StoryEditorOCM
KalelargaJEDINI KONTAKT

Policija traga za taksistom koji je prevozio putnika pozitivnog na korona virus iz Zagreba u Zadar

Piše I.Ivanac
12. svibnja 2020. - 18:08

Nakon šesnaest dana bez novih slučajeva, u utorak su u Zadarskoj županiji potvrđene dvije zaražene osobe, ukupno 87 od početka izbijanja epidemije. Riječ je o dvije muške osobe iz Zadra i Biograda na Moru.

– Oboljeli muškarac iz Zadra je bio putnik na letu iz Frankfurta. Kolege iz HZJZ-a su nam dojavile da među putnicima moguće ima pozitivnih pacijenata. Muškarac se vraćao s rada iz Švedske, a ukupno je 11 osoba iz Zadarske županije bilo na tom letu. Po dolasku smo sve testirali i za sada je samo jedna osoba pozitivna, a ostale su negativne – kazao je epidemiolog dr. Alan Medić na 20. konferenciji Stožera civilne zaštite održanoj u utorak.

– Druga osoba je iz Biograda na Moru. Ona je početkom svibnja imala blage kliničke simptome te je na inzistiranje obiteljskog liječnika napravila test koji je bio pozitivan – kazao je dr. Medić, dodajući kako su kontakte muškarca iz Biograda odmah “uhvatili”, dok su u potrazi za vozačem taksija na relaciji Zagreb – Zadar, inače jedinom osobom koja je bila u kontaktu s oboljelim povratnikom iz Švedske.

Dr. Medić je istaknuo kako je za sada teško utvrditi anamnestički početak bolesti pacijenta iz Biograda, odnosno ima li veze s tamošnjom ortopedskom bolnicom. Svi njegovi kontakti su u obradi te se iz epidemiološke službe nadaju kako će uskoro doći do izvora zaraze.

Iz OB Zadar stižu bolje vijesti, od 8. svibnja nemaju pacijenata na liječenju od koronavirusa, iako su svi COVID odjeli zadarske bolnice i dalje u punoj pripravnosti.

– Od početka epidemije u Zadarskoj županiji u bolnici je liječeno 35 pacijenata. Njih sedmero boravilo je u COVID jedinici intenzivnog liječenja (JIL), jedna osoba je preminula, a 11 pacijenata je premješteno u biogradsku bolnicu, gdje smo slali pacijente s blagim simptomima bolesti – kazao je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina, napominjući kako se u OB Zadar trenutačno nalazi jedan pacijent na opservaciji i za njega se čekaju rezultati testiranja.

U međuvremenu je ozdravilo troje liječnika i četiri medicinske sestre među medicinskim osobljem bolnice. Od početka izbijanja epidemije zadarska policija je provela 14.516 nadzora mjere samoizolacije pri čemu je utvrđeno 77 kršenja, ali recidivista nije bilo.

– Policija je svakodnevno obavljala provjere, ponekada i više od 300 provjera u 24 sata. Što se tiče propusnica, koje su od ponedjeljka ukinute, 1900 osoba je bilo vraćeno s nadzornih punktova – kazao je načelnik zadarske policije Anton Dražina, dodavši da su svaki nadzor samoizolacije provodili odlaskom policajaca na kućne adrese osoba u mjestima prebivališta ili boravišta.

U Zadarskoj županiji testirane su ukupno 2132 osobe, a pozitivno je bilo 88 testova. Jedna starija muška osoba je preminula, a od 88 zaraženih njih čak 75 se direktno ili indirektno povezuje sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, glavnim žarištem zaraze u Zadarskoj županiji. Od virusa su se oporavile 82 osobe, a pet ih se nalaze na liječenju.

26. travanj 2024 11:49