polufinale protiv Engleske nisam gledao na licu mjesta, zato sam jako uzbuđen oko sraza protiv Argentine. Žao mi je što podrška možda nije kao i prethodnih godina zbog činjenice da je prvenstvo na jednoj takvoj destinaciji kao što je Katar, ali evo, okupili smo se i idemo uživati u nogometu. Sve četiri ekipe koje su ostale, s razlogom su u polufinalima jer su pokazale kvalitetu. Meni je naravno drago da ćemo gledati jedan nogometni praznik na terenu, naš genijalac Luka Modrić s jedne strane, Lionel Messi s druge strane. To je nešto najbolje što smo mogli dobiti, a mi ćemo naravno navijati da Modrić povede ekipu u finale. – otkrio nam je Kranjčar, a potom je s nama svoja očekivanja podijelio i Šimunić.

- Očekujem da nastave tamo gdje su stali prije nekoliko dana. Bit će teška utakmica, Argentina će biti agresivna od samog početka, ali naši igrači su pokazali da su spremni na svakog suparnika i da ni s kim nemaju problema. Uostalom, u istoj su situaciji bili i prije četiri godine. Napravili smo čudo već i do sada, a još veće ćemo napraviti večeras i za nekoliko dana. Cijela Hrvatska jedva čeka utakmicu, oni su naš ponos. Ovo je nešto najveće što se može doživjeti u nogometu – rekao je legendarni hrvatski stoper, pa dodao:

image
Željko Puhovski/Cropix

- Uvjeren sam da će ova Hrvatska otići do kraja i osvojiti SP.

Čovjek koji kaže da je napravio najviše kilometara u posljednja 24-sata bivši je savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, Tomislav Mađar:

- Doputovao sam jučer popodne iz Dohe i sad nakon sat vremena sna odlazim ponovno dolje navijati kao i na svakoj utakmici do sada. Nadam se da ćemo ovoga puta u finalu doći do toliko željenog trofeja Svjetskog prvaka iz što se kaže ‘‘treće sreće‘‘, iako su naši dečki već sad prvaci. Što se same utakmice tiče, prognozirao bi rezultat 1:0, ali ako treba može i na penale. – s osmijehom je podvukao.

Iz Rijeke je potegnuo Branko Papaš koji u Dohu putuje s ekipom s posla, a sve plaća - firma.

- Imam sreće da radim na takvom radnom mjestu. Svi obožavamo nogomet, dečki nas oduševljavaju svojim rezultatima. Kolegica je preko noći organizirala sve detalje putovanja i vraćamo se isti dan. Sve zajedno nas je putovanje preko agencije, s ulaznicama za utakmicu koštalo 23.500 kn. Kad prođemo u finale, opet ćemo zamoliti firmu da nam plati putovanje – govori nam s golemim optimizmom Branko pa nastavlja:

- Ovo je prva utakmica u Kataru na koju putujemo. Argentina je možda i favorit, ali naši igraju hrabro. Na terenu igra srce, inspiracija i požrtvovnost. Koliku god oni imali podršku, na terenu se igra 11 na 11. Na penale ili u regularnom vremenu, vjerujem da ćemo pobijediti. Dajte Argentinu da se igramo!

U trenucima kad je većina putnika već otišla prema odlaznom ‘‘gateu‘‘, kroz vrata terminala, u maniri posljednjeg boema, ušao je Mladen Grdović.

- Gitara je sa mnom, ona je vječna – rekao nam je dobro raspoloženi 64-godišnji zadarski pjevač, pa iznio svoja predviđanja dvoboja:

- Bit će teška utakmica, Argentina igra slično kao i mi, ali mislim da ćemo ih dobiti. Ne treba nikoga ponižavati, ali zaustavit ćemo Messija i pobijediti ih.

Osim utakmice, Grdović je prognozirao i intenzitet slavlja koji će uslijediti u slučaju pobjede Vatrenih.

- Bit će velika fešta. Dečki će večeras ostati bez glasa - rekao je, pa potvrdio da će pjevati i na dočeku naših reprezentativaca u Zagrebu:

- To će biti najlakše odraditi, ali nadam se da ćemo ovog puta to proslaviti malo žešće - zaključio je Grdović.

26. travanj 2024 06:04