StoryEditorOCM
KalelargaVELIKA GOSPA

Posebno je svečano na Belafuži, u Škabrnji, na Velikom Rujnu i na Pagu; Ove godine bez procesija, nadbiskup Puljić poziva na oprez zbog koronavirusa

Piše Zadarski.hr
15. kolovoza 2020. - 09:48

Svečano je danas, na blagdan Velike Gospe, u marijanskim svetištima diljem Hrvatske, a u Zadarskoj je županiji posebno svečano na Belafuži u Zadru, na Velikom Rujnu ponad Starigrada, na Pagu, te u Škabrnji.

U svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru središnje koncelebrirano slavlje u 19 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Ove godine neće se održati procesija s Gospinim kipom.

Zadarski nadbiskup predvodi i svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Rujnu, s početkom u 10,30 sati.

Svečano koncelebrirano slavlje u paškoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19,00 sati predvodi mons. Petar Palić, hvarski biskup i imenovani mostarsko - duvanjski biskup. Ove godine neće se održati tradicionalna procesija s Gospinim kipom u Pagu.

Svečano misno slavlje u škabrnjskoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u 11 sati predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Stari Gospin kip obeščastio je u Domovinskom ratu srbijanski agresor odrubivši s kipa glavu Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušili su i škabrnjsku župnu crkvu Uznesenja BDM. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. g.

- Kako bismo dostojanstveno proslavili blagdan Velike Gospe, u ovim uvjetima širenja koronavirusa, zahtijeva se posebna odgovornost od svećenika i od vjernika koji dolaze u marijanska svetišta. Zahvalni svima koji vode brigu o našem zdravlju, pozivam na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, pojačanoj osobnoj higijeni i higijeni prostora. Treba stoga imati u vidu i činjenicu kako u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati tradicionalne procesije. A odgovornost nas sve prisiljava smanjiti popratna neliturgijska okupljanja i sadržaje vezane uz ovaj blagdan - poruka je nadbiskupa Želimira Puljića.

28. travanj 2024 18:23