StoryEditorOCM
Kalelarga60 GODINA MOSTA

Na današnji dan 1962. godine svečano je otvoren zadarski most, na njemu se okupilo 3000 ljudi! Ovo je orginalni novinski izvještaj s tog povijesnog događaja

Piše AVŠ
12. svibnja 2022. - 11:05

U prisustvu više tisuća građana, koji su ispunili prostor s obje strane novoizgrađenog mosta - na Radničkoj i Branimirovoj obali te duž gradskih bedema - sekretar za saobraćaj i veze Izvršnog vijeća Sabora NR Hrvatske Pero Car, presjecanjem vrpce, predao je saobraćaju novi most preko zadarske luke, koji spaja Branimirovu i Radničku obalu.

Ovako počinje izvještaj u Narodnom listu o otvorenju zadarskog mosta. Bilo je to 12. svibnja 1962. godine, a na velikom slavlju govor je održao predsjednik Narodnog odbora Općine Zadar Ante Sorić.

“Most će danas biti predan građanstvu na upotrebu i predstavlja jedan od najvećih komunalnih objekata do sada izgrađenih u Zadru....Nagli razvitak perifernih rajona I samog centra grada nametao je izgradnju mosta preko gradske luke jer je most trebao povezati najjaču arteriju koja je zbog rušenja starog mosta bila prekinuta. Novi most dug je 150,68 metara, a širok 6,20 metara s ugrađenim mehanizmom za otvaranje. Namijenjen je isključivo za pješački saobraćaj, u mostu je ugrađeno 160 tona čelične konstrukcije, a ova cjelokupna izgradnja košta 132 milijuna dinara" rekao je, između ostalog, Ante Sorić.

Nakon toga simboličnim presjecanjem vrpce sekretar Pero Car “predao je most u saobraćaj”.

Ispod fotografija s otvaranja koje su snimili braća Ante i Zvonimir Brkan piše kako je “nepregledna masa građana Zadra zaposjela novi most odmah nakon što je pušten. Računa se da je tog trenutka na mostu bilo više od tri tisuće građana.”

26. travanj 2024 08:41