StoryEditorOCM
KalelargaKAPETANIJA U AKCIJI

Tročlana posada jedrilice spašena po nevremenu kod otoka Paga - bili su u nevolji zbog havarije pogonskog stroja i slomljenog jarbola

Piše M.K.
26. studenog 2023. - 15:42

Službenici Lučke kapetanije Zadar spasili su troje članova posade oštećene jedrilice, po nevremenu u paškom arhipelagu.

Poziv pogibelji od tročlane posade jedrilice hrvatske zastave s havarijom pogonskog stroja i slomljenim jarbolom, u zadarskoj Kapetaniji zaprimljen je jučer, 25. studenog u 14.34 sati, posredstvom Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka).

Službenici zadarske Kapetanije, u koordinaciji sa MRCC Rijeka odmah su isplovili u akciju traganja i spašavanja prema posadi jedrilice, u paškom arhipelagu.

Od početka akcije održavana je telefonska komunikacija s tročlanom posadom, dvoje državljana Republike Hrvatske i jednim državljankom Republike Slovenije, kako bi se spriječila panika i osiguralo ispravno ponašanje i postupanje posade na oštećenoj jedrilici tijekom nevremena na moru, do njihova pronalaska.

Jedrilica s posadom uočena je u 16.10 sati na poziciji jugozapadno od Proboja, na Pagu.

Nakon što su članovi posade potvrdili da su neozlijeđeni, jedrilica s posadom uzeta je u tegalj te su u 17.20 sati iskrcani u luci Povljana, dok je oštećena jedrilica osigurana na vezu, čime je ova akcija uspješno okončana.

Lučka kapetanija Zadar provodi očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće - javilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

27. travanj 2024 16:44