StoryEditorOCM
KalelargaPAD VOJNOG AVIONA

Svjedok tragedije: Zrakoplov se okretao u zraku, izvodio akrobacije. Odjednom je nestalo zvuka, a onda se čuo udarac o zemlju i eksplozija...

Piše PSD
7. svibnja 2020. - 19:50

Dvojica pripadnika Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva, kadet i instruktor, smrtno su stradali kada se trenažni zrakoplov na kojemu su provodili obuku, danas oko 16 sati srušio u blizini zrakoplovne baze u zadarskom Zemuniku.

Trenažni zrakoplov Zlin 242 L Aerobatic, iz za sada nepoznatih razloga srušio se na području Biljana Donjih, te je pri udaru u tlo eksplodirao i zapalio se.

Mještani Biljana Donjih navikli su na zvuk vojnih aviona pa danas nisu posebno obraćali pozornost na nebo iznad njih. Igrom slučaja nesreći je svjedočio jedan od mještana dok je pred kućom čistio ribu.

Za RTL je ispričao kako je to izgledalo: ''Avion se okretao u zraku, izvodio akrobacije. U jednom momentu čuo sam da se ne čuje nikakav zvuk, no on je i dalje bio u zraku. Samo desetak sekundi kasnije čuo se udarac o zemlju, a nedugo zatim i eksplozija."

Stradali su kadet i iskusni instruktor, a na mjesto događaja upućeni su vatrogasci i policija. U Zemunik su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj gdje će u 19.45 sati održati konferenciju za medije.

27. travanj 2024 07:37