StoryEditorOCM
KalelargaJOŠ JEDNO JEZERO U ZANEMARENOM KVARTU 

Ovo samo na Novom Bokanjcu ima - autobusno ugibalište kao postaja za gondole!

Piše M.K.
19. prosinca 2018. - 22:25
IMG-20181209-WA0003(b)

Na Novom Bokanjcu gdje građani stalno imaju problema s oborinskim vodama koje im nakon svake jače kiše poplavljuju podrume, garaže, dvorišta, pa i kuće, postoji i autobusno ugibalište koje bi slobodno moglo služiti kao postaja za venecijanske gondole. Kako nam se potužila čitateljica s Novog Bokanjca, problem autobusne postaje na Novom Bokanjcu koja za svake kiše stalno poplavljuje traje već godinama, a gradske vlasti problem isto toliko godina - ne rješavaju.

U Ulici Franje Fanceva, na tzv. gornjoj cesti, to je problem koji postoji već od prije. Kako je u međuvremenu na tom mjestu gdje je bila autobusna stanica čovjek napravio kuću, sva ta voda koja se nekad zadržavala na obližnjoj parceli, sad se sliva na cestu. Niti vlasnik kuće može doći sad do svoje kuće, niti djeca imaju gdje stati dok čekaju autobus na autobusnoj stanici jer je potpuno poplavljena. Praktički bi bilo puno bolje rješenje izmjestiti autobusnu stanicu pedesetak metara naprijed ili nazad. A i sama stanica trebala bi biti natkrivena i označena što se valjda podrazumijeva za nekakvu autobusnu stanicu. Ovako, ona nema nikakvu funkciju jer je to - jezero, doslovno. A veliki je problem i to što se nalazi točno na izlazu iz Ulice Željka Markovića, tako da su vozači automobila koji zaobilaze tu lokvu u velikoj opasnosti da dožive prometnu nesreću na samom križanju – kaže građanka s Novog Bokanjca.

Svojevremeno se nešto pokušalo riješiti preko gradske uprave, ali nije bilo previše sluha za taj problem. Prema gradskom prijevozniku Liburniji također se urgiralo, međutim problem nije riješen, jer je obrazloženo kako mjesto autobusnih stanica određuje gradska uprava, dok je Liburnija nadležna samo za prijevoz putnika.

- Možete misliti kako izgleda svakodnevni život ujutro u 7.30 kad djeca tamo stoje. Ne znam kako uopće uđu u autobus, djeca budu potpuno mokra svakoga dana, a isto tako i stariji koji koriste javni prijevoz. To je već drugo jezero koje sad imamo, o onom prvom već se pisalo na samom ulazu u naselje, a sad je na istoj toj cesti i drugo jezero. Imamo i treće jezero na još jednoj autobusnoj stanici koja je označena kod Bakmaza, ali isto tako pliva u vodi. Mogli bi biti turistička atrakcija s jezerima koje imamo – bila je sarkastična stanovnica Novog Bokanjca.

Potražili smo odgovor u Gradskoj upravi iz koje nam je, iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, stigao vrlo kratak odgovor:

- Autobusno ugibalište planirao je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo uz projekt buduće škole na Novom Bokanjcu. Grad Zadar neće čekati s tom realizacijom u sklopu škole već će Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša početkom 2019. godine krenuti s radovima na novom ugibalištu i ugradnji nadstrešnice na njemu.

 

05. svibanj 2024 20:59