StoryEditorOCM
KalelargaNEMA PRETOVARA

Radnici Luke Zadar od danas u štrajku: Kineski poslodavac nije se niti pojavio na pokušajima mirenja! Namjerava li dovesti druge radnike?

Piše M. K.
19. ožujka 2024. - 15:02

- U štrajku smo jutros od 7 sati, pokušaj mirenja s poslodavcem na žalost nije uspio, on se oglušio na naše pozive za pregovorima, tako da smo morali pokrenuti štrajk. Predstavnik uprave gospodin Zhang iz Kine nije došao na razgovor, a niti njegova predstavnica u upravi nije se odazvala našim pozivima. Primorani smo na ovo, iako to nismo htjeli. Od jutros u putničkoj luci i luci Gaženica obavljamo samo privez i odvez brodova, a prekrcaja tereta nema. Postoje neke naznake da pooslodavac namjerava dovesti neke druge lučke radnike, pa nadziremo ulaz u luku. Sutra moramo na Županijski sud jer je naš sindikat tužen zbog štrajka. Ustrajat ćemo do ispunjenja naših zahtjeva - kazao je sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) u Luci Zadar d.d. Nikola Tuta.

Štrajk je pokrenuo Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), nakon neuspješnog postupka mirenja u kojem je poslodavac odbio prihvatiti aneks kolektivnog ugovora, te zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora koji je na snazi.

U Luci d.d. radi više od 90 radnika. Dva pokušaja mirenja s većinskim vlasnikom dionica iz Kine su propala, traženo je da se neto plaća poveća za 200 eura, jer radničke plaće lučkih radnika iznose od 700 do 800 eura. Sindikalisti kažu kako većinski vlasnik nije želio pristati na povećanje opravdavajući se nedostatkom financija, međutim u luci posla ima dosta i to s prijevozom opreme za vjetroeletrane, a dosta brodova dovodi i drvnu građu koja se pretovara preko zadarske luke.

- Ovo traje sedam mjeseci, ali poslodavac nije imao nikakvog interesa. Nama je interes raditi, imamo kolege koji rade ovdje preko 40 godina, ali od kineskog gazde nemamo nikakvu podršku. Kao ni predsjednikom uprave kojega uopće nema ovdje, niti ga je briga. Mi smo ovdje koncesionari, ovo je pitanje i za Županijsku lučku upravu - kazao je jučer uoči štrajka Ante Bugarija, predstavnik radnika u NO. 

25. travanj 2024 11:39