StoryEditorOCM
KalelargaVODOVOD NA UDARU GRADSKIH VIJEĆNIKA

"To je nemoralni, lihvarski, korporacijski i uhljebljivački sustav kojemu rastu samo gubici i krađa"

Piše P.O.
2. listopada 2017. - 21:45
voda

Dosta se nezadovoljstva gradskih vijećnika sručilo na direktora Vodovoda Tomu Mateka pri podnošenju izvještaja o radu za prošlu godinu, pa je, primjerice, Irena Dragić (SDP) konstatirala da su njegov posao veliki gubici i krađe vode, ali je njih sve više. Dragić je ovo komunalno poduzeće, bez šireg obrazlaganja, nazvala „nemoralnim, lihvarskim,korporacijskim i uhljebljivačkim sustavom“, a Matek je odbio komentirati njene izjave upućujući je da, ako ima takva saznanja, sve to prijavi nadležnim institucijama.

Antonio Baus iz Akcije mladih je naveo da su gubici vode 2013. Godine bili oko 62, a sada su oko 70 posto, po čemu je Vodovod najgori u državi.

-Veliki dio gubitka otpada na krađe, oko 18 milijuna kubika ili 180 milijuna kuna. Gradonačelnik i direktor imaju obvezu to prijaviti nadležnim institucijama. Da naplatite samo 10 posto, to je 20 milijuna kuna. Imate skoro 300 zaposlenih, 16 više nego godinu prije, a tri milijuna plaćate kooperante, imati tri milijuna otpisanih potraživanja, a tri milijuna kuna date za dionice NK i KK Zadra, rekao je Baus pitajući Mateka i za cijenu vode od koje je samo 4,46 kuna potrošena voda, a ostalo, do 12,78 kuna, su razna davanja.

Baus je zatražio i smanjenje cijena vode od dvije kune po kubiku.

Potraživanja Vodovoda su 37 milijuna kuna, od čega 17 milijuna otpadana benkovački Vodovod.

- Cijena vode u Zadru nije rasla od 2005. godine, a naknade su povećavane i to je naša zakonska obveza. Koncept rješenja za gubitke već radimo, na Poluotoku smo postavili uređaje kojima smo noćne gubitke vode smanjili za 40 litara u sekundi, a građani ne plaćaju gubitke vode, to ide na trošak firme. Za krađe smo podnijeli 10-15 kaznenih prijava i borimo se s tim obilaženjem teren. Otpisana su nenaplativa potraživanja ili po izgubljenim sudskim sporovima. Ako naplatimo sav dug Vodovodu Benkovac, oni ne bi više mogli raditi, to ćemo riješiti razgovorom s njima. Broj zaposlenika raste jer svakih pet godina moramo mijenjati vodomjere, 10 vodoinstalatera smo zaposlili na određeno vrijeme, a ostalo su čitači vodomjera, odgovorio je Matek.

26. travanj 2024 15:49