StoryEditorOCM
KalelargaCIVILNO DRUŠTVO

Napravite video za natječaj: "Oni projekti koji dobro utječu na zajednicu imaju veću mogućnost da osvoje nagradne iznose!"

Piše L.B.
4. studenog 2022. - 19:04

Udruge civilnog društva, čije je djelovanje u Zadru još uvijek ograničeno i temeljeno na entuzijazmu pojedinaca, imaju priliku za svoj rad dobiti novac iz natječaja kojega je objavila Zaklada „Žuta točka” – za dobivanje značajne novčane potpore potrebno je tek napraviti video, u trajanju od minutu i pol, koji može biti snimljen i mobitelom, te ga poslati Hrvatskoj zajednici županija.

U videu udruga treba predstaviti svoj rad, naglasiti koje vrijednosti podržava i kako ih provodi kroz svoje djelovanje, te objasniti po čemu je prepoznatljiva kao udruga koja u svom djelovanju uspijeva društvo u cjelini učiniti boljim.

- Oni projekti koji dobro utječu na zajednicu imat će veću mogućnost da osvoje nagradne iznose - kaže Vlatka Vučić, glasnogovornica Zadarske županije.

- Cilj je da udruge stvore dobar odnos s donatorima koji će im omogućiti održivost, tako da se na taj način udruge manje oslanjaju na proračune jedinica lokalnih uprava i samouprava. Ovo je drugi ciklus natjecanja. U prvom su sudjelovale 22 udruge iz cijele Hrvatske, a potporu su ostvarile dvije – naglasila je Vučić.

Od video uradaka, koji trebaju biti dostupni putem poveznice na YouTube ili sličan servis, se očekuje da budu kreativni i autentični, a šalju se najkasnije do 23. studenog. Video kojim se udruge natječu za novčanu potporu se neće vrednovati po količini sadržaja, već po kvaliteti poruke koju šalju javnosti. Stručni žiri će po završetku natječaja odabrati najviše 21 udrugu koja će osvojiti besplatno sudjelovanje na edukaciji koja će se održati u prvom kvartalu 2023. godine. Edukacija je planirana kroz šest modula i održat će se on-line. Žiri, koji će nagrađene objaviti 9. prosinca, se sastoji od predstavnika Hrvatske zajednice županija, Zaklade Konrad Adenauer, Udruge gradova, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Zaklade Žuta točka.

Organizator, Zaklada „Žuta točka”, je osnovana kako bi u Hrvatskoj ojačala suradnju civilnog, javnog i poslovnog sektora, kao i da se potiču građani na doniranje. Civilne udruge u pravilu nemaju dovoljno sredstava, a time ni utjecaja na društveni život, što je osnova njihova rada. U prvom ciklusu tako je novčana sredstva osvojila Udruga „Debra” koja pomaže djeci oboljeloj od bulozne epidermolize, u javnosti poznatiji po nazivu „djeca leptiri” zbog krhke, ranjive i bolne kože. Uz „Debru”, druga udruga koja je odabrana za dodjelu sredstava je „Lisina avantura”, koja se bavi promicanjem zdravog života, zaštitom prirode, te aktivnostima i vještinama boravka u prirodi. Izabrana je kako bi im se pomoglo da kupe terensko vozilo.

Udruge i zaklade iz cijele Hrvatske ponovno imaju priliku uključiti se u edukacijski program „Žuta točka“ i osvojiti sredstva. Natječaj je započeo 2. studenog i traje tri tjedna. Prijaviti se mogu udruge i zaklade koje su registrirane i djeluju na području Hrvatske najmanje dvije godine, a mogu se prijaviti i udruge koje su sudjelovale i prošle godine, uz uvjet da nisu osvojile novčanu nagradu. Detaljni se mogu pronaći na internetskoj stranici civilnodrustvo.hr, gdje se, osim obrasca za prijavu, mogu naći pojašnjenja o pravilima, uvjetima i kriterijima odabira udruge civilnog društva koja će, temeljem poslanog video uratka, biti odabrana za dodjelu novčane pomoći za svoj rad.

01. lipanj 2024 22:12