StoryEditorOCM
KalelargaU 92. GODINI

Umro je Stanislav Antić, legendarni direktor i utemeljitelj jedne od najuspješnijih zadarskih tvrtki svih vremena

Piše Zadarski.hr
24. ožujka 2022. - 07:43

U Zadru je jučer u 92. godini umro Stanislav Antić, legendarni direktor i utemeljitelj jedne od najuspješnijih dalmatinskih tvrtki svih vremena, Tvornice specijalnih alatnih strojeva (SAS).

Antić će u kolektivnoj memoriji Zadra i Dalmacije ostati upisan ne samo kao iznimno uspješan direktor, nego i kao čovjek koji je cijelog života imao izraziti osjećaj za potrebe i svojih radnika i šire društvene zajednice.

Lista donacija i projekata u koje je u Zadru ulagao sustav SAS na čelu s Antićem kao da nema kraja: od vizionarske izgradnje najveće nautičke marine "Dalmacija" na granici Bibinja i Sukošana, cjelokupnog Odjela pedijatrije u Općoj bolnici, tvornice brodova "SAS Vektor", sjedišta današnje OTP banke, Autobusnog kolodvora, "Cenmara", pionira proizvodnje riblje mlađi i uzgojene ribe na mediteranu, "Uskoka"...

Pa ipak, ondašnja Partija ga nije voljela zbog "kapitalističkog" načina razmišljanja, a nakon 1990. godine bio je nemilosrdno maknut iz tvrtke od koje je napravio giganta.

Nakratko se vratio javnom životu 2001. godine kada je sa svojom Nezavisnom listom bio nadomak senzacionalnog osvajanja vlasti u Zadru, ali ga je u tome spriječio HDZ kojemu je tada pretrčala Renata Peroš. Nakon niza godina, Stanislav Antić je 2016. godine na izvjestan način rehabilitiran kada mu je dodijeljena Nagrada Grada za životno djelo.

03. lipanj 2024 12:59