StoryEditorOCM
KalelargaPROPALO MIRENJE

Radnici Luke Zadar sutra ujutro idu u štrajk! "Poslodavac nije pokazao nikakvu volju da poveća plaće, namjera im je dovesti strane radnike"

Piše Zadarski.hr
18. ožujka 2024. - 11:46

Radnici Luke Zadar od sutra ujutro kreću u štrajk!

Nakon dva propala pokušaja mirenja s poslodavcem, 70-ak radnika od njih ukupno 90, svoja će prava tražiti štrajkom. 

- Dva pokušaja mirenja s većinskim vlasnikom dionica iz Kine su propala, tražili smo da se neto plaća poveća zo 200 eura, jer radničke plaće lučkih radnika iznose od 700 do 800 eura, ljudi jednostavno s takvim plaćama ne mogu preživjeti mjesec. Osim toga, u nekoliko stavki ne poštuje se niti trenutni kolektivni ugovor. Želim reći da nikome nije do štrajka, ali nemamo drugog izlaza. Dogovorili smo se da ćemo i dalje prihvaćati privez brodova, ali nećemo obavljati iskrcaj i pretovar tereta - kazao je jutros Nikola Tuta, sindikalni povjerenik SPIVH ističući kako većinski vlasnik nije želio pristati na povećanje opravdavajući se nedostatkom financija, međutim posla ima dosta i to s prijevozom opreme za vjetroeletrane, a dosta brodova dovodi i drvnu građu koja se pretovara preko zadarske luke.

- Ovo traje sedam mjeseci, ali poslodavac nije imao nikakvog interesa. Nama je interes raditi, imamo kolege koji rade ovdje preko 40 godina, ali od kineskog gazde nemamo nikakvu podršku. Kao ni predsjednikom uprave kojega uopće nema ovdje, niti ga je briga. Mi smo ovdje koncesionari, ovo je pitanje i za Županijsku lučku upravu - kazao je Ante Bugarija, predstavnika radnika u NO. 

- On ima namjeru dovesti strane radnike, to je sasvim jasno. Oni su preko agencije, lakše ih se riješiti nego naših ljudi. Vidjet ćete to vrlo brzo- kazao je tajnik sindikata Ivan Iglić. 

 

 

25. travanj 2024 02:10