StoryEditorOCM
KalelargaLJETNE RADOSTI

Ups! Opet isto: katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu. Intervenirao je novi brod Lučke kapetanije, ali navodno nema ozlijeđenih...

Piše Zadarski.hr
27. srpnja 2023. - 14:02

Nešto iza podne u Žderelcu se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedrilica katamaran jarbolom zapela za most.

Prema prvim informacijama ozlijeđenih osoba nema, a u pomoć katamaranu pristigao je novi brod Lučke kapetanije Zadar za hitne intervencije.

Iz Kapetanije su nam pak rekli da nemaju nikakvih infomacija o događaju, odnosno da smo ih mi o tome prvi obavijestili, te da se za izjave obratimo Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, jer je lučki kapetan u Zadru odsutan.

Brže od toga dobili smo fotografije s mjesta događaja koje pokazuju kako brod Lučke kapetanije pomaže jedrilici da se oslobodi.

Svake godine u prolazu Ždrelac  događaju se slične scene: raznorazni čarteraši jarbolom zapinju o most jer se ne pridržavaju uputa prilikom preuzimanja broda i pomorskih pravila o ograničenoj visini jarbola koji mogu proći ispod mosta koji povezuje otoke Ugljan i Pašman. 

image

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Na koncu smo dobili i odgovor iz Ministarstva:

"Temeljem dostupnih informacija u okviru inspekcijskog nadzora, koji u ovome slučaju provodi Lučka kapetanija Zadar, utvrđeno je kako se danas, 27. srpnja katamaran hrvatske zastave jarbolom zaglavio o konstrukciju mosta, u rečenome prolazu.

Dojavu o ovoj pomorskoj nezgodi prema LK Zadar u 12.15 sati uputio je zapovjednik trajekta „SIS“, o čemu su iz Zadarske kapetanije izvijestili nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te isplovili na dojavljenu poziciju, gdje su zatekli katamaran u opisanoj situaciji, bez ozlijeđenih i bez onečišćenja mora.

S obzirom da plovilo nije pretrpjelo kritična oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, ali je položajem priječio nesmetan promet morskim prolazom, iz LK Zadar je u 12.20 sati upućen zahtjev prema Obalnoj radio postaji ORP Splitradio, kojim je zatraženo emitiranje SECURITE radiooglasa prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim dijelom arhipelaga, o privremenome zatvaranju prolaza. Istovremeno je voditelju katamarana izdan nalog za žuran komercijalni postupak izvlačenja plovila, što je uspješno izvršeno u 12.55 sati slijedom čega je dokinut radio-oglas te je prolaz ponovno slobodan za pomorski promet.

Točan uzrok ove pomorske nezgode Lučka kapetanija Zadar utvrdit će daljnjim inspekcijskim nadzorom".

06. lipanj 2024 03:07