StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: DAN KAD SE SPOJILO NEBO SA ZEMLJOM

Prije dvije godine, 11. rujna, Zadar i okolicu pogodila je velika poplava, kao da je vodu ispustilo milijun i pol kanadera...

Piše M. Kalajžić
11. rujna 2019. - 15:26
9086407

"Nevjerojatni prizori iz Zadra: cijeli grad je pod vodom, voda nosi križeve s groblja, ljudi očajnički brane kuće i poslovne prostore..."

Ovako su glasile vijesti tog jutra 11. rujna 2017. godine, kad je Zadar i okolicu zahvatio nevjerojatan povodanj koji je prouzročio ogromne štete, među kojima ima i onih koje se i danas, dvije godine nakon katastrofalne poplave, još uvijek saniraju.

Novinari su izračunali da su Zadar i Nin u nekoliko sati preživjeli toliku količinu oborina kao da je vodu ispustilo milijun i pol kanadera. Uništene su prometnice i mostovi, poplavljene su kuće, poslovni prostori, podrumi... Najstrašnije štete imale su tek dovršena Poliklinika i trgovački centar Supernova kojima su niže prostorije bile potpuno pod vodom, a razmjeri razornog učinka ogromnih količina kišnice mogli su se vidjeti na gradilištu poslovno-stambenog objekta na Putu Murvice koju je poplava potpuno "iskrivila" pa se morala rušiti i graditi ponovno, zbog čega je jedno vrijeme nazivana - "plivarica".

Zadar je toga dana bio grad s najvećom količinom oborina na čitavoj planeti Zemlji. Povijest se na neki način ponovila jer je još strašniji povodanj pogodio Zadar skoro na isti dan - 10. rujna 1986. godine kada je nažalost u poplavi poginula curica koju je voda povukla u odvod i ugušila. Na svu sreću, posljednja zadarska poplava prošla je bez ljudskih žrtava što je bilo potpuno nejvjerojatno s obzirom na razmjere katastrofe.

Ne ponovilo se, rekli bi ljudi. Velika elementarna nepogoda pokazala je kako je Zadar ipak žilav grad jer se za svega godinu dana većina šteta sanirala. Čak se i novogradnja na Putu Murvice dovršava unatoč sporu oko isplate osiguranja gradilišta. Civilna zaštita, vatrogasci, policija, krizni stožeri, funkcionirali su efikasno i velika je nepogoda pokazala kako grad može funkcionirati čak i u takvim situacijama.

Dvije godine kasnije, 11. rujna, osvanuo je lijep i sunčan dan. Ostalo je samo sjećanje na jutro kad se nad Zadrom spojilo nebo sa zemljom...

27. travanj 2024 18:57