StoryEditorOCM
KalelargaI DALJE KRITIČNO

U Obrovcu vodostaj Zrmanje 252 centimetra, u Gračacu voda prodrla u najmanje 59 kuća, očekuju se nove oborine. Stigao ministar Božinović

Piše SD/Zadarski.hr
16. svibnja 2023. - 07:48

Božinović stigao u Obrovac

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović stigao je u Obrovac te konstatirao da je noć protekla "bez novih većih problema".

- Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu je protekla bez novih većih problema - napisao je Božinović na Twitteru.

- Sve žurne službe nastavljaju s naporima na sprječavanju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba - zaključio je ministar.

Vodostaj Zrmanje u padu

Prema mjerenjima Hrvatskih voda koja su obavljena u utorak u 4:30 sati, vodostaj Zrmanje na postaji Obrovac iznosio je 252 centimetra. Usporedbe radi, vodostaj Zrmanje na postoji Obrovac u utorak je u 1:00 sati iznosio je 273 centimetra.

Već su pali svi rekordi, a ne nazire se kraj: Hrvatske vode nemaju dobre vijesti, poznato je kada će biti najgore

Vodostaj Zrmanje kod postaje za mjerenje Jankovića buk u 4:00 sati pala je za sedam centimetara te trenutno iznosi 367 centimetara, 20 manje nego što iznosio u ponedjeljak u 21 sat.

Vodostaj Zrmanje na postaji Žegar nizvodno pao je u 5:00 sati za jedan centimetar te trenutno iznosi 471. Taj je vodostaj kontinuirano pada od ponedjeljka u 20 sati kada je iznosio 520 centimetara.

Konačno, vodostaj Zrmanje kod Mokrog polja pao je u 4:00 sati za dva centimetra te trenutno iznosi 176 centimetara.

U Općini Gračac voda je u protekla dva dana prodrla u najmanje 59 kuća, no točan broj se ne zna jer vlasnici mnogih kuća ne žive u njima već u Srbiji ili u Njemačkoj, rekao je Hini načelnik te općine Robert Juko izrazivši zadovoljstvo jer su svi ljudi na vrijeme evakuirani i na sigurnom su.

Prema službenim podacima, u protekla dva dana je u Gračacu palo 334 litara kiše, ali u pet dana ukupno 425 litara, što je više nego ikada ukupno u svibnju, jer je svibanjski rekord za Gračac 330 litara kiše po četvornom metru. To znači da je tlo zasićeno vodom i očekivane nove količine u naredna bi dva dana mogle prouzročiti nove nevolje.

U ponedjeljak je u večernjim satima došlo do blagog pada vodostaja Zrmanje za 7-10 centimetara.

Prognoza za utorak: kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina

Prevladavat će promjenjivo, mjestimice i pretežno oblačno vrijeme s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, prognozira za utorak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ponegdje će biti obilne oborine, osobito u središnjim i gorskim predjelima.

Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni i istočni vjetar, na krajnjem istoku i jugoistočni.

Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim, u prvom dijelu dana lokalno i orkanskim udarima, a u Dalmaciji jugo.

Najviša dnevna temperatura između 18 i 22, u središnjim i gorskim krajevima od 14 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzorkovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta, izvijestio je u ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod u ponedjeljak.

Nakon kratkotrajnog prekida koji je nastupio u ponedjeljak, oborine se nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme.

Obzirom da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme

Prema trenutnim izračunima hidroloških modela može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj. Na pojedine vodostaje dodatno utječu i dotoci iz susjednih zemalja, a koji su također povećani radi aktualnih oborinskih prilika.

Posebno valja istaknuti porast vodostaja na slivovima Kupe i Une koji bi mogli ući u izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Desni pritoci Save iz Bosne i Hercegovine donose dodatne količine vode te će doprinijeti porastu vodostaja na Savi, gdje se također očekuje ulazak u značajne mjere obrana od poplava.

Manji vodotoci koji su pretežito bujičnog karaktera također će zbog zasićenog tla intenzivnije reagirati na nove oborine te je potrebno pratiti vremensku prognozu za sljedeće dane i stanje na terenu.

02. svibanj 2024 23:09