StoryEditorOCM

Stiže promjena vremena, evo gdje će biti najhladnije. Od smrzavanja zaštitite biljke i vodovodne cijevi

Piše Tihana Marović
9. veljače 2021. - 18:32

Državni hidrometeorološki zavod najavio je naglu promjenu vremena; nakon iznadprosječno toplih i kišovitih dana, od četvrtka slijedi nekoliko zaista hladnih dana.

Oštra zima nastupit će doslovno preko noći te će do kraja tjedna biti zamjetnije hladnije od prosjeka, na Jadranu s jakom i olujnom burom.

Temperature će se sniziti za deset do 15 stupnjeva, a za vikend će u cijeloj Dalmaciji biti noćnih i jutarnjih minusa. Jaka i olujna bura dodatno će pojačavati osjećaj hladnoće.

image
Prognoza DHMZ

Evo i kakve posljedice ovakvo vrijeme nosi sa sobom i na što bi trebalo posebno pripaziti.

Svakako treba računati na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, očekuje se da će na cestama biti poledice, a vjerojatno će i neke pomorske linije biti u prekidu.

U negrijanim prostorima trebalo bi osigurati zagrijavanje ili ispustiti vodu iz vodovodnih instalacija da uslijed eventualnog smrzavanje ne dođe do pucanja cijevi.

image
Prognoza DHMZ

Dakle, potrebno je zaštiti vodovodne instalacije koje su više izložene hladnoći, poput vanjskih slavina, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim prostorijama, uglavnom vikendicama, garažama, konobama i podrumima.

Potrebno je zaštiti i biljke od hladnoće, povrće na otvorenom prekriti zaštitnim folijama, staklenike i plastenike zatvoriti i grijati. Zaštiti treba i mlade voćke, a životinjama bi trebalo osigurati dovoljno hrane i odmrzavati plitku vodu.

Evo i što nas konkretno ovoga hladnog vikenda očekuje u Dalmaciji.

image
Prognoza DHMZ

U Splitu se u petak očekuju dnevne temperature od jednog do pet stupnjeva Celzijusa. Subota će donijeti dodatna zahlađenja te se očekuje od minus jedan do najviša tri stupnja. Hladno će biti i u nedjelju, temperature će se spuštati od minus jedan, a rasti do svega četiri stupnja Celzijusa. Nisu najavljene oborine, pa unatoč hladnim temperaturama, najvjerojatnije neće biti u gradu pod Marjanom dugo priželjkivanog snijega.

Gotovo identične temperature bit će i u Šibeniku. Zubato sunce pokazat će svoje lice, najviše dnevne temperature ovoga vikenda penjat će se do četiri stupnja, a najniže do minus jedan.

image
Prognoza DHMZ

Hladna fronta vladat će i u Zadru, s vikend temperaturama od minus dva do četiri stupnja Celzijusa.

Nešto toplije bit će u Dubrovniku, temperature će se u petak, subotu i nedjelju spuštati do nule, a penjati najviše do pet stupnjeva. U subotu će puhati jaka i olujna bura.

image
Prognoza DHMZ

Hladnoća će se uvući i u gradove i mjesta u Zagori. U Kninu se temperature neće dizati iznad ništice, cijeli vikend bit će između minus pet i minus jedan.

Jednako će biti i u Imotskom u kojem će se noćne temperature spuštati do minus sedam, a dnevne će biti oko nule.

image
Prognoza DHMZ

Prava zima zavladat će ovoga vikenda u Sinju, najhladniji dan bit će nedjelja s minusom od šest stupnjeva Celzijusovih. Najviše dnevne temperature bit će jedan stupanj.

Uz jak vjetar, zima će svoje lice pokazati i na otocima. Sunca će ovoga vikenda biti na Hvaru no uz dnevne temperature od minus jedan do pet iznad nule.

Od minus dva do plus pet bit će uoči Valentinova i na Korčuli. Bit će sunčano, ali puhat će hladna bura.

image
Prognoza DHMZ
27. travanj 2024 22:37