StoryEditorOCM
KalelargaUŠTEDE SU VELIKE

"Općina Poličnik planira graditi solarnu elektranu, u Stankovcima već ima izgrađena HEP-ova solarna elektrana... Što je s ostalim općinama?"

Piše Zadarski.hr
23. veljače 2023. - 22:22

- Moje pitanje se odnosi na gradnju velikih solarnih elektrana na području Zadarske županije - kazao je na Aktualnom satu zadarske Županijske skupštine vijećnik Zlatko Marasović (SDP).

- Iz medija sam saznao da Općina Poličnik na svom području planira graditi solarnu elektranu koja će godišnje proizvoditi oko 76,5 GWh, što je dovoljno za potrebe oko 25.000 kućanstava, dok u Stankovcima već ima izgrađena HEP-ova solarna elektrana koja je dostatna za oko 1.500 kućanstava. Mnoge općine u našoj Županiji dobar dio svojih proračuna troše upravo na električnu energiju, ponajviše za javnu rasvjetu, ali veliki potrošači su i sustavi odvodnje koji se grade po našoj Županiji. Moja molba je da tijela Županije u koordinaciji s općinama koje već imaju solarne elektrane ili su u procesu ishodovanja dokumentacije ili u gradnji, upoznaju vijećnike Županijske skupštine sa potrebnom prostorno planskom i infrastrukturnom dokumentacijom za ovakve zahvate, jer svaka općina u našoj Županiji koja krene ovim putem imat će manje ulazne troškove za energiju, a onda će ušteđena sredstva moći uložiti u prioritetne stvari kao što su socijalne potrebe, demografske mjere i općenito popravljanje standarda naših građana - zaključio je Marasović.

Župan Zadarske županije Božidar Longin rekao je kako je Zadarska županija po obnovljivim izvorima energije vodeća u Hrvatskoj.

- U proteklih 20 godina izrađen je niz energetskih dokumenata i postrojenja. Izmjene i dopune prostornog plana, koje će možda biti i na slijedećoj skupštini, donijet će i dodatne mogućnosti postavljanja postrojenja vjetroelektrana i solara. Pioniri smo i u tome da se ispod vjetroelektrana postavljaju solari, tako da na jednom mjestu imamo dva izvora obnovljive energije - istaknuo je župan Longin.

26. travanj 2024 05:37