StoryEditorOCM
KalelargaSKRIVENE NAKNADE

Pogledajte zašto su ove tvrtke gore i od bankara: Jednu od njih ne smijete kontaktirati kad pada kiša!

Piše Dora Koretić/JL
10. travnja 2024. - 08:08

Već smo u nekoliko navrata opjevali najapsurdnije naknade koje klijentima naplaćuju banke u Hrvatskoj, no najnovije istraživanje novinarke Jutarnjeg lista, koje možete pogledati u kratkom videu, otkrilo je da postoje i neki gori od ovih financijskih institucija.

Skrivene naknade pronalaze se svugdje - kod plaćanja računa, naručivanja hrane, registracije vozila, dostave paketa, a ako niste dovoljno pažljivi, velika je šansa da ćete izdvojiti popriličan iznos na neku od ovih stavaka, a da o tome nećete znati ništa ako malo bolje ne pogledate račun javlja Jutarnji list.

Jedan od najstrašnijih takvih primjera novinarka JL-a je pronašla u jednoj državnoj tvrtki u kojoj vam plaćanje računa kreditnom ili debitnom karticom putem POS uređaja računaju kao transakciju gotovine, što znači da će vam, ako račun plaćate karticom drukčijom od vlasnika POS uređaja, a to je HPB, vaša banka naplatiti naknadu za podizanje gotovine na bankomatu druge banke. 

O.K., formalno-pravno ovdje vam naknadu uzima vaša banka, ali zato što je državna tvrtka koja pruža uslugu odlučila troškova transakcije prebaciti na potrošače pa se u njoj krije glavni razlog za ovaj besmisleni namet.

U nekim se slučajevima pokazuje da vam je kupovina online skuplja od kupovine u fizičkoj trgovini jer pojedini pružatelji usluge na to obračunavaju namet, a neki moguće nisu znali i da trgovcu možete platiti više zato što vani pada kiša.

Pogledajte primjere u videu:

 

29. travanj 2024 06:10