StoryEditorOCM
Kalelarga"ČUDAN SLUČAJ"

Ministar Butković se u Privlaci oglasio o odbjegloj ruskoj jahti: ‘DORH i SOA istražuju slučaj, ne mogu nikoga optužiti‘

Piše Matea Magaš
16. siječnja 2023. - 11:37
Zagreb, 130123. NSK, Hrvatske bratske zajednice. Redovita sjednica vlade. Na fotografiji: Oleg Butkovic.Goran Mehkek/Cropix

U kontekstu afere oko neometanog isplovljavanja jahte "Irina VU" iz marine u Betini na otoku Murteru koja je bila pod sankcijama EU-a kao dio imovine Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, dosad se u javnosti nije oglašavao Oleg Butković, ministar mora.

Budući da je danas u posjetu Privlaci i Ninu, iskoristili smo priliku da ga upitamo za stav o slučaju koji trenutno trese više ministarstava. Kako je moguće da takav brod

- Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sustavu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ali budući da postoji stalno tijelo koje se bavi tom problematikom, tu su uključena i druga tijela od MUP-a, Ministarstva vanjskih poslova, da ih ne spominjem sve.

Vidjet ćemo što se tu dogodilo, mi smo temeljem odluke tog međuresornog tijela zapečatili jahtu, i naravno da se takav čin nije smio dogoditi. Da se dogodio čudan slučaj, to je istina - kazao je ministar.

Na novinarsko pitanje tko bi generalno bio odgovoran i zbog čega puna tri mjeseca nitko nije reagirao, resorni čelnik je odgovorio:
- Za informacije su bili zaduženi svi oni u lancu koji su znali za ovu situaciju, od našeg ministarstva odnosno nadležne Lučke kapetanije (Šibenik, op.a.) koja je zapečatila tu jahtu. Ponavljam, vidjet ćemo, ne mogu sada još nikoga optužiti, ne mogu nikoga prozvati, ne mogu dok ne budem imao sve informacije, a na temelju njih ćemo donijeti odgovarajuće odluke. I naravno izvući pouku iz ovoga da nam se ovakav slučaj više ne dogodi.

U Hrvatskoj je bilo pet blokiranih plovila ruskih državljana koji su pod EU-ovim sankcijama, glasilo je novinarsko pitanje, svi su bili na popisu, kako je moguće da je jedan od tih brodova isplovio i prešao državnu granicu bez da je MUP reagirao?

- Ne znam, ponavljam, vidjet ćemo sve okolnosti, utvrdit ćemo, pa ćemo konačnu informaciju, kada je budemo imali, iznijeti u javnost. Istragu obavljaju Državno odvjetništvo i SOA, ali posebno radimo mi kao institucija, a posebno se radi službena istraga - rekao je Butković, a na pitanje je li u registru brodova bilo precizirano ograničenje za "Irinu VU" je dodao:

- Kad budemo imali sve informacije, sve ćemo vam reći.

04. svibanj 2024 13:42