StoryEditorOCM
KalelargaCRNE BROJKE

Novi rekord za Zadarsku županiju: čak 86 novooboljelih od koronavirusa! Preminuo 68-godišnjak koji je bio na respiratoru, a virus ponovo ušao u dom!

Piše Zadarski.hr
14. studenog 2020. - 13:37

Na području Zadarske županije je 86 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (36), Benkovac (8), Nin (1), Obrovac (2) i Pag (4) te na području općina Bibinje (1), Galovac (1), Jasenice (1), Kali(1), Kolan (2), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad (3), Polača (1), Poličnik (2), Preko (1), Privlaka (1), Ražanac (1), Starigrad (2), Sukošan (13), Škabrnja(3)  i Vir(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 314 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1551 stanovnik naše županije. Izliječene su 103 osobe.

U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 27 bolesnika od kojih je 4 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 8 pacijenata sa lakšim i srednje teškim simptomima.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica koronavirusa preminuo je 68-godišnji muškarac koji je bio na respiratoru .

Budući da se koronavirus pojavio kod jedne djelatnice doma za starije u Gorici, testirani su svi korisnici i djelatnici te su nalazi pokazali da je zaraženo još 11 štićenika i dvije djelatnice.

- I dalje je situacija na našem području zadovoljavajuća jer smo još uvijek sa dvoznamenkastim brojem zaraženih dnevno. Pod aktivnim nadzorom imamo sedam domova za stare u kojima se pojavio koronavirus, svakodnevno obavljamo izvide i uzimamo uzorke korisnicima i djelatnicima te činimo sve kako bi zaštitili tu najugroženiju skupinu. Ova situacija govori nam da moramo biti oprezni i da se ne smijemo opustiti jer većina  zaraženih niti ne zna gdje se zarazila - naglasio je voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ Zadar, dr. Alan Medić te dodao: 

- Mi imamo spremnu Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na moru za prijam još 25 pacijenata ukoliko Opća bolnica u Zadru ispuni svoje kapacitete. Sada u bolnici imamo 50 predviđenih mjesta za pacijente s težim oblicima virusa, a biogradska bolnica nam je spremna za prihvat lakših i srednje teških pacijenata kako se bolnički kapaciteti u Zadru ne bi preopteretili. Ova situacija koju sada imamo rezultat je dobrog rukovođenja Stožerom i pravovremenim donošenjem svih dosadašnjih mjera, zdravstveni sustav nam dobro funkcionira, stanovništvo se pridržava preporuka, a mediji nam jako pomažu u prenošenju najvažnijih poruka i informacija prema našim stanovnicima - rekao je Medić dodavši kako smo svi zajedno pridonijeli tome da je stanje u Županiji i dalje stabilno unatoč porastu broja oboljelih.

- Apeliram na sve da se i dalje ponašamo odgovorno i oprezno, jer povećanje broja zaraženih je očekivano s dolaskom hladnijih dana i duljim boravkom u zatvorenim prostorima. Ovaj broj će i dalje rasti jer se virus brzo širi kao što možemo vidjeti u cijeloj Hrvatskoj. Zato, ako ne želimo jače restriktivne mjere moramo jako paziti kako se ponašamo jedni prema drugima jer o tome ovisi funkcioniranje cijelog zdravstvenog i ekonomskog sustava - zaključio je dr. Medić.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

01. svibanj 2024 06:45