StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: NEVRIJEME IZAZVALO GOLEME ŠTETE, DUKIĆ TRAŽI POMOĆ MINISTARSTVA PROMETA ZA OŠTEĆENU RIVU

Nije srušena rekordna brzina vjetra, ali jugo je u ponedjeljak "ušlo u povijest": zaustavilo je pješački promet preko Gradskog mosta!

30. listopada 2018. - 18:30
jugo_stete5-301018

Izuzetno jako jugo usijalo je od ponedjeljka popodne sve do jedan sat iza ponoći telefone zadarskih policajaca i vatrogasaca koji su zaprimali dojave građana o različitim vrstama šteta koje se još zbrajaju. Mada su mnogi Zadrani pomislili da se "ovakvo jugo ne pamti", podaci Meteorološke stanice na Puntamici pokazuju nešto drugo: najjači udar juga zabilježen je u 19,50 sati kada je vjetar dosegao brzinu od 24 kilometra u sekundi, što je ipak za oko dva metra u sekundi manje nego je izmjereno prije dvije godine, ali je ovo jugo ipak uspjelo "ući u povijest": za promet je zbog jakog vjetra i opasnosti po pješake zatvoren zadarski Gradski most!

Letjeli su crijepovi i televizijske antene, sa starih zgrada u zadarskoj Varoši otpadala je žbuka, jugo je čupalo cijela stabla, na novu trim stazu na Višnjiku pao je bor, grane su padale po automobilima, u uvali Dražanica potopljene su dvije jedrilice, na brojnim je prometnicama zaustavljan promet, na Jadranskoj magistrali kod Sv. Filipa i Jakova palo je stablo, kao i u Benkovačkoj ulici, vjetar je podigao i krov hotela "Portos", u Crnom i u Kukljici srušena su dva telefonska stupa, nered je jugo donijelo i u Biograd, Sveti Filip i Jakov, Starigrad, Gračac, Obrovac, Benkovac, na otocima su potopljene brojne barke po mjesnim lukama, a vjetar je iščupao i okvire golova na igralištu u Sutomišćici. U dijelu Zadarske županije, pa i u samom Zadru - na potezu od Bokanjca preko Voštarnice pa sve do Bibinja, Sukošana i Galovca - zbog kvara transformatora dolazilo je do kratkotrajnih prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Rekord možda nije srušen, ali nitko u Zadru ne pamti da je jugo zaustavilo pješački promet preko gradskog mosta: vjetar je odlomio pet dijelova rukohvata, pa se s Voštarnice nije moglo do Poluotoka, a za promet je privremeno bila zatvorena i Trpimirova obala.

-Čim se prvi rukohvat odvojio, izašli smo na teren i već u utorak ujutro svih pet rukohvata je vraćeno na svoje mjesto, a morali smo tražiti i sigurniji način njihova učvršćivanja za konstrukciju mosta kako bi izdražli i ovako izvanredne situacije kakvu smo imali u utorak navečer, kaže gradski komunalni pročelnik Robertino Dujela.

Stradala je i zadarska riva gdje je već podlokani obalni zid kod gata zaradio puno vidljiviju pukotinu od onih koje su dosada već uočene, ali je o razmjerima štete još prerano govoriti.

-Izvidom smo utvrdili oštećenja većih dimenzija. Prioritetno ćemo zaštititi prilaz gatu kako bi onemogućili prolaz opasnim dijelom . Pregledat ćemo svaki detalj u cijeloj dužini rive i odmah prionuti sanaciji, a ako bude potrebno i rekonstrukciji po projektu. U ovom trenutku ne možemo s dovoljnom dozom sigurnosti iznositi procjenu troškova sanacije, kaže Dujela i dodaje da će se realna šteta moći procijeniti tek narednih dana za kada su iz Lučke kapetanije najavili da će hidrograđevinska inspekcija obići lučku infrastrukturu u gradu.

Već u utorak oko napuknuća na gatu postavljena je betonska ograda jer je kretanje tim dijelom rive opasno po pješake. Riva je podlokana na još nekoliko mjesta, pa i u blizini restorana "Foša", a iz gradske uprave poručuju da je gradonačelnik Branko Dukić već stupio u kontakt s Ministarstvom prometa od kojeg će se pokušati dobiti financijska sredstva za sanaciju očigledno velikih šteta..

Sreća po gradski proračun što nikakva oštećenja nisu registrirana na dvije velike, ali i skupe komunalne instalacije – jugo nije naudilo ni Morskim orguljama ni Pozdravu Suncu, a šteta na podlokanoj zadarskoj rivi i bez toga će biti najveći financijski udar što ga je jugo izazvalo.

Policiji je prva dojava stigla u 14 sati kada je odlomljena grana s platane – poklopila automobil u blizini stare Tehničke škole, a sve je oko jedan iza ponoći zaključila dojava iz Ulice Mihovila Pavlinoovića gdje je također grana pala na automobil. Iz PU Zadarske kažu da je glavnina od skoro pedeset dojava stigla između 18 i 19 sati, te da je po njihovim podacima oštećeno 17 automobila, što je brojka koja će, po očekivanjima, još narasti. Na jedan je auto pao crijep s krova, jedan je stradao od otkinutog oluka, a velika ih je većina oštećena padom grana ili cijelih stabala. U Biogradu se na auto – srušio dimnjak!

-Imali smo 52 intervencije na području Zadra, ali i na potezu do Benkovca i na otocima, pa smo neprekidno imali desetak ekipa na intervencijama, a bili su angažirana i dobrovoljna vatrogasna društva. Šteta je velika, ali je sreća da nije bilo ozlijeđenih, izjavio je Željko Šoša, prvi čovjek gradske vatrogasne postrojbe čije su četiri ekipe i u utorak bile na terenu sanirajući štete od nevremena.

Za pomoć su preko Facebooka molili i volonteri koji vode brigu o životinjama u zadarskim azilu gdje je jugo srušilo nekoliko borova i srušilo boksove za oko 300 pasa. 

 

Nasadi popisali štetu

Iz Nasada smo dobili obavijest o šteti koju je jugo izazvalo na stablima i ukrasnom bilju: Evo lokacija na kojima su Nasadi pretrpjeli štetu: Park V. Nazora (izvaljeno stablo kostele), Vrulja (slomljeni lovor), Put Nina (slomljeni lovor), Diklo (slomljena grana tamarisa), Uvala Maestral ( slomljena grana ligustruma), Ulica Bartola Kašića (slomljena grana platane), Obala kraljaTomislava (slomljene grane sofore), .Put Nina (slomljene grane bora), Vukovarska 4 (slomljeno stablo melije), P.V.Nazora (slomljeno stablo lovora), Zrinsko Frankopanska 23 (slomljeno stablo ligustruma), Denisa Špike (slomljena grana bora), Put Nina (napuknuta krošnja bora), Kralja Stjepana Držislava (napukla grana bagrema), Kaljska ulica (slomljena dva bagrema i ligustrum), Vrulja (slomljeno stablo lovora), Diklo (slomljeni tamarisi, slomljeni bor pao na cestu kod kampa), Ivana Gundulića 1 A (slomljene grane judića), Put Pudarice 9 (slomljena grana judića), Uvala Bregdetti (slomljena dva tamarisa i bor), Riva (stablo melije, grane sofore i platane), Sv.Frane (slomljena grana lipe), Perivoj kraljice Jelene (slomljena grane lovora i judića).

Prevezena teško ozlijeđena djevojka, spašen 54-godišnjak sa Silbe

Službenici Lučke kapetanije Zadar su upravo u trenucima kada je jugo bilo najjače, po izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama na moru, u 18,45 sati isplovili iz Gaženice prema Kalima po teško ozlijeđenu 18-godišnju A.B.. Spasilačka brodica se uspješno vratila u Zadar u 19,18 sati, a pacijentica je prevežena u Opću bolnicu Zadar.

Oko jedan sat iza ponoći policija je zaprimila dojavu o nestanku 54-godišnjaka na otoku Silba koji tijekom dana otišao obići svoje brodove u uvali Smardeča. Nestanak je prijavila supruga 54-godišnjaka koji je ujutro oko osam sati pronađen neozlijeđen na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja.

 

PROGNOSTIČARI: Bit će još juga, ali najgore je prošlo

Meteorolozi najavljuju da sljedećih dana više neće biti udara juga kakvi su zabilježeni u ponedjeljak, te da će vjetar biti slab do umjeren. U srijedu očekuju sunčano vrijeme, ali će već u noći na četvrtak stići naoblaka s mogućom kišom, dok se nova stabilizacija očekuje od petka, pa prognostičari predviđaju sunčan i topao vikend.

27. travanj 2024 13:57