StoryEditorOCM
KalelargaDVA PLANA

Kožino želi uređenu obalu s lučicom za brodove, šetnicom i kafićem, a Sveučilište uvodi prometni red na prostoru Novog kampusa

Piše IN
17. svibnja 2022. - 16:05

Veliki mul u obliku slova ”l” sa školjerom, 60 vezova, nasuta obala, šetnica, zelene površine i ugostiteljski objekt od stotinu kvadrata, ključni su elementi prijedloga Urbanističkog plana uređenja Luke Kožino – Primorje koji je u utorak predstavljen na javnom izlaganju u gradskoj vijećnici. Naručitelj plana je Grad Zadar u suradnji s Županijskom lučkom upravom, a izrada prijedloga uređenja dijela obale Kožina povjerena je tvrtki Konus. Predlaže se uređenje obalne crte te izgradnja lučke infrastrukture koja bi mogla primiti manje brodice, ali i linijski putnički promet. Javno izlaganje koje je vodio zamjenik pročelnika za graditeljstvo Matko Segarić prošlo je bez disonantnih tonova, predstavnici MO Kožino iskazali su visoku suglasnost s predloženim rješenjem koje će podići turističku atraktivnost te biti korak naprijed prema komunalnoj opremeljanosti tog raspršenog prigradskog naselja.

Nakon plana za Kožino, u vijećnici je održano javno izlaganje Izmjena i dopuna Urbanističkog plana novog kampusa (prostor bivše vojarne Franko Lisica). Osim predstavnika naručitelja plana, Sveučilišta u Zadru, i nekolicine novinara, na izlaganju nije bilo drugih zainteresiranih građana. Prostor novog kampusa isplaniran je 2011. godine, a cilj aktualnih izmjena je, kako je navela predstavnica izrađivača iz tvrtke ASK Atelier, postaviti fleksibilna rješenje za korištenje postojećih i gradnju novih objekata te buduće njihove namjene.

Iza toga se u prvom redu misli na bolje prometno povezivanje kampusa, kako unutar samog prostora namijenjenog visokoškolskim aktivnostima, tako i u komunikaciji kampusa s okolnim dijelovima grada. Predlaže se nova prometnica uz sjeverozapadni dio kampusa koja bi imala dvije trake i drvored, a na prostoru kampusa planiraju se podzemne garaže i nadzemne garaže te više mjesta za otvoreni parking. Prostor bivše vojarne je inače Grad Zadar prepustio Sveučilištu na upravljanje, no vlasnik zemljišta i nekretnina na tom prostoru je još uvijek država.

U srijedu je javno izlaganje o izmjenama i dopunama UPU-a turističkog i stambenog naselja Punta Skala (10 sati), a idućeg utorka (24. svibnja), izlagat će se UPU sportsko-rekreacijske namjene Skročini te prijedlog UPU-a Uvale Bregdetti.

27. travanj 2024 08:45