StoryEditorOCM
KalelargaNA ŽUPANIJSKOM SUDU

U srijedu presuda ocu nasilniku s Paga: hoće li dobiti dosad najveću kaznu u Hrvatskoj?

Piše Božana Sviličić
17. ožujka 2020. - 20:00

Na Županijskom sudu u Zadru u srijedu će se donijeti presuda 54-godišnjaku optuženom za pokušaj ubojstva svoje malodobne djece koje je u nezapamćenom činu nasilja 28.veljače prošle godine bacio s prvog kata kuće u Pagu.

Otac s Paga optužen je za kazneno djelo četverostrukog pokušaja ubojstva, u kvalificiranom obliku jer je riječ o djeci. Iako ga, kako se radi o stjecaju više djela, očekuje možda dosad najveća kazna izrečena u Hrvatskoj, ona od 50 godina zatvora, u njezinom odmjeravanju važna će biti činjenica da je 54-godišnjak prilikom počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv jer dulje vrijeme ima psihičkih poteškoća, te boluje od hidrocefalusa.

Provedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena su mu, naime, trajna oštećenja psihičkih funkcija, a za završetak istrage ključno je bilo vještačenje koje je pokazalo da nije bio neubrojiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, zbog čega mu se sudilo u redovitom kaznenom postupku.

Rezultati toksikološke analize pokazali su da je u trenutku počinjenja strašnog zločina bio pod utjecajem lijekova za smirenje, a u krvi nije imao alkohola, a suđenje kojim predsjeda sudac Ivan Marković tijekom cijelog postupka bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Otac s Paga optužnicom se tereti da je 28. veljače 2019., oko 6 sati, u Pagu u kući u kojoj živi kao podstanar zajedno sa svojom suprugom i djecom, s namjerom da ih ubije, svoje četvoro djece za vrijeme dok su spavala uzeo iz spavaće sobe u naručje jedno po jedno dijete, te ih jedno po jedno bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće.

Dvije su djevojčice i jedan dječak zadobili teške ozljede, a jedna djevojčica ozlijeđena je lakše. Smrt djece izbjegnuta je samo hitnom medicinskom intervencijom.

28. travanj 2024 13:24