StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: BRAĆA FANTELA STIGLA U SPLIT

Suze mame Katje: Presretni smo što smo svjetski prvaci!

Piše Vedran Babić / Slobodna Dalmacija
12. kolovoza 2018. - 20:10
Obitelj Fantela - s lijeva: sestra Marija s djecom Brunom i Romeom, Šimina supruga Višnja, Šime i Mihovil, Mihovilova djevojka Matea i mama Katjadocek_fantela14-120818

Ovog ljeta baš smo se nekako naviknuli na dočeke naših vrsnih sportaša. Na red su ovaj put došli jedriličarska braća Šime i Mihovil Fantela koji su kreirali pravo malo čudo osvojivši zlato u 49eru na Svjetskom prvenstvu olimpijskih klasa u danskom Aarhusu. U poslijepodnevnim satima nedjelje zadarska braća sletjela su u Zračnu luku Split, a dočekali su ih brojni prijatelji i obitelj, uz cvijeće, čestitke, poljupce... 

Bilo je tu i suza, u prvom redu kod ponosne mame Katje koja je priznala da nije očekivala ovakav rezultat. Nisu ga očekivali ni njezini sinovi! U Aarhus su otputovali sa željom da izbore olimpijsku normu za Tokio 2020. (nudilo se osam mjesta), a na kraju su se popeli na tron svijeta.

Oko vrata su Šime i Mihovil ponosno držali medalje, spremno pozirali fotoreporterima i fotografirali se sa svima koji su to željeli. Pa i s kolegom jedriličarem Tončem Stipanovićem koji ih je također došao pozdraviti i čestitati im na uistinu jedinstvenom pothvatu.

Poznato je kako je Šime nakon plodne petnaestogodišnje suradnje s Igorom Marenićem u klasi 470, u kojoj je osvojio sve što je mogao, krenuo u novi izazov s bratom u posve novoj klasi. Bez velikih očekivanja, barem u početku. Kad ono, osvojili su svjetsko zlato nakon samo 18 mjeseci!

- Hvala svima što su došli na doček. Sretan sam i zadovoljan što je projekt krenuo u ovom smjeru. U godinu i pol napravili smo veliki uspjeh. Nismo ga očekivali, ali smo se nadali. Čekali smo priliku i uvjete koji nam odgovaraju, a kad nam se ona ukazala, „zagrizli“ smo i otišli do kraja – ispričao je Šime na konferenciji za medije koja je organizirana u prostorijama Zračne luke.

Ključan je bio predzadnji dan u kojem se jedrilo po teškim uvjetima.

- Na jak vjetar nismo navikli jer u takvim uvjetima nismo puno trenirali, no na kraju smo baš tada postavili temelje za prvo mjesto. Nakon što smo shvatili da imamo šanse za normu, a onda je proradio sportski duh. Kad smo predzadnji dan skočili na prvo mjesto, nismo ispustili priliku. Takvi smo mi.

Šime je četiri godine stariji od Mihovila. Sluša li ga mlađi brat?

- Sluša me, moram ga pohvaliti. U ovih 18 mjeseci napravio je ogroman korak jer prvi put jedri u dvojcu. Ja i Igor dugo smo bili u 470 i za mene je ovdje puno novih stvari, a Miho je stvarno odradio vrhunski posao.

I dok je Šime s Marenićem već prikupio brdo iskustva rada u paru, Mihovil je do sada bio daskaš i nikada prije nije nastupao u dvojcu.
- Odradili smo sjajno prvenstvo. Meni je taj predzadnji dan po jakom vjetru bio najstresniji. Nismo previše trenirali u takvim uvjetima, ali je ispalo da smo baš tu potvrdili pobjedu i kasnije kontrolirali situaciju u plovu za medalje – rekao je Mihovil, osvrnuvši se na posljednji dan natjecanja.

- Čuvali smo dva Nijemca koji su nam bili jedini konkurenti. Na startu smo se pozicionirali pored njih. Pratili su nas, a kad smo okrenuli bovu ispred njih, sve je bilo lakše.

Zlato je došlo puno ranije nego što je itko mogao očekivati. 

- Definitivno. Sada ćemo imati više kredita unutar flote, a kako se budu bližile Olimpijske igre respekt prema nama bit će sve veći i veći.

Nakon svjetskog, logično je očekivati i nadati se i olimpijskom zlatu za dvije godine?
- Idemo korak po korak. Dovoljno je još vremena da prođemo sve uvjete i to puno sati, a što će se dogoditi u Tokiju nitko ne zna – zaključio je Šime Fantela.

Dočeku je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza Zlatko Taritaš koji je rekao kako je za njih ovo veliki rezultat, čak i iznenađujući.

- Očekivali smo normu. Medalja je bila puno više od naših nadanja, a zlato je vrh vrhova. Nadam se da će u Tokiju biti desetak naših natjecatelja i da ćemo opet biti najbrojniji sport. Imamo veliku podršku Hrvatskog olimpijskog odbora i države. Sredstava je uvijek malo, ali se nadamo kako će nas Hrvatska turistička zajednica prepoznati kao promotore naše zemlje.

28. travanj 2024 20:22