StoryEditorOCM
KalelargaVIDEO:

Marko Vučetić čestitao Dukiću pobjedu i najavio novo doba demokracije u Zadru!

Piše Zadarski.hr
30. svibnja 2021. - 20:32

Marko Vučetić čestitao je Branku Dukiću pobjedu na izborima za gradonačelnika Zadra! 

- Demokracija je registriranje i prihvaćanje rezultata, a rezultati pokazuju da građani koji su izašli na izbore izabrali da gradonačelnik i dalje bude Branko Dukić. Čestitam i Dukiću i građanima koji su tako izabrali, ali i građanima koji su izabrali mene. Njima obećavam ono što sam rekao u prvom krugu i što mne motiviralo za ulazak u ovu kampanju: demokraciju ne promatram niti kao pobjedu niti kao poraz, nego kao život.

Grad Zadar je dobio demokratski život u kojemu ću sudjelovati u sljedeće četiri godine kao gradski vijećnik, kao politički aktivist na ulicama i kao onaj tko će podizati građansku svijest kod građana. Jer, dok god imamo izlaznost manju od 40 posto, i uspavano srce demokracije ne možemo biti zadovoljni. Dokle god imamo građane koji izlaze na birališta i žele birati, tu njihovu energiju trebamo iskoristiti i ugraditi je u demokratsko srce grada Zadra.

Ovim putem registriram činjenicu da građani Zadra koji su izašli na izbore žele da Branko Dukić vodi ovaj grad, registriram činjenicu da su građani koji su izašli na izbore u prvom krugu odabrali da većina u Gradskom vijeću ne bude HDZ-ovska većina. Očekujem dijalektiku demokracije između Gradskog vijeća koje nije HDZ-ovsko i i gradonačelnika koji je HDZ-ovac i da to dovede do drugačije dinamike u javnim politikama. Grad Zadar nije isti, ne može i neće biti isti, zato što je nastala demokracija i ona će se razvijati. 

Dogovor s Eniom Meštrovićem nam nije potreban jer su se građani već dogovorili umjesto nas. Meštrović ima sedam vijećnika i rekao je da ne želi biti ničiji, da tih sedam vijećnika ostaju nezavisni. Mi imamo osam vijećnika i također pripadamo opoziciji. Ako imate nekoga tko želi ostati svoj, a biti svoj znači ne biti HDZ-ov, i imate opoziciju koja se odmah odlučila da nije HDZ-ova, onda je sasvim jasno da imamo većinu ili nove izbore za Gradsko vijeće, izjavio je Marko Vučetić.

Vučetić je otklonio i „prijeki sud” za Dukića pri izglasavanju proračuna:

- Ne idemo na rušenje gradonačelnika, tek treba vidjeti kakav će proračun gradonačelnik predložiti, a mi imamo mogućnost amandmanima mijenjati proračun. Ne želimo unositi destabilizaciju, mi želimo demokratizaciju, a to znači da je većina u Gradskom vijeću, ako je ima, protuhadezeovska, a ako je nema idemo na nove izbore ili, u najgorem slučaju, imamo treću epizodu prevare birača, rekao je Vučetić.

- Neprestano se pozivamo na izlaznost, ali postoji nešto što se zove kontrola biračkog tijela. Grad Zadar je poslodavac mnogih građana koji ne mogu i nemaju pravo birati slobodno. Oni na birališta moraju izaći i to je činjenica s kojom se mi moramo nositi. To su građani koji žive od 4-5.000 kuna zbog kojih su se smjestili u robovski položaj onih koji ne mogu birati kako hoće nego moraju birati kako im poslodavac kaže. Tu smo činjenicu također registrirali i tu činjenicu mijenjamo. To nisu građani koji su svojom slobodom birali gradonačelnika već građani koji su na radnom mjestu morali davati potpise za gradonačelnika. To je tužna činjenica nad kojom mi nećemo pustiti suze nego ćemo osloboditi tu demokratsku energiju i demokratsku snagu, izjavio je Marko Vučetić.

27. travanj 2024 08:02